ЖИТТЯ

Церква Івана Богослова в Гайшині перейде до ПЦУ: відеорепортаж зі зборів релігійної громади

Церква, що розташована в селі Гайшин до сьогоднішнього дня підпорядковувалася УПЦ МП. Жителі проголосували за її перехід до ПЦУ. Як проходило голосування, чим аргументували свою позицію представники церков та небайдужі містяни дізнавайтеся в нашому відеосюжеті.

Сьогодні, 28 травня о 15:00 в селі Гайшин відбулися збори релігійної громади сіл Гайшин, Чирське та Гребля. Обговорювали питання переходу церкви Івана Богослова з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України. Про це повідомляє Інформатор. Переважна більшість, а саме – 104 жителя підтримали це рішення. Натомість, комісія налічила 19 голосів “проти”. Церковним старостою обрали старосту сіл Гайшин, Чирське та Гребля Олександра Якубу. Тепер він має зайнятися організаційними питаннями щодо реєстрації новоутвореної релігійної громади.

Збори проходили безпосередньо біля церкви Івана Богослова. Кожен небайдужий учасник заходу міг висловити свою думку ще до початку голосування. Охочих виявилося чимало. Зокрема, протоієрей Свято-Воскресенського храму Іоан аргументував свою позицію таким чином:

– Повірте мені, ми не приїхали сюди когось у чомусь переконувати або виступати проти вашого отця Сергія. Я вас запевняю, якщо він прийме вольове рішення разом із громадою перейти в нашу церкву, він залишиться вашим настоятелем. На сьогоднішній день є очевидні факти причетності вашої церкви до московського патріархату, а відтак – і до російської православної церкви. Чого нам через росію йти у світове православ’я?

Звісно, противників переходу також було не мало. Представник УПЦ, архімандрит Ніл поділився з нами своїми думками та емоціями вже після оголошення результатів голосування:

– У мене єдине бажання – хочу, щоби закінчилася війна й на території України діяв закон. В понеділок подамо протест у прокуратуру, в поліцію, в міську раду про неправдиві дії з юридичної сторони.

Ієрей церкви Івана Богослова отець Сергій під час обговорень зазначив, що не переходитиме до ПЦУ. Архімандрит Ніл був солідарний із ним у цьому питанні.

Нагадуємо, що комендантська година на Київщині триватиме. Її запроваджуватимуть щоночі принаймні до 5 червня.

Юлія Кравченко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору