ЖИТТЯ

ЗСУ використовують українські ракети “Вільха-М”, які б’ють дальше, ніж HIMARS: що позитивного було цього тижня

Зеленський обговорив з президентом ЄП Робертою Мецолою початок вступу України в ЄС вже цього року. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Зеленський у Львові зустрівся з президентом ЄП Робертою Мецолою. Обговорили початок вступу України в ЄС вже цього року

Президент Володимир Зеленський, який прибув до Львова з неанонсованим візитом, провів зустріч із президентом Європейського парламенту Робертою Мецолою, яка також перебувала з офіційним візитом у місті Лева. Зеленський подякував Мецолі за підтримку та нагадав, що рік тому у перший день весни, Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій йдеться про підтримку України та закликається надати їй статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

“Дякую за лідерство в підтримці України з перших днів цієї жахливої війни та важливі рішення, ухвалені Європарламентом. Зокрема, 1 березня минулого року, на другий день після подання нашої заявки на членство в ЄС, Європейський парламент ухвалив резолюцію про підтримку та необхідність надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС”, – йдеться у повідомлення глави Української держави.

Президент також наголосив, що цього року Україна активно домагається завершення виконання рекомендацій Європейської комісії та почати переговори щодо вступу до ЄС.

“Україна прагне якнайшвидше завершити виконання рекомендацій Європейської комісії та розпочати переговори про вступ до ЄС уже цього року”, – наголосив Зеленський.

ЗСУ почали використовувати українські ракети “Вільха-М”: б’ють дальше, ніж HIMARS

Збройні Сили України почали застосовувати на полі бою реактивні системи залпового вогню “Вільха-М”, ракети якої мають дальність польоту 110 км та боєголовку масою 220 кг. У планах України є збільшення дальності польоту цієї ракети до 150 км. Як пише War Zone, про це повідомив перший заступник голови Національної асоціації оборонної промисловості України Іван Винник.

За його словами, “Вільха-М” – це модифікована радянська артилерійська ракета БМ-30 “Смерч” довжиною 7,6 м. Комплекс має радіус дії 110 км і 300-міліметрову боєголовку вагою близько 220 кг, яка може вражати цілі з високою точністю. Для порівняння, боєприпаси GMLRS, які використовуються високомобільними артилерійськими ракетними системами M142 або HIMARS і реактивною системою залпового вогню (РСЗВ) M270, наданими Україні, мають радіус дії приблизно до 80 км та боєголовку вагою близько 90 кг.

Кримські партизани готуються до звільнення півострову

Активісти військового партизанського руху “Атеш” опублікували відеозвернення, в якому розповіли, як вони готуються до звільнення тимчасово окупованого Криму. Партизани заявили, що підготували зброю та боєприпаси для звільнення півострова.

“Браття та сестри! Військовий рух “Атеш” готується до звільнення Криму від рашистів! Ми у Джанкої, чекаємо на ЗСУ! – заявили кримські активісти. – Ми зробили десятки схованок з вибухівкою, зброєю та боєприпасами!”

Вони також повідомили, що щойно ЗСУ перейдуть адмінкордони Криму, партизани “Атеш” почнуть захоплювати військові об’єкти та адміністративні будівлі.

Російський льотчик, який бомбив Харківщину, отримав 12 років в’язниці

Після вироку 13 бойовикам фейкової “ЛНР”, в Україні покарання отримав російський льотчик Максим Криштоп, який свідомо виконував злочинні накази російського військового керівництва та обстрілював цивільні об’єкти в Харківській області. Як зазначили в Офісі Генпрокурора, у найближчі 12 років окупант відбуватиме покарання у в’язниці.

У березні 2022 року під час бойових дій на території Харкова та Харківської області Криштопу надали координати для бомбардування радіотелевізійної передавальної станції Харків, яка є цивільним об’єктом і не становить жодної загрози.

Ця станція забезпечувала надання телекомунікаційних послуг та трансляцію телерадіопрограм, що мало ключове значення при, приміром, оповіщенні про безпеку цивільного населення.

Розуміючи, що він бомбардує цивільний об’єкт, окупант скинув на нього вісім авіаційних бомб, що призвело до значних пошкоджень та неможливості подальшого використання.

Харківська художниця створила у Києві мурал про єдність українців

У Києві на одному з будинків з’явився мурал, головне послання якого можна означити так: українці – одна велика родина, де б ми не були. Його авторка – харківська художниця Соня Морозюк. Про це повідомляє Telegram-канал “Інформує Київ”.

“Мурал “Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?” знаходиться на вулиці Мечнікова, 16, неподалік від стадіону “Олімпійський”. Він створений за мотивами однойменної картини з глибоким змістом єдності для українців: про українців на передовій і в тилу, про взаємопідтримку і спільні зусилля заради нашої перемоги”, – йдеться у повідомленні.

У відділеннях Укрпошти українці вже обміняли 10 млн ламп розжарювання на енергозберігаючі

В “Укрпошті” розповіли, що майже за місяць від запуску програми обміну вдалося вже отримати 10 млн ламп розжарювання, та віддати натомість стільки-ж LED-ламп. Програма працює в усіх обласних центрах, а також Краматорську, Покровську та Кривому Розі. Обмінювати лампи українці можуть у більшості відділень “Укрпошти” в цих містах.

Про результати роботи програми компанія розповіла у своєму офіційному релізі. Стартував обмін 30 січня. Поки що скористатися послугою можна в згаданих містах, але згодом вона запрацює і на інших територіях. Зокрема, доєднуватися будуть не тільки міста, але й смт та села по всій Україні. Звичайно, реалізувати її на тимчасово окупованих територіях неможливо до деокупації та стабілізації.

“Таким чином, завдяки тому, що Укрпошта має найбільшу мережу відділень по всій країні та виступає логістичним партнером програми, обміняти лампи стало можливим у 23 тис. населених пунктів України”, – зазначили в “Укрпошті”.

У компанії додали, що загальна економія від усіх 10 млн енергозбережувальних ламп може досягти потужності роботи Київської ТЕС-5. Станом на 3 березня, у розрізі по регіонам ситуація наступна:

  • У Київській та Дніпропетровській областях обміняли понад 1 млн ламп;
  • Львівщина – 840 тисяч ламп;
  • Харківщина – 610 тисяч ламп;
  • Одещина – 600 тисяч ламп;
  • Вінниччина – 590 тисяч ламп.

В інших регіонах позначка трохи менша. Європейський союз також планує надати Україні 35 млн LED-ламп. Це зроблять в рамках підтримки енергетичного фронту. Уже до України доїхали близько 20 млн світлодіодів, які будуть розподіляти по всій країні.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про перемоги України під час першого року війни та допомога від партнерів. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору