ЖИТТЯ

Художню школу в Переяславі хочуть назвати на честь Петра Холодного: чому та що про нього відомо

Художній школі Переяслава хочуть присвоїти ім’я художника Петра Холодного. Провели громадські обговорення, а остаточне рішення прийматимуть депутати.

Сьогодні, 8 червня, в приміщенні художньої школи Переяслава відбулися громадські обговорення щодо присвоєння художній школі імені Петра Холодного. Минулого року до Дня міста на фасаді закладу з’явилася табличка, яка присвячена саме цьому видатному художнику, який народився в нашому місті.

Як повідомили на початку обговорення, колектив школи підтримав таку ініціативу зверненням від 17 січня 2022 року. Втім, відповідно до Закону України, перед прийняттям рішення необхідно провести громадське обговорення. Як воно минуло, бачив Інформатор.

Директорка художньої школи Ірина Кузьмицька розповіла про внесок Петра Холодного в українську культуру:

– Ця постать досить знакова для історії України та історії мистецтва. Ім’я Петра Холодного довгий час просто замовчувалося. Він – політичний і громадський діяч. Багато реформ зробив в освіті. І ще дуже важлива річ, яка стосується саме нашої художньої школи: Петро Холодний був художником, але не просто художником, а тим, хто стояв на початку становлення нашого самобутнього національного стилю в мистецтві. Багато його прекрасних робіт було просто знищено. Наша художня школа має наміри на поглиблене вивчення національного мистецтва, і тому дуже доречно було би присвоїти нашій школі його ім’я.

На підтримку надання школі імені Петра Холодного виступило багато інших переяславців. Серед них Іван Якименко (міський голова Переяслава у 2006-2010 роках), Олександр Колибенко (старший науковий співробітник НІЕЗ “Переяслав”), Микола Богатир (керівник громадської ініціативи “Корінь нації”), Юрій Авраменко (керівник ГО “Шевченківське товариство “Тарасовий заповіт”).

Противників перейменування не було. Остаточне рішення щодо надання художній школі імені Петра Холодного прийматимуть депутати – питання винесуть на розгляд наступної сесії міської ради Переяслава.

Біографічна довідка: Петро Холодний народився 18 грудня 1876 року в місті Переяслав (помер 7 червня 1930-го). Він був не тільки митцем, а ще й політиком і вченим-хіміком. Працював у Секретаріаті народної освіти Української Центральної Ради, а також очолював Міністерство освіти Директорії УНР із 26 грудня 1918 року до 2 лютого 1919 року та з 26 травня до кінця 1920 року. Мистецькі твори Петра Івановича Холодного зберігаються в музеях України, зокрема в Києві та Львові, а також приватних збірках. Його син Петро Холодний (молодший) пішов батьківським слідом – відомий в Україні як творець ікон, вітражів і мозаїки.

Ірина Кузьмицька розповіла багато цікавих фактів про Петра Холодного

Краєзнавець Микола Богатир не є прихильником довгих назв, але ініціативу підтримав

Юрій Авраменко отримав подяку

Про ідею надання художній школі імені Петра Холодного позитивно висловився Олександр Колибенко

Нагадуємо, що храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селі Мазінки переходить до Православної Церкви України. На підтримку УПЦ МП не було жодного голосу. Відеосюжет з релігійних зборів можна переглянути за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору