ЖИТТЯ

Історія Шевченка та Козачковського: телеканал Терра зняв сюжет про музей “Заповіту” в Переяславі

6 лютого телеканал Терра опублікувавав на своєму ютуб-каналі сюжет про переяславський музей “Заповіту”. Саме в цьому приміщенні проживав та писав свою поезію Шевченко.

Терра — український пізнавальний телеканал про подорожі, науку, історію і людей. 6 лютого у своїй програмі “UAhistory” він показав репортаж про переяславський музей “Заповіту”. У сюжеті йдеться про те, як і де проживав Шевченко у Переяславі, з ким спілкувався та що написав у нашому місті. Інтерв’ю взяли у Наталії Кухарєвої, завідувачки науково-дослідного відділу Музею “Заповіту” Т.Г. Шевченка НІЕЗ “Переяслав”. Вона розповіла, що пов’язувало поета із лікарем Козачковським. Про це повідомляє Інформатор.

— Тарас Григорович жив у Переяславі, а саме в тому будинку, який згодом став музеєм. Будинок належав місцевому лікарю Андрію Козачковському, який був другом Шевченка та навіть лікував його, — розповіла Наталія Кухарєва. — Коли поет вперше відвідав Переяслав, Андрій Козачковський влаштував вечірку на честь його приїзду. Вся інтелігенція зібралась, щоб побачити Тараса Шевченка. 1845 року Шевченко приїхав до друга вдруге та на той момент був хворим, втім, Козачковському вдалося вилікувати його. А познайомились вони восени 1841 року в Петербурзі на квартирі у Козачковського, лікарю дуже сподобались вірші Тараса Григоровича і він сам захотів дізнатись про поета більше. Проговорили вони в той день до самого ранку, так наче знали один одного дуже давно.

У Переяславі та в селі В’юнище, де Шевченко також проживав деякий час, він написав такі шедеври як “Наймичка”, “Кавказ”, “Єретик”, “Холодний Яр”, “Маленькій Мар’яні”, “Минають дні, минають ночі”, “Заповіт”. Багато з них створив, будучи хворим.

Нагадаємо, що 22 січня ICTV зняв та показав в ефірі сюжет про переяславські музеї. Більшість із них розміщується в музеї просто неба.

Оксана Симоненко

Нагору