ЖИТТЯ

В Україні розпочалася нерестова заборона на вилов риби: що потрібно знати

На водоймах країни стартувала нерестова заборона. Що варто знати?

З 1 квітня на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України вступає в силу щорічна нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Тривалість нерестової заборони відрізняється залежно від регіонів та водойм. Про це повідомили на сайті Державного агентства меліорації та рибного господарства, передає Інформатор.

Нерест – один з найважливіших періодів розвитку рибних популяцій, від успішності якого залежить якість і майбутня кількість водних біоресурсів у водоймах. Задля забезпечення комфортних репродуктивних умов для водних мешканців на водоймах у цей час забороняється:

  • пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден (за винятком установлених суднових ходів), за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.
  • здійснення промислового рибальства та підводного полювання, водночас посилюється контроль за роботою водозабірних споруд.

Термін дії заборони вилову риби:

  • у всіх водосховищах і озерах з затоками, протоками, включаючи зону підтоплення – з 01 квітня до 10 червня;
  • у всіх річках та їх кореневих водах – з 01 квітня до 20 травня;
  • у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах – з 01 квітня до 30 червня.

У період нересту дозволяється вилов одній особі за добу 3 кг + 1 шт. риби (особина будь-якої маси у мінімально дозволених для добування розмірах) гачковими знаряддями вилову або спінінгом з однією штучною приманкою з берега на ділянках, не заборонених для любительського рибальства у період весняно-літньої заборони.

Держрибагентство нагадує, що у 2023 році, у період весняно-літньої нерестової заборони, відповідно до оновлених правил рибальства, збільшено до двох дозволену кількість гачків при вилові водних біоресурсів з берега за межами нерестовищ. Також, дозволено проводити офіційні спортивні заходи.

За порушення правил рибальства передбачається як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, що біля Переяслава патруль зафіксував порушення під час риболовлі. Детальніше читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору