ЖИТТЯ

У Переяславі заборонили діяльність УПЦ московського патріархату

У Переяславі заборонили діяльність УПЦ МП. Депутати проголосували за це, однак були обговорення.

Сьогодні, 19 травня, на черговій сесії міської ради Переяслава розглянули питання “Про забезпечення заходів щодо недопущення розколу Переяславської міської територіальної громади на релігійному підґрунті, проросійської пропаганди в храмах Московського Патріархату та спекуляції на віруваннях мешканців в межах громади”. У ньому забороняється діяльність Української Православної Церкви московського патріархату та релігійних організацій, які є частиною російської православної церкви, заклики та розповсюдження інформації, що несуть загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальної цілісності України. Також їм забороняється проведення зборів, мітингів, ходів та всіх інших масових заходів. Депутати одноголосно підтримали це рішення, щоправда, не обійшлося без обговорень. Про це повідомляє Інформатор.

Депутатка від партії “За майбутнє” Марина Навальна запропонувала, окрім звернення до Верховної Ради щодо підтримки законопроєкту “Про заборону Московського патріархату на території України” (цей пункт є в проєкті рішення), головам фракцій на чолі з міським головою опитати членів церковних громад. Мовляв, вони можуть бути вже готовими перейти до Українського Патріархату. Однак за її пропозицію проголосували лише 8 депутатів.

Натомість, за те, щоб негайно заборонити діяльність УПЦ МП, виступив заступник командира 137-го батальйону територіальної оборони Бориспільського району з морально-психологічного забезпечення Валерій Мартишко. Він наголосив, що саме міські депутати мають бути на чолі змін у громаді, адже жителі беруть із них приклад. Додав, що у людей, які зараз захищають Україну в “самому пеклі”, не може бути двох думок: однозначно, московському патріархату не місце в Україні.

Емоційним виступом його підтримав міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, зазначивши, що зараз немає різниці між підрозділами, які вбивають українців, та московським патріархатом. А депутат від “Європейської Солідарності” Григорій Ярема сказав, що йому буде соромно за колег, які проголосують проти або утримаються в цьому питанні.

Зрештою всі проголосували “за”. У залі залунали оплески. А Вячеслав Саулко подякував депутатам: “Готовий схиляти голову перед вами. Ви виконали волю тисяч жителів нашої громади, провели велику роботу. Впевнений, що громада вами пишається”.

Раніше ми готували матеріал, у якому зазначили церкви, що належать до московського патріархату, на території Переяславщини. Повний список – тут.

Церкви Московського патріархату в Переяславі:

  • Успенська церква (Майдан Княжий двір)
  • Троїцька церква (вулиця Гімназійна, 1)
  • Михайлівська церква (вулиця Сікорського, 34)
  • Борисоглібська церква (вулиця Борисоглібська, 7а)

А в селах громади: у Вовчкові, Гайшині, Великій Каратулі та Дем’янцях.

Нагадаємо, що на цьому ж сесійному засіданні депутати проголосували за демонтаж трьох пам’яток у Переяславі, які мають стосунок до рф. Серед них – пам’ятник на центральній площі.

Віталій Усик

Нагору