ЖИТТЯ

Перемоги України під час першого року війни та допомога від партнерів: що позитивного було цього тижня

В Україні можуть вже більше не вимикати світло. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

У Міноборони назвали десять головних перемог ЗСУ за рік повномасштабної війни

За цей рік наша країна показала, що здатна дати гідну відсіч. А з точки зору озброєння, наша армія де-факто вже стала армією НАТО. Попереду ще багато перемог, але головна перемога – над агресором. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

“Складно було уявити, що наша реальність набуде сюжетів Другої світової… Нічні бомбардування, російські танкові колони на наших рідних дорогах, ворожа артилерія, яка сіє смерть й стирає з лиця землі вулиці, села і міста. Гостомель, Маріуполь, Херсон, Харків, Ірпінь, Буча, Охтирка… Міста-Герої. Люди-Герої. Ми пам’ятаємо кожну жертву у цій війні”, – зазначила Маляр.

За рік цієї страшної війни росії не вдалося захопити ні море, ні повітря, і навіть не вдалося утримати ті території, які вона спочатку окупувала. На жодному з напрямів рф не вдалося досягти успіху. Водночас Україна за цей час встигла досягти багато чого. Нашу країну підтримує майже весь світ, і вже зовсім скоро ми отримаємо західне озброєння для боротьби з ворожими військами. Наразі вже формуються танкові підрозділи, ухвалено рішення про надання далекобійної зброї.

Основні перемоги ЗСУ за рік війни:

  • у лютому-квітні 2022 року успішна оборона Києва, Чернігова, Сум та Харкова;
  • масовий спротив мирного населення окупантам на тимчасово зайнятих загарбником територіях;
  • у березні-квітні 2022 року вигнання російських окупантів з Київщини, Чернігівщини та Сумщини;
  • у квітні 2022 року знищення ракетного крейсера “Москва” – флагмана російського чорноморського флоту;
  • червень 2022 року – вигнання загарбників з острова Зміїний;
  • у червні та серпні 2022 року знищення системи логістики російських окупаційних військ на півдні та сході України;
  • у вересні-жовтні 2022 року вигнання окупантів з Харківщини;
  • у вересні-жовтні 2022 року вигнання окупантів з Херсонщини;
  • у жовтні 2022 року по лютий 2023 року успішні дії української системи протиповітряної оборони;
  • у грудні 2022 року по лютий 2023 року стримування російського наступу на сході України.

Що ввійде в черговий пакет військової допомоги від США, який оцінюють в 460 мільйонів доларів

Під час візиту у Київ, у понеділок, 20 лютого, президент США Джо Байден заявив про виділення чергового пакета військової допомоги Україні. Йдеться про 460 мільйонів доларів. Цю інформацію підтвердили в Міністерстві оборони США.

Згідно з заявою держсекретаря Ентоні Блінкена, опублікованою на сайті Білого дому, Штати виділять 10 мільйонів доларів для підтримки енергетичної інфраструктури України та 450 мільйонів доларів на озброєння українських військових.

“Сьогодні на виконання доручення президента Байдена я санкціоную наше постачання озброєнь і техніки США для України на суму 450 мільйонів доларів, про що президент оголосив під час свого візиту в Україну. Цей пакет допомоги в галузі безпеки включає більше боєприпасів для наданих США Himars і гаубиць, які Україна так ефективно використовує для захисту своєї країни, а також більше Javelin, протитанкових систем і радарів спостереження за повітряним простором”, – йдеться в повідомленні.

Окрім зазначеного, до пакета увійшли, артилерійські снаряди калібру 155 міліметрів та мінометні снаряди калібру 120 міліметрів. Про це повідомив у своєму Twitter журналіст Голосу Америки Остап Яриш. Крім того, у пакеті є:

  • чотири радіолокаційні системи;
  • додаткові ПТРК Javelin;
  • підривні снаряди (кількість не уточнюється);
  • близько 2000 протитанкових ракет;
  • чотири бойові машини піхоти Bradley;
  • дві тактичні машини;
  • протипіхотні міни Claymore;
  • прилади нічного бачення;
  • засоби зв’язку;
  • медичні засоби;
  • запчастини для техніки.

Хорватія готує 14 вертольотів для України

Дванадцять гелікоптерів Мі-8МТВ-1 та два Мі-8Т були виведені зі складу Збройних сил Хорватії. Їх у березні мають передати Україні. Про це повідомляє Jutarnji list.

“За наявною інформацією, кілька гелікоптерів зараз перебувають на території авіаційно-технічного центру у Великій Гориці, де його співробітники займаються всією необхідною технічною підготовкою”, – йдеться у матеріалі. Крім цього, з гелікоптерів знімається усе маркування, при необхідності замінюється використаний матеріал.

“Припускається, що гелікоптери будуть готові до транспортування приблизно через десять днів. За нашою інформацією, сім вертольотів буде частково розібрано і перевезено наземним шляхом”, – повідомляє видання, додаючи, що інші сім полетять до Польщі.

Гелікоптери Мі-8. Мі-8 з його численними модифікаціями є наймасовішим дводвигуновим вертольотом в світі (побудовано більше 17 тис. екземплярів усіх модифікацій). Розроблений у 1960-х роках, але досі широко використовується в десятках країн світу.

Належить до розряду багатоцільових вертольотів, але переважно застосовується як транспортник. Хоча версії Мі-8Т і Мі-8МТВ-1 є за замовчуванням саме транспортними, їх можна легко переробити в бойові машини, встановивши по бортах зйомні ферми з блоками керованих ракет, підвісними авіабомбами або авіагарматами.

В Україні можуть вже більше не вимикати світло

В Україні більше не вимикатимуть світло. Але лише за умови, якщо не буде російських ударів по об’єктах енергетики. Тарифи за електропостачання теж наразі не переглядають. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко у суботу, 25 лютого, в ефірі Національного телемарафону.

“Зараз енергосистема працює в бездефіцитному режимі, вже третій тиждень забезпечуємо виробництво електроенергії в повному обсязі відповідно до споживання. Ми маємо відповідні резерви, і плануємо й надалі так підтримувати нашу енергосистему, щоб люди не відчували обмеження постачання”, – сказав Галущенко.

Міністр зазначив, що відключення електрики можуть проводитись для проведення ремонтів.

Крім того, він додав, підвищувати тарифи для населення на електроенергію ніхто не збирається, говорити про це поки що зарано. “Якщо вони й переглядатимуться, то вже після опалювального сезону, але не тепер”, – пообіцяв Галущенко.

“Міць. Українська кам’яна”: “Артемсіль” створило особливу партію солі для збору на дрони-камікадзе

Після того, як російські окупанти практично знищили державне підприємство “Артемсіль”, компанія у співпраці з платформою United24 створила лімітовану партію солі із шахт Соледару. Усі кошти від продажу планують передати на формування ударної флотилії з дронів-камікадзе.

Зазначається, що з 21 лютого сіль можна знайти та купити у мережі магазинів “Сільпо” та онлайн на Rozetka. Ціна однієї пачки – 500 грн. З цієї суми 465 грн перерахують на закупівлю ударних БПЛА для українських розвідників.

Всього планують зібрали близько 45 мільйонів гривень. За ці кошти куплять дрони FPV (first person view), вартість яких близько 700 доларів за одиницю.

“Завдяки спеціальній партії “Артемсолі” ми зможемо укомплектувати дронами FPV нове ударне угруповання, яке найближчим часом стане на захист нашої країни по всій лінії фронту”, – розповів командир спецпідрозділу БпЛА “Крила” ГУР МО з позивним “Волонтер”.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Нідерланди і ще дві країни обіцяють передати близько 100 Leopard для ЗСУ. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору