ЖИТТЯ

Україна отримала від Нідерландів 11 собак-саперів: що позитивного було цього тижня

Україна замовила у Польщі сотню бронетранспортерів Rosomak. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

На допомогу Патрону: Україна отримала від Нідерландів 11 собак-саперів

Поліція Київської області прийняла 11 собак, які навчалися у Нідерландах шукати вибухівку. Усі тварини підготовлені та готові приступити до виконання бойових завдань.

У кінологічний центр на Київщині доставили дев’ять бельгійських вівчарок малінуа та дві німецьких вівчарки, які пройшли відбір та початковий курс тренування в Police Dogs Centre в Нідерландах. Собаки вміють знаходити вибухові речовини та зброю.

Фонд Говарда Баффета сприяв перевезенню цих собак з Нідерландів. Раніше цей фонд передав кінологам Київщини чотири спеціалізовані автомобілі для перевезення службових собак.

Україна замовила у Польщі сотню бронетранспортерів Rosomak

Збройні сили України придбають у Польщі сотню бронетранспортерів Rosomak. Покупку сплатять коштом США та ЄС, а для військової промисловості Польщі, яка збільшить виробництво боєприпасів для України, нове замовлення – великий успіх. Саме так відреагував прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на військову заявку від України.

Сьогодні тут, у Семяновіце-Шльонському, дуже хороший день для польської промисловості, для Сілезії та для Польщі”,  – підкреслив глава польського уряду.

Він нагадав, що протягом багатьох місяців намагався отримати європейські кошти на закупівлю та виробництво зброї у Польщі.

“І сьогодні тут із Семяновіце-Шльонського я можу сказати, що ми отримуємо ще одне замовлення, я везу замовлення, яке отримав вчора від прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, на 100 росомах, які будуть тут вироблятися”, – сказав Моравецький.

Він додав, що оплата за бронетранспортери буде з європейських грошей, виділених Польщі, та американських грошей, які отримає Україна.

“Зрештою, ми не повинні забувати, що Україна сьогодні є оплотом свободи, сьогодні Україна є оплотом вільного світу”, – повідомив Матеуш Моравецький.

За його словами, “на тих барикадах, на тих окопах також розігрується питання суверенітету і безпеки Польщі та інших країн ЄС”.

Під час Євробачення-2023 в Ліверпулі Джамала презентує новий альбом про Крим

Українська співачка кримськотатарського походження Джамала презентує новий альбом Qirim (“Крим”). Платівку представлять спільно з філармонічним оркестром британського мовника BBC. Подія відбудеться під час проведення Євробачення-2023.

Живий виступ-презентація нового альбому Джамали Qirim (“Крим”) відбудеться 11 травня, під час проведення в Ліверпулі британсько-українського фестивалю Eurofestival на Євробаченні-2023. Про це у своєму Інстаграмі написала зірка.

“Сьогодні мова, якою написані композиції, є на межі смерті, за даними ЮНЕСКО. Народ, що створював ці записи, упродовж віків перебуває під загрозою знищення. Та чи можна стерти пам’ять про монументальну красу музики, котра передавалася від покоління до покоління?” – сказала Джамала.

Альбом Qirim складається з 14 старовинних пісень, написаних кримськотатарською мовою. За задумом, кожна пісня представлятиме певну місцевість Криму. За словами Джамали, усі твори писалися протягом десятиліть. До роботи над платівкою долучилося понад 80 музикантів.

BBC Philharmonic Orchestra – національний британський симфонічний оркестр, головний радіоансамбль Британської телерадіомовної корпорації (BBC) й один із провідних симфонічних оркестрів Великої Британії. Заснований у 1930 році.

У Києві судитимуть за державну зраду блогера Скворцова, який ховався у монастирі московського патріархату

У Києві передали до суду справу Дмитра Скворцова – проросійського блогера, якого у росії називають “православним журналістом”, затриманого влітку Службою безпеки України на території монастиря УПЦ МП. Чоловікові інкримінують співпрацю із спецслужбами російської федерації та підозрюють у державній зраді. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

“За процесуального керівництва Київської міської прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом державної зради. Розслідуванням встановлено, що до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний почав активно допомагати РФ в проведенні підривної діяльності проти України”, – йдеться у повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зазначають, що Скворцов виконував завдання російських кураторів. Він готував та надсилав для публікації статті, в яких висловлював проросійські погляди. Ці публікації розміщувалися на російських сайтах, активно “розганялися” пропагандистами в інтернеті та були доступними необмеженій кількості користувачів. У цих статтях він заперечував існування України як держави та українського народу. Популяризував та героїзував РФ і її президента. При цьому негативно та упереджено висловлювався про українську мову та культуру.

“Висновки експертизи підтверджують, що ці публікації містили інформацію, спрямовану на розпалювання національної, міжетнічної, соціальної ворожнечі та ненависті, внесення розбрату між армією і народом, негативно впливали на громадську думку, сприяли поширенню російської пропаганди в Україні та несли загрозу національній безпеці в інформаційній сфері. За результатами проведених слідчо-оперативних дій правоохоронцям вдалося встановити його місце перебування та затримати на території одного з монастирів УПЦ (МП) в м. Києві, де він переховувався. Наразі він перебуває під вартою”, – пишуть у повідомленні.

Турецькі міста, що постраждали від землетрусу, отримали гуманітарну допомогу від України

Нова пошта подолала 3 000 км і привезла допомогу в Газіантеп – місто в Туреччині, що постраждало від землетрусу. Компанія власним коштом доставила 22 т гуманітарного вантажу: продукти, дитяче харчування, засоби гігієни, теплий одяг та обігрівачі, придбані за кошти харківських підприємств та Почесного консульства Республіки Казахстан.

Нагадаємо: кількість жертв перевищила 50 тисяч, зруйнованих квартир – понад півмільйона. Такі наслідки землетрусу в Туреччині. Українці, як ніхто знають, що таке втрачати найдорожче та найдорожчих, тому Нова пошта не могла стояти осторонь чужого горя.

У вагонах “Укрзалізниці” з’явилися сейфи та більше місця для багажу: деталі

“Укрзалізниця” отримала 100 нових вагонів, 37 з них пристосовані для пасажирів з інвалідністю. Також у нових вагонах з’явилося багато місця для багажу та сейфи. Про це розповів заступник директора УЗ з комунікацій Олександр Шевченко.

“Там зникли рундуки (закритий простір під нижньою полицею), прибрали різні обмеження, і тепер там вміщуються повноцінний туристичний рюкзак і авіаційний чемодан, є спеціальна бар’єрна стрічка, щоб туди не затікала вода та сніг. Ці нові вагони більш зручні, вміщують значно більше багажу, а ще у провідника є сейф, де можна залишати якісь особисті речі”, – розповів Шевченко.

Також він розповів, що в УЗ є прототип капсульного вагону, але вводити їх в експлуатацію масово поки не планують. І на це є декілька вагомих причин.

“Сьогодні специфіка пасажирських перевезень полягає у тому, що зі зрозумілих причин багато людей подорожують із великим багажем, а капсульний концепт не передбачає багато місця для валіз, там більшість простору відведено суто для сну. Крім того, у нас у країні змінилися відстані – таких довгих маршрутів, як Луганськ-Ужгород на даний момент немає. Це тимчасово, звісно, бо ЗСУ повертають наші території, але все ж”, – каже Шевченко.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що в Україні стартувало масове виробництво безпілотників. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору