ЖИТТЯ

Словаччина відправить в Україну винищувачі МіГ-29: що позитивного було цього тижня

Зеленський ввів санкції проти 300 людей, серед них – президент Сирії Башар Асад. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Зеленський ввів санкції проти 300 людей, серед них – президент Сирії Башар Асад

18 березня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти 300 людей, серед них є президент Сирії Башар Асад. Також під удар попала 141 компанія. Відповідний указ оприлюднили на сайті президента.

У додатку до указу у списку фізичних осіб, проти яких запроваджуються санкції, із 300 людей є троє громадян Сирії, сім – Ірану, інші – рф. Санкції ввели на 10 років, вони передбачають, зокрема, блокування активів та торговельних операцій, транзиту та перевезень територією України, анулювання ліцензій, заборону на приватизацію та купівлю землі, передачі технологій та прав на інтелектуальну власність.

Серед компаній, які потрапили під санкції, є іранські. Зокрема, Shahed Aviation Industries Company та Shahed aviation industries research center – це виробники військових гелікоптерів, а також дронів “Шахед”, якими рф атакує територію України. Дві компанії базуються в Об’єднаних Арабських Еміратах, решта – російські, переважно машинобудівні та військові заводи, а також науково-виробничі підприємства. Санкції проти них діятимуть також 10 років.

Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт володимира путіна

17 березня,Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, яка розпорядилась вивезти українських дітей у рф і багатьох з них відати на усиновлення. Про це повідомляє ВВС.

“Сьогодні, 17 березня 2023 року, Друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох персон у контексті ситуації в Україні: пана Володимира Володимировича Путіна та пані Марії Олексіївни Львової-Бєлової”, – йдеться у пресрелізі суду.

Генпрокурор України Володимир Костін зазначив, що тепер світові лідери тричі подумають, тиснути путіну руку чи ні.

“Ордер означає, що путіна повинні заарештувати у будь-якій країні, куди він виїде. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним”, – повідомив Костін.

Слідом за Польщею. Ще одна країна передає українцям 13 винищувачів МіГ-29

Слідом за Польщею, Словаччина відправить в Україну винищувачі МіГ-29 і частину ЗРК “Куб”. Про це постановив тимчасово призначений уряд Едуарда Геґера.

Ще в лютому президент України Володимир Зеленський офіційно звернувся до Словаччини з проханням поставити винищувачі МіГ-29 для захисту від російської агресії. Геґер тоді сказав, що Словаччина докладе всіх зусиль, щоб виконати це прохання.

Тепер словаки заявили, що вже готові відправити в Україну 13 винищувачів МіГ-29.

“Ми відправимо в Україну тринадцять бійців. Наразі машини стоять на військовому аеродромі в Слячі і ми навіть не маємо для них пілотів, тому вони не використовуються. Євросоюз має відшкодувати Словаччині цю пожертву Україні на суму понад 150 мільйонів євро через Європейський інструмент миру”, – повідомив Геґер.

За словами начальника Генштабу ЗС Словаччини, генерала Даніеля Змеко, словакам було важко обслуговувати МіГ-29.

Змеко нагадав, що в Україні є пристосований для цього завод, а також є пілоти, які вміють керувати машинами.

“Українська сторона використовуватиме ці літаки для забезпечення протиповітряної оборони держави”, – сказав Змеко.

За словами Геґера, міжнародний договір був одноголосно схвалений урядом. Він заявив, що Кабмін прийняв рішення про дарування техніки відповідно до конституції Словаччини.

США відновили депортацію росіян: кого відправляють назад

Адміністрація Байдена раптово відновила депортації до росії, цей процес призупинили невдовзі після початку повномасштабного вторгнення рф до України. Зокрема висилають тих, хто втік від мобілізації. Про це повідомляє The Guardian.

За даними видання, на днях з США до росії депортувати чоловіка, який втік від мобілізації й намагався отримати притулок. У Сполучені Штати він потрапив через Мексику. Тепер інші громадяни росії налякані, що уряд США поверне їх до рф, де їм може загрожувати в’язниця або де їх швидко відправлять на фронт.

“Імміграційна та митна служба США (Ice) як і раніше віддана дотриманню імміграційних законів гуманно, ефективно та професійно. Ice полегшує перевезення та вивезення негромадян через комерційні авіалінії та чартерні рейси на підтримку вимог місії. Ice здійснює вивезення до країн, включно з ррсією, відповідно до вказівок щодо вивезення з країни”, – повідомило цього тижня федеральне агентство.

Адвокатка з Техасу Дженніфер Скарборо, серед клієнтів якої четверо росіян, які в’їхали в США через кордон із Мексики та попросили притулку через страх мобілізації, бореться з плутаниною в політиці. Одного з її клієнтів депортували на вихідних до росії.

Велике будівництво повертається: як будуть відновлювати Україну згідно Плану дій Кабміну-2023

Судячи з Плану роботи уряду на 2023 рік, ухваленого 14 березня, Кабінет міністрів розпочинає масштабне будівництво автошляхів, зміну ширину колії Укрзалізниці на заході України та навіть модернізацію аеропортів. Крім того, запланована ретельна реєстрація всього, що зруйнувала росія та робота з великими світовими установами для пошуку грошей на відновлення.

“Наш центральний меседж полягає у наступному. Відбудова починається вже зараз. Не чекаємо завершення війни. У відбудови цьогоріч буде 4 основні напрямки: енергетика, житло, розмінування та критична інфраструктура. Плануємо активізувати формат “Фінансового Рамштайну” для визначення джерел фінансування проєктів відбудови. Потребуємо для цього, за попередніми оцінками, 17 млрд доларів лише на цей рік. Проводимо другий етап оцінки збитків та потреб на відновлення. Це спільна робота Уряду України, Світового банку, ЄС та ООН. Уряд впровадить єдину цифрову аналітично-інформаційну систему управління процесом відбудови інфраструктури. Ефективність та прозорість відбудови – два ключові принципи. Прямо зараз ми доопрацьовуємо Держреєстр пошкодженого і знищеного майна. Паралельно запускаємо програму компенсацій за пошкоджене та знищене житло. Відновлення критичної інфраструктури передбачатиме також її модернізацію. Розширення спроможності залізничних пунктів пропуску. Розширення перевалки дунайських портів. Збільшення автомобільних пунктів пропуску. Все це на порядку денному”, – сказав на засіданні Уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Польща збирається поставити HIMARS на кордоні з росією

В рамках посилення безпеки країни, Польща поставить декілька установок HIMARS на кордоні з Калінінградської області. Це черговий захід, спрямований на посилення армії та захисту країни, оскільки росія вже неодноразово натякала на бажання напасти і на Польщу після України. Варшава сподівається, що укріплення оборони дасть чітко зрозуміти росіянам, що лізти їм не варто.

Про рішення використати установки HIMARS повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Країна встановить ракетні установки, які зможуть одразу відкрити вогонь по цілям, що теоретично можуть спробувати напасти на країну з Калінінградської області. Разом із цим продовжуються й інші заходи з укріплення кордонів як з рф, так і з Білоруссю.

Блащак зазначив, що Польща організовує нові військові частини там, де їх ліквідували до 2015 року. Вони будуть оснащені сучасним обладнанням та технікою. Це дозволить оперативно розпоряджатися силами у разі необхідності.

Міністр оборони також зазначив, що підрозділи 16-ї механізованої дивізії в Ольштині нещодавно отримали корейські танки К2, а також самохідні гаубиці К9. Згодом мають надійти ще й загадані HIMARS.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Україна активно готується до контрнаступу. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору