ЖИТТЯ

У Переяславі церква святих Бориса і Гліба перейшла до ПЦУ: відео з релігійних зборів

У Переяславі церква святих Бориса і Гліба перейде до ПЦУ. За це рішення голосували жителі мікрорайону Борисівка. Але збори видались гострими.

8 червня у Переяславі в мікрорайоні Борисівка відбулись збори стосовно переходу церкви святих Бориса і Гліба із УПЦ московського патріархату до ПЦУ. За це проголосували 100 людей, проти – 2. Церковним старостою одноголосно обрали Людмилу Козоріз. До цього вже 5 церков сіл Переяславської громади прийняли рішення про перехід до ПЦУ. Про це повідомляє Інформатор.

Під час зборів біля клубу Борисівки міський голова Переяслава Вячеслав Салуко зазначив, що у деяких селах громади не було жодного голосу за УПЦ московського патріархату. Також розповів, що у нього з отцем Олегом, настоятелем церкви Бориса і Гліба, була розмова, але священник сказав, що не може відректися від своєї віри.

Виступив із промовою також настоятель Свято-Воскресенського храму в Переяславі Іван Бобітко. У жительки мікрорайону виникло запитання до отця Івана, чи можливо священників УПЦ московського патріархату викликати на розмову до блаженнішого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України. Отець Іван відповів: “У них є свій предстоятель, а в нас своя, українська церква”.

Не обійшлось і без курйозних ситуацій – прямо під час зборів чоловік від спеки втратив свідомість та впав на траву, але швидко прийшов до тями. У цей час на території церкви святих Бориса і Гліба для спільної молитви зібрались парафіяни, які були проти переходу храму до ПЦУ. Після закінчення голосування біля клубу люди відправились туди.

Парафіяни розділились на два “табори”. Звучали молитви як від прихильників УПЦ московського патріархату (вони стали не вході до храму та перегородили вхід), так і від парафіян ПЦУ. Виникли і словесні перепалки, довелось втручатись поліцейським та міському голові.

Згодом віряни ПЦУ стали викрикувати: “Ганьба” та “За російським кораблем…”, після цього покинули територію церкви. Вже біля храму святих Бориса і Гліба вони поспілкувались з колишнім настоятелем церкви отцем Олегом. Запитували у нього, чому не можуть саме зараз зайти у церкву та хоча би поставити свічку. На це той закликав вирішувати все за законом та зачинити храм на місяць. Згоди так і не дійшли.

Обрана церковним старостою Людмила Козоріз написала заяву до поліції про те, що отець Олег не надав громаді вільного доступу до церкви.

Іван Бобітко, настоятель Свято-Воскресенського храму в Переяславі

Церковним старостою одноголосно обрали Людмилу Козоріз

Збори видались гострими і суперечливими

Віряни ПЦУ поспілкувались з колишнім настоятелем церкви отцем Олегом

Нагадаємо, що 7 червня у Мазінках проголосували за те, щоб храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці перейшов до Православної Церкви України. Раніше, 19 травня, на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

Оксана Симоненко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору