ЖИТТЯ

День стоматолога та арешт Олени Теліги: чим ще відоме 9 лютого

Сьогодні у світі відзначають День стоматолога, День піци та День стриптизу. Також 9 лютого народився американський кіноактор Джо Пеші.

Деталі розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день стоматолога. Цей день присвячений пам’яті християнської мучениці Аполлонії Олександрійської, яка часто асоціюється із цією професією. Насправді стоматологія існує дуже давно. Одні з найстаріших свідчень стоматології, які ми маємо, були виявлені між шостим і четвертим століттям до нашої ери.

Міжнародний день піци. Ця традиційна італійська страва досить міцно увійшла в меню жителів усіх континентів, тому зовсім не випадково має своє власне свято. Першу згадку про піцу можна зустріти ще в ХІХ столітті в Неаполі, Італія. Записи того часу вперше розповідають про існування коржів, які мазали соусом і посипали сиром. Жінки, які приготували це як творчу закуску для своїх сімей, і гадки не мали, який кулінарний шедевр винайшли.

Всесвітній день стриптизу або День народження стриптизу. Саме в цей день на сцені відомого паризького кабаре Мулен Руж в 1893 році вперше виконали еротичний танець. Дівчина на ім’я Мона скинула з себе одяг під час танцю, за що її заарештували і оштрафували за непристойну поведінку. Стриптиз почали виконувати в ресторанах, кабаре і різних розважальних закладах. Популярність танцю росла і поступово в суспільстві змінювалося ставлення до такого роду танцю.

Іменини в цей день відзначають Іван, Йосип, Дмитро, Петро.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1900 – Двайт Ф. Девіс заснував тенісний турнір на Кубок Девіса.

1909 – у США прийняли перший закон про заборону наркотиків.

1918 – підписали Берестейський мирний договір, згідно з яким Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнали УНР самостійною державою.

1923 – повстання отаманів Холодного Яру у Лук’янівській в’язниці в Києві.

1942 – у Києві німці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, переважно членів ОУН (М).

1943 – Вінстон Черчилль повідомив Йосипа Сталіна про підготовку відкриття другого фронту в Європі в серпні-вересні 1943 року.

1969 – здійснив свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнг-74.

1993 – Пол Маккартні випустив сольний альбом “Off the Ground”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1826 – Костянтин Трутовський (помер у 1893), український живописець і графік.

1846 – Вільгельм Майбах (помер у 1929), німецький інженер, конструктор першого “Мерседеса”.

1885 – Альбан Берг (помер у 1935), австрійський композитор.

1910 – Жак Моно (помер у 1976), французький біохімік, Нобелівський лауреат.

1943 – Джо Пеші, американський кіноактор.

1945 – Міа Ферроу, американська акторка кіно та театру, колишня дружина Френка Сінатри та Вуді Аллена.

1979 – Мена Суварі, голлівудська кіноакторка.

Оксана Симоненко

Нагору