Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Закрутка” – це наче книга, яка пишеться прямо зараз на YouTube

А ви дивитесь YouTube? Розповідаємо про цікавий канал.

Ви, певно, вже звикли до того, що в рубриці “Інформатор вихідного дня” ми розповідаємо про фільми, серіали та книги. Однак цього разу зачепимо величезний культурний пласт, про який раніше не згадували, – YouTube. Я його дивлюсь чимало – у середньому понад 2 години на добу, щоправда, зважайте на те, що зазвичай він йде на тлі, поки займаюсь якимись справами. У YouTube я дивлюсь канали про політику, футбол, кіно, книги, розважальні, навіть про ІТ. Однак розповім і вам пораджу той, що важко ідентифікувати за тематикою, але сенси та суть він має, – “Закрутка”.

Канал “Закрутка” досить молодий, створений 10 квітня минулого року. Його автори – спортивний журналіст із Сидорова Тернопільської області Андрій Сеньків та журналіст із Горлівки Донецької області Влад Крилевський. Самі вони позиціонують свій контент, як “лампові розмови, наче на кухні”. У випусках, яких вже вийшло 33, вони або ж вдвох спілкуються на будь-які теми, які їх цікавлять, або ж запрошують небанальних гостей.

Під визначенням “небанальні гості” маю на увазі людей, популярних у не надто широких колах, але цікавих. Наприклад, серед випусків, які мають найбільше переглядів, – розмови зі спортивним коментатором Віталієм Волочаєм (81 тисяча переглядів), блогером Паном Романом (75 тисяч), подкастером Костянтином Трембовецьким (39 тисяч), журналісткою Еммою Антонюк (34 тисячі). Звичайно, бажано перед переглядом хоча б знати, хто ці люди. Проте навіть якщо ви вперше про них чуєте, втім, любите досить глибокі та часом веселі бесіди, цей контент не має залишити вас байдужими.

Як я відкрив для себе цей канал? Прийшов за Сеньківим. Слідкував за ним, як за спортивним журналістом, ще коли він працював на YouTube-каналі “ТаТоТаке”. Коли почалась повномасштабна війна, Андрій, здається, трохи зневірився у своїй професії й, зокрема, через це покинув проєкт. Пояснював, що не бачить сенсу в балаканині про футбол, коли триває війна. Але YouTube він не закинув і разом зі своїм товаришем відкрив “Закрутку”. Спочатку автори, здається, самі до кінця не розуміли, що це має бути. Зйомка залишала бажати кращого, локації також, а людям поза контекстом навряд чи був зрозумілий сенс цього каналу.

Згодом, як я й очікував, формат сформувався сам собою. А кількість підписників почала зростати – зараз їх майже 15 тисяч. Зауважу, що випуски, де ведучі спілкуються вдвох на певну тему, дивляться дещо менше людей. Тобто глядачі приходять на гостей. Проте я все ж хочу, щоб хлопці не нехтували форматом, де більше розкривають саме свої особистості. У цього є поціновувачі. Знову ж таки вони неодноразово наголошували, що не женуться за популярністю, а каналом займаються для свого задоволення.

Крилевський працює у ЗМІ. Сеньків повернувся до спортивної журналістики. Став співведучим на YouTube-каналі про український футбол KDK та у співпраці зі спортивним ресурсом Tribuna відкрив YouTube-канал про європейський футбол “Гуд ібенінг”. Тож у тому, наскільки вони фахові у своїх основних обов’язках, ви можете пересвідчитись самі. А от на “Закрутці” є відчуття, що вони приходять відпочити – і це круто. Начебто після складного робочого дня всідаються у кімнаті й просто гомонять, та все ж тримаються певної теми, ставлять одне одному правильні запитання – журналістське нутро нікуди не дівається.

“Закрутка” ніколи мене не напружувала, не навантажувала зайвою інформацію, але приємний післясмак залишала. Це надзвичайно вдале поєднання розважального контенту (посміятись інколи є з чого) із розвиваючим. Так, дехто із вас скаже, що лише дарма витрачає час, слухаючи чужу балаканину. Тоді для вас – випуски новин та документальні фільми. “Закрутка” – це ж, скоріше, художня книга на реальних подіях, яка пишеться прямо зараз на YouTube. Уже є 33 розділи, сюжет став зрозумілішим, та коли настане кульмінація й завершення, досі не ясно. Хотілось би, щоб вона тривала якомога довше.

Нагадаємо, що раніше Андрій Сеньків розповів Інформатору, як і чому полюбив футбол. Матеріал читайте за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Instagram-сторінка “Закрутки”

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору