ЖИТТЯ

“Я не Іуда”: на Переяславщині ще одна церква УПЦ МП перейшла до ПЦУ без священника

Церква Різдва Божої Матері в селі Велика Каратуль перейде до ПЦУ. Жителі одноголосно підтримали це на зборах.

Сьогодні, 1 червня, у селі Велика Каратуль (Переяславська ТГ) відбулися збори релігійної громади щодо переходу церкви Різдва Божої Матері з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України. 161 людина, яка зібралася в місцевому будинку культури, одноголосно проголосувала за це рішення. Церковним старостою обрали Анатолія Білого. Інформатор розповість та покаже, як тривали обговорення.

Протоієрей Свято-Воскресенського храму в Переяславі Іоан висловив свою позицію:

– Зараз дуже актуальне питання, до якої церкви ви будете ходити та якою мовою хочете молитися. Коли ми запитуємо себе, чому на нашу землю прийшла війна і навіщо сюди йти путіну, то він має відповідь в росії, що йде до своїх, тому що в нього тут дуже багато парафій московського патріархату, а відтак російської православної церкви. У мене є запитання чисто людське і моральне: як можна досі триматися москви та патріарха кирила? Дякую за вашу свідомість. Дуже шкода, що це відбувається в такий спосіб, коли на нашу землю прийшла війна. Думаю, що незабаром у всій країні не буде чути про щось російське або московське, особливо про церкву, тому що церква – це душа народу.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко засудив російську агресію і наголосив на тому, що московського патріархату в громаді бути не повинно.

А настоятель церкви Різдва Божої Матері, протоієрей Олег Колос сказав таке:

– Те, що у нас із вами сталось, – це справді біда. Сьогодні ми чуємо брехню, що в Українській православній церкві московського патріархату не відспівували воїнів. Перших полеглих у 2014 році особисто я відспівував у Гайшині. У нас кров проливається і виправданню цьому немає. Я не можу не засудити тих священників, що освячують зброю.

На деяких етапах обговорення набувало загострення, навіть доводилось втручатись поліцейським. Коли в Олега Колоса запитали, чи готовий він перейти разом із громадою до ПЦУ, той відповів: “Я не Іуда”. До початку голосування він покинув залу будинку культури під вигуки: “Ганьба”. Проголосувавши жителі села, пішли до храму для спільної молитви.

Нагадаємо, що 28 травня громада підтримала перехід церкви Івана Богослова в Гайшині до ПЦУ. Раніше, 19 травня, на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

Оксана Симоненко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору