ЖИТТЯ

На Переяславщині після релігійних зборів між священниками виник конфлікт: відео

Храм на честь Святої Параскеви П’ятниці у Вовчкові перейде до ПЦУ. Після зборів релігійної громади представник УПЦ МП не хотів впускати людей до храму, через що виникла суперечка.

Сьогодні, 3 червня, у селі Вовчків (Переяславська ТГ) відбулися збори релігійної громади щодо переходу храму на честь Святої Параскеви П’ятниці із православної церкви московського патріархату до Православної церкви України. У місцевому будинку культури зібралося 69 людей. З них 62 проголосували за це рішення, інші – утрималися. Церковним старостою обрали Володимира Романенка. Інформатор покаже вам, як це було.

Настоятель храму на честь Святої Параскеви П’ятниці, протоієрей Володимир Нанівський пояснив свою позицію так:

– Релігійна громада України 27 травня прийняла рішення щодо повного відокремлення УПЦ, щоб не мати ніякого стосунку до москви. Бажання людей – пришвидшення зустрічі та діалогу між блаженнішим Онуфрієм і блаженнішим Епіфанієм для возз’єднання двох гілок. В Україні має бути свій патріарх – не московський і не константинопольский.

Після цих слів голова Переяславської ТГ Вячеслав Саулко поставив Володимиру два запитання – перше таке: “Люди, які забралися тут, є релігійною громадою?”. На це протоієрей відповів: “Не всі”. Потім Саулко запитав, чи готовий Володимир Нанівський перейти до ПЦУ. На це після тривалих дорікань учасників заходу у бік УПЦ почув: “Я залишаюся в Українській православній церкві”. Сказавши це, Володимир Нанівський покинув приміщення.

Прокоментувати ситуацію вийшов представник ПЦУ, протоієрей Свято-Воскресенського храму в Переяславі Іван Бобітко:

– Подивіться! Хоч одного священика московського патріархату вбили свідомо? А Максим Козачина? Це капелан нашої церкви. Він їхав до воїнів, його свідомо розстріляли лише через те, що той був у формі. Він вийшов і підняв руки. Люди добрі, що ж це таке? Вибачте, але просто емоції беруть верх. Навіщо зараз було виходити із зали? Я не можу підібрати слів, щоби дати оцінку всьому цьому. Невже їх настільки пресують чи залякують? Я говоритиму нормальними й логічними термінами. Є повномасштабна війна рф. Якби їхня церква одноголосно встала й відмовилася від усього цього, хіба би путін не задумався? А всі й далі продовжують йому підігрувати. Я не можу цього пояснити.

Загалом, збори релігійної громади проходили спокійно. Втім, після оголошення результатів люди вирушили до храму для спільної молитви. Уже там виник конфлікт між Володимиром Нанівським та представниками ПЦУ. Перший відмовився впускати людей до храму. Суперечка була гострою – здавалося, що ось-ось може статися бійка, але ситуацію контролювали поліцейські.

Спільної згоди дійшли лише через годину – Іван Бобітко запропонував помолитися біля входу до храму. Під час молитви Володимир Нанівський мовчав.

Нагадуємо, що церква Різдва Божої Матері в селі Велика Каратуль також перейде до ПЦУ. Жителі одноголосно підтримали це на зборах, котрі відбулися 1 червня. 19 травня на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

Юлія Кравченко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору