ЖИТТЯ

164 роки тому в Переяславі народився письменник Шолом-Алейхем: репортаж зі вшанування

У Переяславі вшанували письменника Шолом-Алейхема. Він народився в нашому місті 164 роки тому.

2 березня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відбувся захід з нагоди 164-ї річниці з дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. Він у 1859 році народився у Переяславі. Зібралось близько 30 людей, більшість – школярі. Інформатор розповідає, як це було.

Голова товариства єврейської культури у Переяславі Ірина Кучеренко розповіла біографію письменника. Сказала, що наприкінці ХІХ століття Переяслав був єврейським містом. У ньому проживало понад 50% євреїв. Тут і народився у родині дрібного крамаря у майбутньому відомий письменник Шолом-Алейхем (Соломон Рабинович). Твори автора перекладені багатьма мовами світу. До його праць належать 5 романів, безліч п’єс і близько 300 новел. Найвідоміші з них – “Хлопчик Мотл”, “Пісня пісень”, “Мандрівні зорі”, “Тев’є-молочар”.

Дитячі роки минули у невеличкому містечку Вороньків (зараз Бориспільський район). Кінець життя провів у Нью-Йорку, де допоміг заснувати єврейськомовний Театр мистецтв. Цікаво, що у Нью-Йорку знайшлися два євреї з Переяслава, які омивали тіло письменника, а похорон був одним із наймасштабніших.

Для повної атмосфери для присутніх відтворили єврейську музику у виконанні музикантів Владислава Брика, Юрія Дебеляка та Вадима Ноздровського. А вихованці народного театру центру культури і мистецтв зачитали для присутніх частину із твору Шолома-Алейхема “З ярмарку”.

Дві переяславські майстрині продавали власні вироби. Алла Камінська розповіла про свої: “Це вироби із солоного тіста, цим займалися ще наші предки, вони були як обереги. Робилися фігурки різних звірів та богині родючості. Ці речі виставляли на покуті, і в кінці року закопували в землю. Археологи коли знаходили такі речі сперечалися, це камінь чи кістка, а виявилось солоне тісто”.

Додала, що займається цим приблизно чотири роки. Раніше до війни торгувала у музеї просто неба. Продає дещо осучаснені вироби у формі різних іграшок та предметів, всі вони зроблені як обереги з певними написами на зворотньому боці. Фіксованої ціни на вироби не було.

Ірина Кучеренко розповіла біографію письменника

Шолом-Алейхем із сім’єю

Звучали єврейські мелодії

Діти розповіли частину із твору Шолома-Алейхема “З ярмарку”

Внучка Шолом-Алейхема

Без музики не обійшлося

Вироби Алли Камінської

Ляльки-мотанки

Вироби з бісеру також можна було придбати

Нагадаємо, що у Переяславі відкрили художню виставку Андрія та Карини Кузьменків. Деталі дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору