ЖИТТЯ

Як правильно пити коктейлі та які смаки у жителів Переяслава: про це розповів бармен Дмитро Лейко

Сьогодні у світі відзначають День бармена. Про цю цікаву та іноді непередбачувану професію розповів Дмитро Лейко.

6 лютого у світі відзначають День бармена. Це, безсумнівно, важлива професія, адже справді смачний коктейль приготувати не так просто. Як і в іншому, тут потрібно бути майстром своєї справи. Інформатор дізнавався всі тонкощі цієї професії у переяславського бармена Дмитра Лейка, який працює в ресторані Ichiro.

Скільки часу вже працюєш барменом?

– Працюю барменом вже близько 8 років.

Як ти став барменом?

– Це була одна із перших моїх робіт з часу мого навчання на біолога у переяславському університеті. У мене було багато друзів із цієї сфери, які пропонували спробувати себе в цьому. Взагалі йшов працювати діджеєм, а став барменом.

Чим займався раніше?

– До постійної роботи барменом в Ichiro я грав у футбол за місцеву команду “Переяслав”. У той час був у пошуках себе та улюбленого заняття.

Які обов’язки бармена?

– Насамперед, це чистота на барі, мають бути заготовки, щоб все було під рукою під час приготування коктейлів. Важливим аспектом є підготовані, чисті та натерті бокали для напоїв. Потрібно також добре знати меню.

Скільки коктейльних рецептів має знати бармен?

– Я вважаю, що це залежить від самого закладу. Наприклад, в Ichiro понад 30 різноманітних коктейлів, але я знаю навіть більше. Звичайно, все ідеально запам’ятати не вийде, тому можна користуватись нотатками.

Як визначити непрофесійного бармена?

– Це помітно за тим, як бармен спілкується з людьми. Він може не запропонувати те, що людині до вподоби. Також це може бути погане знання барменської карти або ж подача коктейлю. Навіть при триманні барменом бокалу може бути помітно, що він це робить непрофесійно.

Де ти вчився робити коктейлі?

– Все це приходило з досвідом. Перші мої коктейлі – це класичні шоти “Б-52”, “Самбука” та “Абсент”.

Які коктейлі переяславці замовляють найчастіше?

– Більшість людей замовляє класичні коктейлі “Апероль” чи “Малиновий фіз”. Але з часом все змінюється і люди замовляють вже різноманітні коктейлі.

Чи є в тебе фірмовий коктейль? Що туди входить ?

– Цей коктейль називається “Swimming pool” на основі грейпфрутової горілки з додавання лікеру “Блю кюрасао”, сиропів з лічі та мигдалевого. Ще туди додаю розпінювач, який додає пінку.

Як пити коктейлі, щоб відчути всі смаки?

– Раджу пити маленькими ковтками, не поспішаючи. Таким чином ви можете насолоджуватись нотками алкоголю, який містить коктейль.

Для чого в коктейлі додають велику кількість льоду?

– Лід є невід’ємною частиною коктейлю. Він підкреслює та довго тримає смак коктейлю. Але лід має бути високої якості, який не танутиме дуже швидко.

Чи розбивав ти пляшки з дорогим алкоголем?

– У мене є такий досвід і думаю, що це трапляється з усіма барменами. Якось я розбив пляшку з дуже дорогим шампанським, а сталось це навіть не при роботі. Я випадково зробив зайвий рух. На той час, у 2009 році, ця пляшка коштувала понад 1000 гривень.

Скільки може заробляти бармен?

– Для мене ця робота більше як хобі, у фінансовій стороні я не дуже зацікавлений. Тут я насолоджуюсь процесом роботи та приємними моментами. Людям подобаються напої, а мені приносить це задоволення.

Чи часто приходять відвідувачі посидіти саме за баром, а не в залі?

– Це, напевно, трапляється з усіма барменами і вони стають такими собі психологами. Люди за баром можуть розповідати свої життєві історії. Бармен має все вислухати, можливо, навіть дати пораду.

Скоро День закоханих. Чи є ідеальний рецепт коктейлю для закоханих?

– Дівчатам я раджу замовляти коктейль “Love Me”, він солоденький. Цей напій робиться на основі рому, малинового пюре, лікеру маракуя та інших сиропів. Для чоловіків підійде Long Island, який складається з чотирьох видів алкоголю. Цей коктейль виходить збалансованим та смачним.

Які коктейлі не варто змішувати за один вечір?

– Я вважаю, що не варто починати із міцних коктейлів, а підіймати градус поступово. Все має бути збалансовано.

Який коктейль має спробувати кожен?

– У мене є два коктейлі, які люблю робити. Це мій авторський “Swimming pool” та “Баунті”. Також є фірмовий смачний коктейль “Ічіро”.

Які міфи про професію дратують усіх барменів?

– Коли кажуть, що бармен налив щось не те. Для мене важливо, щоб напої були якісними. Люди часто думають, що лід додають, щоб розбавити коктейль та його було більше.

Дай пораду для тих, хто хоче стати барменом? Що для цього потрібно робити?

– Основне – це потрібно любити свою роботу. Потрібно насолоджуватись процесом, а не просто відробити зміну.

Про створення свята. Дату святкування обрали на честь пам’яті католицького святого Аманда, який відрізнявся гостинністю та товариськістю. Він проживав у Франції, в регіоні, який здавна славився виноградниками. А тому святого вважають покровителем виноробів та шинкарів. Свято запровадили 2008 року. А ініціаторами його стали українці з вечірнього клубу “Докер паб” разом з Міжнародним центром бармена.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про роботу стоматолога. Про неприємні випадки, досвід та “ідеальні” зуби нам розповів Дмитро Шинкаренко.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору