ЖИТТЯ

У Переяславі Альберт-Лейзер Фельдман представив свої картини, присвячені Шолом-Алейхему

У Переяславі відкрилась виставка картин Альберта-Лейзера Фельдмана “Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема”.

13 березня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили першу виставку картин Альберта-Лейзера Фельдмана “Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема”. Також представили авторські ляльки, присвячені видатному письменнику, який 2 березня 1859 року народився у Переяславі. Виставка триватиме до 4 квітня. Інформатор розповість про це детальніше.

Голова молодіжної ради Переяслава Анна Сахно розповіла, що на виставці представили експонати, які привезли із Києва: загалом 16 ляльок авторства Олександри Марей, Марії Боярської, Наталії Рудікової, Олени Попової, Світлани Рихальської та Олександри Король, створені за мотивами творів Шолом-Алейхема, та 12 картин Альберта-Лейзера Фельдмана із серії “Танці-шманці”.

Альберт-Лейзер Фельдман побував на відкритті виставки:

– Я сам з Ізраїлю, а в Україні живу останні 12 чи 13 років. Наша діяльність зараз в основному присвячена благодійності. До вас ми їхали із сусіднього села Циблі, де розміщується госпіталь ветеранів війни. Одна з наших основних місій – це допомога в реабілітації українських військових, а все інше – для того, щоб трохи підняти людям настрій. Ми дуже багато робимо для того, щоб показати, що єврейська та українські спільноти жили поруч багато років, допомагали та розвивали одне одного. Війни, які були в ХХ столітті та ця страшна війна ХХІ століття, по суті, знищили їдиш (єврейська мова), який описував Шолом-Алейхем. Він залишився тільки у витворах письменника, на полотнах та у ляльках майстрів. Шолом-Алейхем – великий український і єврейський письменник, який може багато внести в багатонаціональну українську культуру.

Переяславська художниця Галина Глушко поділилась враженнями від виставки:

– Це оригінальна виставка, якої Переяслав ще не бачив. Це тематична виставка суто єврейського духу. Тут кожна лялька зачаровує. Я вважаю, що інша національність її б не змогла створити в такому жартівливому вигляді. Звичайно, я хотіла подивитись і на картини, які справді гідні. Сама мало пишу людей олійними фарбами, тому картини такі повторити не змогла б. Якшо пишу людей, то тільки постаті, а тут на картинах кожне обличчя промальоване та передається велике знання єврейського одягу і національності. З усіх робіт мені найбільше сподобалась картина під назвою “Охоронець”.

Організаторами виставки стали “Благодійний фонд ім. Шолом-Алейхема”, Музей Шолом-Алейхема (Київ), Інститут розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр, голова товариства єврейської культури в Переяславі Ірина Кучеренко, Департамент культури і туризму Київської обласної державної адміністрації, відділ культури і туризму Переяславської міської ради, КЗ “Переяславський ЦКМ”. Вони вважають, що це ще одна можливість привернути увагу сучасного читача до літератури мовою їдиш, творчості Шолом-Алейхема та історії євреїв України.

У Переяславі відкрили першу виставку картин Альберта-Лейзера Фельдмана “Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема”

Представили також авторські ляльки, присвячені видатному письменнику Шолому-Алейхему

Лялькові композиції створені за мотивами творів Шолом-Алейхема

На виставку завітало чимало переяславців

Картина під назвою “Охоронець”

Містяни з цікавістю розглядали витвори мистецтва

Альберт-Лейзер Фельдман також був на виставці

Альберт-Лейзер Фельдман

Нагадаємо, що 2 березня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відбувся захід з нагоди 164-ї річниці з дня народження Шолом-Алейхема. Як це було, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору