ЖИТТЯ

В Україні стартувало масове виробництво безпілотників: що позитивного було цього тижня

Німеччина передасть Україні нові кулемети для Leopard. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Армія дронів: в Україні офіційно стартувало масове виробництво безпілотників

В Україні 24 березня офіційно запустили масове виробництво безпілотників для потреб ЗСУ, підтримуючи старт історичною постановою, яка прискорить створення та постачання дронів на фронт. Для старту виробництва українських дронів координаційний штаб працював із всіма українськими виробниками безпілотних літальних апаратів, щоб розв’язувати проблеми та підвищити ефективність. Державні органи, такі як Міноборони, Мінекономіки, Мінстратегпром також приєдналися до зусиль.

“Сьогодні Уряд дав старт масовому виробництву дронів в Україні. Ухвалено дійсно історичну постанову для перемоги, яка значно прискорить створення та постачання вітчизняних дронів на фронт, і головне – створить умови для стрімкого розвитку українського мілтек”, – повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зазначається, що рішення сприятиме розвитку українських виробників, дозволить їм реінвестувати прибуток та конкурувати з провідними іноземними компаніями.

Постановою також змінюють підхід до бізнесу з виробництва безпілотників в Україні з боку держави. Приміром, раніше прибуток від продажу іноземних складників становив лише 1%, тоді як від продажу власних товарів та послуг – 30%. Регуляція гальмувала розвиток українських виробників, стимулювала їх переїзд за кордон або підштовхувала порушувати правила. Тепер такий підхід залишився у минулому. Для розвитку виробництва безпілотників держава збільшила частку прибутку до 25%.

“Місяць тому ми вже прибрали проблему щодо експертного контролю товарів подвійного призначення, ухваливши fast-track для дронів. А зараз можемо офіційно сказати, що проєкт Армія дронів з умовно волонтерського переріс у масштабну державну програму підтримку розвитку вітчизняного ринку БПЛА. Це прямий шлях до перемоги та збереження життя захисників і захисниць”, – додав Федоров.

Німеччина передасть Україні нові кулемети для Leopard

Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України. Відомо, що до нього також увійшли три інженерні танки Dachs. Інформація про це з’явилася на офіційному порталі уряду Німеччини. Зазначається, що Україна також отримала 70 кулеметів M-G3 для танків Leopard 2. Зокрема, нашим військовим передали ще БМП Marder та Dachs.

Нещодавно також стало відомо про постачання 30 датчиків для виявлення ворожих дронів від Німеччини. Водночас німецький міністр оборони Борис Пісторіус підтверджував, що Україні відправили БМП Marder. Раніше Україні постачали також снаряди для артилерії та реактивних систем залпового вогню.

Принц Вільям відвідав притулок для українських біженців у Польщі

Британський принц Вільям під час візиту до Польщі відвідав один з притулків для українських біженців у Варшаві. У ньому наразі живуть близько 300 українських жінок та дітей. Монарх пограв з дітьми у хованки та настільний теніс, а також поспілкувався з українськими студентами. Вільям опублікував фото та відео спілкування з українцями на своїй сторінці в Instagram.

“Привітна громада та волонтери багато роблять для того, щоб допомогти тим, хто потребує цієї допомоги. Це завдяки їхній праці 300 українських жінок і дітей, які перебувають в цьому осередку, можуть знайти прихисток після досвіду, пов’язаного з війною”,- написав принц.

Герцог також провів зустріч з українськими студентами. Одна зі студенток, Вікторія Сергійчук, розповіла британському монарху свою історію про рідний для неї Херсон та її університет під час війни.

“Принца зацікавило, як студенти з України потрапили до Польщі та чим тут займаються, як розвиваються і чи планують повертатися додому. Звісно, Вікторія поділилася своїм досвідом і сказала, що в Польщі добре, але наш дім – це Україна, яку потрібно розвивати”, – розповів ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

У Києві запустять трамваї, які виготовили з металу з “Азовсталі”

Вулицями Києва курсуватимуть трамваї, виготовлені зі сталі легендарної “Азовсталі”. Всього в місті запустять 8 трамваїв, виготовила їх компанія Татра-Юг, яка придбала метал ще до повномасштабного вторгнення. Електротранспорт курсуватиме маршрутом №33, який з’єднує Троєщину та Дарницю.

З маріупольського металу на замовлення киян випустили партію трамваїв K1T. Цей електротранспорт – з низькою підлогою, може містити від однієї до чотирьох секцій. Візок трамвая оснащений двоступеневою підвіскою, що гарантує безперебійну роботу з низькими експлуатаційними витратами. Максимальна швидкість – 75 км/год.

Український телесеріал “Спіймати Кайдаша” вийде на Netflix

З 29 березня український телесеріал “Спіймати Кайдаша” стане доступним на стримінговій міжнародній платформі Netflix. Це інтерпретація твору Нечуя-Левицького, яка вийшла ще навесні 2020 року.

Компанія Netflix, яку заснували ще 1997 року, почала показувати українське кіно лише торік. “Українізація” розпочалася у вересні 2022-го, саме тоді на сервісі почали з’являтися перші фільми: “Дике поле”, “Бурштинові копи” та “Зустріч однокласників”. Тепер же стрічок українського виробництва на стримінговому сервісі більше двох десятків. А невдовзі до їхнього переліку доєднають ще один – телесеріал “Спіймати Кайдаша”.

В Україні інтерпретація  “Кайдашевої сім’ї” лише за перший місяць набрала 10,5 млн переглядів. У серіалі 12 серій, які знімали за 26,7 млн грн. Частково, питання у сфері фінансування закрив Мінкульт. За сюжетом у серіалі є й Лаврін, і Карпо і Мотря, однак дії відбуваються вже в сучасних реаліях ХХІ століття. Сценаристкою виступила українська режисерка Наталка Ворожбит, режисер – Олександр Тіменко. За рік після виходу, у 2021 році серіал “Спіймати Кайдаша” отримав “Золота дзиґу”. Її вручають найкращим ігровим серіалам.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Словаччина відправить в Україну винищувачі МіГ-29. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору