ЖИТТЯ

У Переяславі відбувся Міжнародний форум волонтерів: про що говорили

У Переяславі провели Міжнародний форум волонтерів України. Як це було? 

1 квітня у Переяславі в університеті Григорія Сковороди провели Міжнародний форум волонтерів України. Захід тривав близько 7-ми годин. На форум завітало чимало цікавих спікерів з усієї України. Розпочали захід із Гімну України, який виконали викладачі місцевої мистецької школи імені Павла Сениці. Інформатор розповість про це детальніше.

Виступив протоієрей Олег Ткачусь із Волині, який порівняв волонтерів з апостолами. Присутнім показали фільм про військового ЗСУ Петра Волощенка (позивний “Стоун”), який зумів вивезти сім’ю із Бахмута. Там він зустрів шестирічного Стасика з яким потоваришував та став йому за хрещеного. Петро Волощенко розповів: “З цього фільму розпочалась велика робота по евакуації всіх. Сім’я залишилась жити одна на ввесь дев’ятиповерховий будинок, а виїжджати не хотіли. Всі хлопці, які допомагали з евакуацією – київські. Наразі цій сім’ї я шукаю квартиру в Дніпропетровську, де в них є родичі”.

Голова Оргкомітету “Міжнародний форум волонтерів України”, Голова Правління Громадської організації “Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України” Володимир Пісоцький, ректор університету Віталій Коцур та міський голова Переяслава Вячеслав Саулко нагородили воїна Петра Волощенка орденом бойового волонтера.

Асоціація волонтерів разом з адміністрацією міста під керівництвом Вячеслава Саулка нагородили лідерів волонтерського руху медалям та подяками: Віталія Коцура, Олега Ткачуся, Руслана Дяченка, Анатолія Полковнікова, Інну Костюк, Дар’ю Оводенко, Віктора Пиркала, Юлію Гребнєву, Вікторію Рагиню, Юлію Прокопенко, Валентина Недоширіна, Валентина Шуткевича, Руслана Стародуба, Вікторію Власюк, Вадима Домарецького, Марка Мельника, Максима Власюка, Юлію Пищик, Наталію Савченко, Ярослава Ярощука, Анастасію Петрову, Раїсу Шматко.

Володимир Пісоцький розповів про те, що форуми проводять для зустрічей та обговорення нагальних проблем: “За даними Міністерства закордонних справ України, Міністерства соціальної політики та міжнародних організацій офіційно зареєстрували 4 мільйони 843 тисячі 633 внутрішньо переміщених осіб в Україні. 8 мільйонів 113 тисяч 170 біженців закордоном. Відомо, що 18% українців не планують волонтерити під час війни, а 61% долучалися долучались до волонтерської допомоги, близько 10% допомагали фізичною роботою, 30% фінансово та майже 20% і грошима і роботою”.

Виконавчий директор БО “БФ “Дабл Ю Бі Сі Керз Юкрейн” Микола Ковальчук розповів про актуальні питання та проблематику у волонтерській діяльності, необхідність взаємодії та координації дій між волонтерами, благодійними організаціями та державою та чинне законодавство для волонтерів та необхідність його удосконалення. Адвокат юридичної компанії L.I. Group та БФ “WBC Cares Ukraine” Оксана Кригіна говорила про правове регулювання перетину кордону волонтерами, оподаткування у сфері волонтерської діяльності, митні аспекти ввезення гуманітарної допомоги в Україну.

Віталій Коцур розповів, що волонтерство для університету не є чимось новим: “За останній рік, ми більше об’єднались та сконцентрували свою увагу навколо потреб вимушено переміщених осіб. Кожен факультет так, чи інакше займається волонтерством. Історія нашого волонтерства розпочалась в 2000 роках, коли ми допомагали сирітським будинкам, збираючи кошти та іграшки. З початком війни у 2014 році ми направляли допомогу для ЗСУ. З початком повномасштабної агресії проти України, ми працюємо постійно, щоб підтримати тих, хто цього потребує”.

Українська політична діячка, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк доєдналась до форуму дистанційно.

Гість із Литви Гінтаутас Мауріцас, керівник організації “Вовки світла” розповів, що 24 роки служив військовим у литовській армії, а коли війна перейшла на другу фазу, то вирішив, що поїде в Україну: “Я є експертом по зброї НАТО, тому буду навчати ваших хлопців, як “мочити” москалів. Вперше в Україну я заїхав 8 березня рік тому і як справжній військовий навіть не подивився на карту України та не знав, що вона настільки величезна. Зі мною приїхали інструктори із США, Ірландії, Фінляндії і через підготовку пройшли близько 4500 українських захисників-добровольців”.

Лідерка Всеукраїнського жіночого руху “За вільну Україну”, військовий волонтер з 2014 року Раїса Шматко розповіла, що рада появі нових волонтерів: “Я принципово не їжджу в штаби, а тільки на 0. Ми завжди передаємо волонтерську допомогу із рук в руки. Тут були юристи, до яких в мене багато питань, як у військового волонтера. В Бортничах ми організували волонтерський ХАБ, ми допомагаємо в першу чергу військовим”.

Представник Червоного Хреста України Владислав Седільніков розповідав про роботу Червоного Хреста за рік війни та яка робота відбувається. Голова ГО “Український центр міжнародного партнерства волонтерів з 2014 року Анатолій Полковніков сказав, що його особистий досвід із Київським філіалом Червоного Хреста показав, що співробітники організації окрім піару взагалі нічим не займаються з початку війни.

Колега Анатолія Полковнікова зазначила, що робота Червоного Хреста це ще й забезпечувати “зелені коридори” для цивільного населення: ” Це передбачено і вашою організацією. Ми сьогодні бачили військових, які виконують функції Червоного Хреста”. Владислав Седільніков відповів, що ми зі своєю діяльністю і мандатом не можемо цього робити, в нас навіть немає доступу до тих територій, щоб це робити. Цим займається Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Також у форумі прийняли участь народний депутат України Олександр Федієнко, який розповів про кібергігієну у волонтерській діяльності; заступниця Голови Національної соціальної сервісної служби України Тетяна Лактіонова розповіла про роль роль волонтерської спільноти у сьогоденні України; Бізнес леді з Німеччини, СЕО компанії PriceFormer Europe GmbH Міла Бойко говорила на тему: “Волонтери це поклик душі чи безкоштовний біоресурс, як зберегти волонтерство на економічному фронті після перемоги”; голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) із питань розслідування порушень використання гуманітарної допомоги, долучився до форуму в режимі відеозв’язку Сергій Козир розповів про те, що він сам переселенець із Донецька, тому працює в напрямку з внутрішньо-переміщеними особами; Заступниця директора Київського обласного центру зайнятості Тетяна Лаврентюк розгорнула питання можливості Державної служби зайнятості щодо сприяння працевлаштування  ВПО; міський голова Переяслава Вячеслав Саулко висловив подяку волонтерам; Депутатка Бучанської районної ради, заступниця директора БО БФ Юрія Тесленка “Нова Бородянка” Олеся Василець говорила про допомогу ЗСУ та ВПО.

Ще виступили начальник відділу зв’язків з громадськістю департаменту внутрішньої політики Одеської міськради Михайло Карнаков, заступник голови Київської обласної військової адміністрації Віталій Власюк, заступниця голови правління пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, президентка фундації БФ “Білд Юкрейн” Інна Кузьмєчова; голова ГО “Український центр міжнародного партнерства волонтерів з 2014 року Анатолій Полковніков.

Нагородили медалями і подяками волонтерів: Наталію Корнієвич, Марину Галаганову, Євгеніє Бондарь, Оксану Луцик, Андрія Іващенка, Юрія Козубенка, Вячеслава Різника. Закінчили форум пісенною нотою, виступила Ганна Ляч, яка заспівала пісню “Ой у лузі червона калина”.

Під час форуму можна було придбати вироби переяславських майстрів

Учасники форуму були зацікавлені та активні

Протоієрей Олег Ткачусь

Військовий ЗСУ Петро Волощенко

Петро Волощенко із Стасиком, сім’ю якого воїн евакуював із Бахмута

Вячеслав Саулко, Віталій Коцур, Володимир Пісоцький та Петро Волощенко

Реєстраційна комісія

Вячеслав Саулко і Віталій Коцур

Руслан Стародуб та мер Переяслава

Володимир Пісоцький

Оксана Кригіна та Микола Ковальчук

Олена Шуляк доєдналась до форуму дистанційно

Оксана Симоненко

Нагадаємо, що 1 квітня у Переяславі артисти Бориспільщини провели благодійний концерт. Як це було, дізнавайтесь тут. 

Нагору