ЖИТТЯ

“Люди приходять, коли вже довго болить”: стоматолог із Переяслава розповів про свою професію

9 лютого – Всесвітній день стоматолога. Ми поспілкувалися з одним із представників цієї професії в Переяславі. Про неприємні випадки, досвід та “ідеальні” зуби нам розповів Дмитро Шинкаренко.

35-річний Дмитро Шинкаренко – лікар-стоматолог з досвідом понад 11 років, народився в місті Кременчук Полтавської області. Закінчив Полтавську медакадемію та вже встиг попрацювати навіть за межами України. Він розповів журналістці Інформатора, як став стоматологом, з якими проблемами стикається та що вважає загрозою для здоров’я зубів.

— Чому ви обрали саме цю професію?

— Якось я потрапив у медичну академію у Полтаві на день відкритих дверей. Мені сподобалося, саме тоді почав бачити себе медиком. Разом із коледжем (3 роки), академією (5 років) та інтернатурою (2 роки) на навчання витратив 10 років. Але насправді навчання для медиків ніколи не закінчується. І не тільки в медиків. У всіх сферах так — потрібно постійно розвиватися. Відвідую різні майстер-класи, семінари, вебінари — без цього зараз нікуди. Найскладніше особисто для мене — самоорганізація, тому що досвід роботи є, а досвіду ведення клініки практично немає. До Переяслава я працював у місцях, де все вже було організовано.

— Як ви потрапили в Переяслав?

— У Переяславі живе та працює мій друг і колишній одногрупник. Я приїздив у гості, сподобалося місто, тож залишився тут. Наразі працюю не тільки лікарем, а ще й виконую адміністративні обов’язки, тому що є співзасновником клініки.

— Які труднощі виникають під час роботи з клієнтами?

— У Переяславі багато хто боїться стоматологів. Загалом це завжди було, але тут чомусь особливо часто чую про страх. Людина сідає в крісло та починає: “Я не люблю стоматологів” або “Я дуже боюсь стоматологів”. Як не дивно, але жінки терплячіші ніж чоловіки. Є також проблема, що люди частіше за все звертаються до стоматолога тільки тоді, коли відчувають сильний біль протягом деякого часу. Буває, що хтось приходить і каже: “Болить з минулої суботи”.

Часто буває так, що людина приходить, ми робимо свою справу, а потім вона говорить: “Ой, я не брав із собою гроші, бо не знав скільки це буде коштувати”. Ми дозволяємо розрахуватися пізніше. Потім, звісно, люди розраховуються, але все одно такі речі іноді викликають хвилювання.

Стоматологія розвивається, але не всі люди готові слідкувати за здоров’ям власних зубів.

— Як ви думаєте, зараз у людей більше проблем із зубами ніж це було в минулому?

— Я думаю, що приблизно однаково. Вже протягом 20-25 років ми маємо відголоски від радянської медицини, яку багато хто чомусь хвалить. Існує думка, що ситуація погіршується, тому що ми споживаємо мало корисної їжі, особливо мало їмо твердого. У той же час стоматологія прагне до того, щоби стати галуззю медицини не лікувальною, а скоріше профілактичною. Сама стоматологія розвивається, але не всі люди готові слідкувати за здоров’ям власних зубів.

— Що є найбільшою загрозою для здоров’я зубів у сьогоденні?

— Найбільша проблема – поганий або неправильний догляд, чи взагалі його відсутність. Паста та щітка два рази на день, ополіскувач, зубна нитка, а в ідеалі ще й іригатор (застосовується для очищення міжзубного простору та зубоясневої складки — ред.).

— На скільки часу може затягуватися лікування зубів?

— У середньому можна вирішити питання протягом місяця. Це якщо ми не говоримо про якісь складні тривалі речі — реабілітація, кісткова пластика, лікування у ортодонта із застосуванням брекет-систем. Таке може затягуватися на роки. Зрозуміло, що людина не кожного дня відвідуватиме лікаря, але якщо це брекети, то догляд має бути щоденним.

— Чи правда, що не існує повністю здорових зубів?

— Я зустрічав одного разу щось подібне. Працював у стоматкабінеті пологового будинку в Полтаві одразу після академії. Приходила жінка з чудовими зубами. Зрозуміло, що критерії різні. Якщо заглиблюватися, використовувати комп’ютерну томограму або інші речі, то можна щось знайти, але на перший погляд у тієї жінки були ідеальні зуби — без пломб, без нальоту, без каменів, все чисто. Настільки ідеально, що я досі пам’ятаю про цю ситуацію, хоче це було близько десяти років тому.

— Багато людей вважають стоматологію однією з найдорожчих сфер медицини. Правда це чи міф?

— Я думаю, що ні. Насправді, якщо послуга якісна, як і у інших лікарів (чи то ЛОР, чи окуліст), то це обходиться недешево.

— Як стоматологи лікують власні зуби?

— Як і у кожного перукаря є перукар, у стоматологів також є стоматологи. У мене є знайомий, який сам намагається лікувати себе за допомогою дзеркала, але я думаю, що так робити не варто.

Раніше ми публікували історію Марини Вариводи, яка вже пів року бореться з раком. Вона розповіла, з чим довелось зіткнутись після того, як дізналася про хворобу.

Юлія Кравченко

Нагору