ЖИТТЯ

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відповів своїм критикам

Про конфлікт із Марченко та Якубою розповів Вячеслав Саулко під час громадських слухань.

Наприкінці минулого року та на початку цього у міського голови Переяслава Вячеслава Саулка трапилось два публічні конфлікти – із волонтеркою Інною Марченко та старостою сіл Гайшин, Чирське, Гребля Олександром Якубою. Під час громадських онлайн-слухань журналіст видання ProSlav Максим Левченко поцікавився цією ситуацію, а також тим, як очільник громади ставиться до критики, якої стає все більше. Інформатор переповідає деталі.

Торік 22 грудня на сесію міськради прийшла відома переяславська волонтерка Інна Марченко. Тривалий час їй не давали слова, зрештою вона піднялась із місця й сказала таке: “Де я не була, міські голови завжди допомагають захисникам. Чому наша міська рада цього не робить? Шановний мер, я голосувала за вас – це була моя помилка, дуже шкодую про це. Не ми, збираючи допомогу, повинні підходити до вас із проханнями щось дати. Ви повинні нас шукати і говорити: у мене є те, візьміть, будь ласка, і відвезіть хлопцям. Ви цього не робите. Ви просто забули, що у нас війна. Сьогодні ви вручали посмерто медалі хлопцям, то я їх особисто знаю. Речі одного з них особисто передавала дружині після загибелі. Ви приходите на похорони й розповідаєте: ми допоможемо, підтримаємо… Я не бачу. Чому ми, прості бідні люди, маємо збирати гроші на автомобілі, на дрони? Де ви? Чи у вас інша країна?”

– Я не хотів би коментувати певні дії Інни Марченко, аргументував це на сесії, коли вона говорила, – відповів під час слухань Саулко. – Нехай це залишається на її совісті, але мені не соромно буде дивитися в очі нашим ЗСУ. Та допомога, яку я надавав персонально, нехай це залишається при мені, я цього ніколи не озвучував з низки причин. Не буду говорити, скільки вона отримала гуманітарної допомоги від міської ради для ЗСУ, скільки палива і багато іншого. Я хотів їй особисто дати відповідь, але вона навіть не брала слухавки. Проте я її підтримую в роботі.

Про конфлікт із Вячеславом Саулком Олександр Якуба розповів у окремому великому інтерв’ю, яке вийшло на Інформаторі 8 березня цього року. Зокрема, там він сказав таке: “Я йшов у команді голови. З впевненістю можу сказати, що був одним із трьох-чотирьох людей, які зробили найбільше, щоб претендент став міським головою. Хоча вже зараз, зважаючи на обставини, можливо, особливо немає чим пишатись. Виявляється, під час передвиборчої кампанії я обманув людей, вони повірили йому і мені, так само, як і я. Зазначу, що саме за підтримки сіл кандидат Саулко став мером міста. Але потім сталось щось незрозуміле – головою обрали Вячеслава Володимировича, а почали керувати інші люди. За будь-яким питанням мене постійно тягнули до кабінету керуючої справами виконавчого комітету Тетяни Гич. Нібито там “центр прийняття стратегічних рішень”. Але ж я йшов не з нею, люди голосували не за неї, а за нього. І я, як посередник у комунікації між жителями села та головою, намагався доносити обом сторонам інформацію. Спочатку комунікація була доброю, а чим далі, тим менше її ставало. Я робив зауваження стосовно певних рішень про села: “Тетяно Олексіївно, ви розумієте, що це може негативно повпливати на рейтинг голови?”. Так, усі помиляються. Але людина, яка палець об палець не вдарила для здобуття перемоги на виборах, наразі стала номером 1 у громаді. Мене люди в селі запитують: “Чому ми голосували за нього, а керує вона?”.

– Що стосується старости, то виникли певні вимоги від мене. Якщо я ставлю комусь завдання, вимагаю його виконання. Десь трохи “наступили” і пішло не здорове порозуміння. Староста на сьогоднішній день залишається моїм помічником, і виконує свої обов’язки, як вимагає закон, ніяких протиріч в цьому напрямку немає, – коротко відповів під час слухань міський голова.

Про загальний хейт у соцмережах зазначив: “Я не очікував такого, але 90% цього хейту пов’язані з певними моїми діями, і більшість – це боти. Людям платять гроші, я їх практично всіх знаю, окремі навіть розповідають, хто їм платить, скільки і з якою метою. Facebook зараз як помийна яма – всі пишуть, що хочуть, але не несуть відповідальності за свої слова. Це дестабілізація в роботі міського голови”.

Нагадаємо, що Інна Марченко стала найвливовішою людиною Переяслава у 2022 році за версією читачів Інформатора. Її велике інтерв’ю з цієї нагоди читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору