ЖИТТЯ

На центральній площі Переяслава простелилась алея із 52 фото загиблих Героїв: рідні приносили квіти

Рік триває повномасштабна війна. У Переяславі провели мітинг пам’яті.

Рівно рік тому, 24 лютого 2022 року, російські загарбники розпочали криваву війну проти України та її народу. Сьогодні на центральній площі Переяслава влаштували мітинг. Вшанувати пам’ять всіх захисників та особливо загиблих із Переяславщини зібралося понад двісті людей. Про це повідомляє Інформатор.

На площі розмістили фотовиставку “Наші ГЕРОЇ”. На знімках – 52 Герої з Переяславщини, які загинули на російсько-українській війні 2014-2023 років. Ще до початку урочистої частини люди приносили квіти до фотографій своїх друзів, чоловіків, батьків. В їхніх очах – біль та туга.

Дружина Віталія Чорногора Олена розповіла Інформатору, що її чоловік був командиром розвідувальної групи та загинув 3 квітня. Він пішов добровольцем у перший день війни, адже був справжнім патріотом України: “Він добровільно пішов у військкомат, сказав: “Я не буду сидіти вдома”. Він був найкращим, дуже любив Україну та свою сім’ю. І заради майбутнього без найменшого вагання пішов”.

Мама загиблого Богдана Янути Тетяна сказала, що її єдиний син був командиром десантно-штурмового взводу. Загинув 26 жовтня у Невському Луганської області: “Він – моя опора та захист. Він був хорошим, порядним, люблячим. Все місто його знає, бо він займався у фітнес-залі. У нього було багато друзів, вища освіта, залишилася донька, якій скоро буде десять місяців”.

Духовенство Православної Церкви України на чолі з протоієреєм Іваном Бабітком провело 15-хвилинну панахиду за загиблими.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив у своєму виступі: “Те, що окупанти не пішли на Переяслав, завдяки усім нашим воїнам. Найбільша втрата – наші земляки, янголи, фото яких тут перед вами, це вони захистили нас. Ми завжди будемо про них пам’ятати і ніколи не забудемо”.

Голова Студениківської громади Марія Лях додала: “Дякую всім родинам, які викохали наших Героїв. У єдності наша сила. Перемога буде швидко, адже з нами добро, правда, Бог і весь світ”.

Начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, підполковник Андрій Конон розповів, що кожен третій житель Переяслава і кожен четвертий житель колишнього району зараз боронить Батьківщину. А заступник командира 137-го батальйону територіальної оборони з морально-психологічного забезпечення, лейтенант Валерій Мартишко вручив орден за мужність III ступеня, посмертно присвоєний молодшому сержанту Богданові Бокалу, його дружині Анні. Він був бойовим медиком взводу першої зведеної роти, отримав смертельне поранення біля Соледару.

52 Герої Переяславщини

Рідні приходили вшанувати пам’ять

Духовенство ПЦУ провело панахиду

Люди приносили квіти

На площі зібралось багато людей

Річниця повномасштабної війни

Герої не вмирають

Минув найскладніший рік в історії України. А яким був перший день війни для жителів Переяслава, дізнавайтесь у нашому відеосюжеті.

Яна Малишко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору