ЖИТТЯ

Україна активно готується до контрнаступу: що позитивного було цього тижня

“Гвардія наступу” вже майже сформована, європейські країни готові сприяти контрнаступу. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Коли Україна піде у контрнаступ: Подоляк назвав терміни

Україна продовжує готуватися до контрнаступу. Він може розпочатися за два місяці. Таку думку висловив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Про це він сказав в інтерв’ю виданню La Stampa. Подоляк назвав оборону Бахмута “стратегічним успіхом” України. Це дозволить ЗСУ виснажити російські війська і дасть змогу сконцентрувати наші ресурси в іншому місці, для весняного контрнаступу.

Росія ж змінила свою тактику. Тепер країна-агресорка не бомбардує цивільні об’єкти у Бахмуті. Натомість вона зосереджена на прямих бойових діях. Кремль кинув на Бахмут все, що мав:

  • значну частину своїх підготовлених військ;
  • залишки професійної армії;
  • ПВК “Вагнера”, зокрема вербованих в’язнів.

“Тому перед нами стоїть два завдання: максимально зменшити їхній боєздатний особовий склад і закріпитися в кількох ключових виснажливих боях, щоб зірвати їхній наступ і сконцентрувати наші ресурси в іншому місці, для весняного контрнаступу. Отже, на сьогодні Бахмут повністю ефективний, навіть перевиконує свої ключові завдання”, – наголосив Подоляк.

За словами Подоляка, росія втрачає у 5-7 разів більше військових, ніж Україна. За сім місяців у Бахмуті налічують близько 40 тисяч убитих та поранених окупантів.

“Гвардія наступу” вже майже сформована, і зараз набирають резерв – очільник МВС

Очільник МВС Ігор Клименко заявив, що всі підрозділи, що входять у “Гвардію наступу”, вже фактично сформовані. Наразі добровольці проходять підготовку на полігонах, аби здобути всі потрібні навички. Водночас, проходить також формування резерву.

Прийом заявок досі триває, проте здебільшого шанси залишилися хіба що на потрапляння у резерв. До самої “Гвардії” набір доволі жорсткий, і приймають тільки людей з потрібними навичками, показниками та підготовкою.

“28 тисяч заяв від добровольців ми вже прийняли. В першу чергу заявки проходили через Центри надання адміністративних послуг та через сайт. Звичайно, не всі потрапляють в ці підрозділи, тому що достатньо жорсткий відбір”, – зазначив очільник МВС.

Він також додав, що практично всі підрозділи вже проходять навчання на полігонах. Водночас, підготовку витримують не всі, тож резерв ще матиме шанс потрапити до основних підрозділів. Щодо тривалості навчання конкретики немає – Клименко заявив, що воно триватиме до повної готовності бійців.

Клименко повідомив про початок формування цих підрозділів 2 лютого. Йдеться про 8 штурмових бригад для посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій.

Макрон закликав Сунака разом допомогти Україні провести контрнаступ

Президент Франції Еммануель Макрон запропонував прем’єр-міністру Ріші Сунаку разом допомагати Україні перемогти росію у війні. Про це йшлося під час зустрічі у Парижі в п’ятницю, 10 березня, у межах Англо-Французького саміту лідерів держав. Одна з пропозицій – тренування українських морпіхів, яких навчатимуть французькі та британські колеги. Таку інформацію повідомляє ВВС.

“Наша робота – зробити позицію України якнайсильнішою. – Ми повинні допомогти Україні у контрнаступі, росія не може і не повинна виграти цю війну”, – зазначив Макрон. Сполучене Королівство та Франція виявляють однакову рішучість у цьому питанні.

На брифінгу після цієї зустрічі британський прем’єр також заявив про домовленість Франції та Великої Британії навчати українських морських піхотинців, щоб надати Україні вирішальну перевагу на полі бою та допомогти виграти війну.

Усик та Ф’юрі проведуть поєдинок за звання абсолютного чемпіона світу

Чемпіон світу у надважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBO та IBF Олександр Усик проведе об’єднавчий бій з чемпіоном WBС Тайсоном Ф’юрі. Український боксер погодився на фінансові умови, запропоновані командою британця. Поєдинок може пройти 29 квітня у Лондоні.

Президент Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) Хільберто Мендоса отримав підтвердження, що Олександр Усик та  Тайсон Ф’юрі домовились щодо об’єднавчого бою. Раніше WBA повідомила, що 10 березня спливає час на переговори між Усиком та Ф’юрі. Сторони ніяк не могли домовитись про розподіл призових грошей. Команда Ф’юрі наполягала, що британець має отримати 70%.

За кілька годин до дедлайну Усик повідомив, що приймає пропозицію, але за однієї умови. Ф’юрі повинен одразу після бою пожертвувати 1 мільйон фунтів стерлінгів на допомогу українцям, які постраждали від війни, розв’язаної країною-агресором. І за кожен день затримки заплатити 1% зі свого гаманця українцям.

На Netflix покажуть український фільм про борщ

На стримінговій платформі Netflix 30 березня вийде документальний український фільм “Борщ. Секретний інгредієнт” за участі українського кухаря Євгена Клопотенка. У стрічці шеф-кухар подорожує різними областями України, досліджуючи традиційну українську страву – борщ. Про це Клопотенко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“- Алло, Netflix, є класний документальний фільм про борщ. Покажеш? – Буде з 30 березня”, – написав кухар.

Фільм “Борщ. Секретний інгредієнт” – український документальний фільм 2020 року. Це документальний тревел-проєкт, у межах якого Клопотенко вирушає в подорож Україною, аби віднайти “секретні інгредієнти” борщу. Зокрема, розібратися, який український борщ є “справжнім”: на свинині, птиці, рибі або грибах. У фільмі показують, який борщ готують на Київщині, Галичині, Одещині, в Карпатах, у їдальнях Чорнобильської АЕС і на військовій польовій кухні під Бердянськом. За словами Клопотенка, цим фільмом він “відкрив власний фронт війни з росією” у боротьбі за борщ.

Перший показ фільму відбувся на каналі 1+1 як серіал у програмі “Сніданок”. Згодом його допрацювали, зробивши окремим кулінарним тревел-фільмом.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що ЗСУ використовують українські ракети “Вільха-М”, які б’ють далі, ніж HIMARS. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору