ЖИТТЯ

Нідерланди і ще дві країни обіцяють близько 100 Leopard для ЗСУ: що позитивного було цього тижня

У Києві відновив роботу весь столичний електротранспорт, а прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні планує здійснити офіційний візит в Україну. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Домовились про швидке постачання зброї і санкції проти росії – Кулеба про зустріч міністрів G7

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністри G7 домовилися про подальшу підтримку України. Йдеться про пришвидшення постачання зброї та введення нових санкцій проти рф. Про це міністр написав у Twitter.

“Взяв участь у міністерській зустрічі G7 на запрошення голови японського МЗС Йосімаса Хаясі. Ми зосередилися на всьому, що потрібно для перемоги України у 2023 році. Будуть швидкі постачання зброї та нові санкції. Росія повинна усвідомити, що ми не втомимося протидіяти її агресії”, – зазначив Кулеба.

Міністр також заявив, що зустрівся із двопартійною делегацією Сенату США.

“Я закликав США якнайшвидше розпочати навчання українських пілотів на F-16. Ми також обговорили шляхи до перемоги України цього року та майбутнє Росії”, – сказав він.

Прем’єрка Італії їде в Україну. Мелоні анонсує нову військову допомогу Києву

Італія, яка відправила Україні засоби захисту від ядерної та хімічної зброї, найближчими днями готується оголосити про новий, вже шостий, пакет військової допомоги Україні.

Для цього прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні планує здійснити офіційний візит в Україну у вівторок, 21 лютого, пише Il Fatto Quotidiano.

Під час цього візиту вона планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, а перед приїздом в Україну Мелоні зупиниться в Варшаві, де проведе переговори з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, який є одним з найближчих союзників італійської прем’єрки в групі європейських консерваторів.

Під час візиту до Києва, за даними ЗМІ, Мелоні зустрінеться з Зеленським, щоб засвідчити підтримку Італією України. Також буде оголошено про шостий пакет військової допомоги, який схвалив італійський уряд, та про спільне з Францією передання протиракетного комплексу SAMP/T, який має бути готовий навесні.

Зміст пакета допомоги не розкривається, але, за матеріалами видання Il Fatto Quotidiano, Італія не передаватиме Україні танки, оскільки їх немає в достатній кількості, а також не буде обговорюватись відправлення винищувачів F-16.

Нідерланди і ще дві країни обіцяють близько 100 Leopard для ЗСУ

Нідерланди разом із Німеччиною та Данією планують надати Україні танки. Йдеться про 100 Leopard. Точну дату їх відправлення не розголошують. Про це заявив премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте на спільній з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Києві, пише Укрінформ.

“Звичайно, одним з аспектів є воєнна допомога, як ми вже анонсували, і ви, Володимире, згадали, разом з Німеччиною і Данією ми надамо сотню танків Leopard-1, а також разом зі США і Німеччиною ми надамо Україні системи ППО Patriot”, – сказав Рютте.

Він додав, що Нідерланди роблять значний внесок у постачання танків Leopard-2. Країна забезпечує необхідне комплектування та тренування екіпажів.

“Усе можливе буде зроблено, щоб переконатися, що Україна здатна захиститися від жорстокості росії”, – підкреслив Рютте.

Рютте відмовився називати точні дати постачання танків, підкресливши, що спочатку треба упевнитись, що екіпажі мають бойову готовність. За його словами, щойно перші танки будуть готові, їх передадуть Україні.

“Ми хочемо це зробити якомога швидше”, – наголосив Рютте.

Зеленський наголосив, що сьогодні обговорили й інші збройні потреби нашого захисту та всієї європейської спільноти від російського реваншизму. Він наголосив, що є спільне розуміння з Нідерландами того, що не може бути жодних табу щодо постачання та підтримки зброєю нашої армії.

“Дякую тобі, Марку, і загалом Нідерландам за підтримку міжнародних ініціатив, зокрема української формули миру. Нідерланди готові бути лідером у відновленні справедливості, і це один із пунктів формули миру й одна з ключових передумов відновлення надійної безпеки України, Європи та всього вільного світу. Агресор повинен відповідати за агресію. Зокрема, усі вбивці, терористи й кати повинні бути притягнуті до відповідальності. І я впевнений, це буде”, – сказав Зеленський.

Після 56 днів перерви у Києві відновив роботу весь столичний електротранспорт

Затяжна транспортна криза у столиці, яка тривала 56 днів, відійшла у минуле і сьогодні у Києві відновив роботу весь столичний електротранспорт. На свої маршрути повернулись трамваї та тролейбуси, які зможуть вчасно та без перешкод доставляти киян на роботу. Про це йдеться у повідомленні Київської міської військової адміністрації у Telegram.

За словами керівника КМВА Сергія Попка, столиця пережила довгу транспортну кризу, що тривала 56 днів, і зуміла повернутись до звичної роботи електротранспорту лише завдяки ефективній роботі бригад ремонтників, комунальників та енергетиків.

Попко відзначив, що роботу тролейбусних та трамвайних маршрутів запускали поступово протягом кількох днів, а сьогодні у Києві вже запрацював весь електротранспорт.

Зазначається, що на звичні маршрути повернулись 286 тролейбусів та 195 трамваїв.

Зараз на 46-ти тролейбусних маршрутах працює 286 одиниць транспорту, а на 32-х трамвайних – 195! Ми подолали важку транспортну кризу. Відновлення стабільного життя столиці України – це ще один невеликий, але важливий крок до нашої майбутньої Перемоги, – повідомив керівник КМВА.

Директора Russia Today засудили на 5 років тюрми через заклик до геноциду українців

Колишнього директора з мовлення прокремлівського телеканалу Russia Today Антона Кузнєцова-Красовського заочно засудили до 5 років за ґратами. З лютого 2022 року він публічно підтримував повномасштабне вторгнення рф, виправдовував злочини окупантів та закликав до геноциду українського народу. Про це повідомили в СБУ.

За даними спецслужби, свої «тези» російський пропагандист поширював під час ефірів на “RT”, а також через підконтрольні Телеграм-канали. Кузнєцова-Красовського визнали винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчинених з використанням засобів масової інформації);
  • ч. 2 ст. 442 (публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів).

“Таким чином зловмиснику призначено 5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Це максимальний термін позбавлення волі, передбачений санкціями обох статей”, – кажуть в СБУ.

Наразі чоловік переховується від правосуддя за кордоном. Але в СБУ зазначили, що знають про його місцезнаходження та проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Україні допомагають інші країни, професори, відомі актори та організації. Інші позитивні новини, читайте тут. 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору