ЖИТТЯ

Театральне дійство високого рівня: у Переяславі артисти зі “Світоча” показали виставу “Безталанна”

У Переяславі відбулася прем’єра вистави “Безталанна”. Чим артисти вражали глядачів?

6 квітня у Переяславському центрі культури та мистецтв відбулася прем’єра вистави Івана Карпенка-Карого “Безталанна” від народного аматорського драматичного колективу “Світоч” Світанківського будинку культури. Актори продемонстрували бездоганну гру. Інформатор розповідає, як це було.

Цього вечора зал заповнили глядачі, люди приходили з квітами і навіть солодкими подарунками, аби після вистави привітати артистів з прем’єрою. За півтори години присутні глибоко занурилися у захопливу історію “Безталанної”, тож цей час минув буквально на одному подиху. Актори змогли не тільки влучно показати драму, а й створили неповторну атмосферу. Їхні персонажі викликати шалений захват публіки. Це було справжнє театральне дійство високого рівня.

Сюжет розгортається у звичайному українському селі. У Гната, завидного парубка (Віктор Салтиков, доброволець територіальної оборони, волонтер), і спокусливої молодиці Варки (Олена Дзюбенко, директорка Циблівського будинку культури) – взаємне кохання. Але одного разу жартома дівчина обіймається з Омельком, і знаходяться свідки, які розпускають оповідки про цю подію селом. Гнат відрікся від Варки і почав залицятись до Софії (Ольга Хаба, начальниця відділу освіти та культури Циблівської ТГ), в свою чергу ображена Варка швидко виходить заміж за Степана. Та не встигла натішитися новим чоловіком, як його вже через місяць після одруження “визивають у москалі”. Нещасна жіноча доля випала Варці.

Через деякий час Гнат і Софія теж одружуються. У молодят щасливе сімейне життя, віддана та покірна Софія не може натішитись щастю та чудовим чоловіком і ділиться усім зі своєю подругою Варкою. Але є ложка дьогтю – зла та лайлива свекруха Ганна (Наталія Філімончук, директорка Світанківського будинку культури), яка все життя опікувала та пестила свого синочка, з появою невістки почала безупинно лаяти та дорікати Софії за її нехазяйновитість та лінь. Гнат спочатку захищав дружину, яку любить, тішить та не ображає, але згодом почав прислухатися до матері. Згодом до них переїхав батько Софії Іван (Олександр Петрашенко, автомеханік), який продав хату в місті і купив молодому подружжю бичків та корову. Та і йому спокою Ганна не дала, довела до того, що той повернувся у місто.

Минуле не дає спокою, серце починає кричати про це. Гнат на роздоріжжі – він продовжує любити Варку, здавалось, вона наче чарами його приворожила, бо не виходить з думок та серця. Водночас і Софія йому дуже люба, як ліки для пораненої загубленої душі. Варка теж, не зважаючи ні на що, продовжує кохати Гната. Одного разу вони зустрінуться, і знову спалахнуть ті почуття та пристрасть, спогади, як їм було добре разом. Варка почне спокушати, але Гнат довго проявлятиме цим почуттям супротив, і совість нещадно гризтиме його. Та все ж він почне ходити до хати Варки, а згодом з’являтиметься вдома рідко і п’яний. Софія йому вже не здаватиметься такою любою і милою.

Софія помітить, що чоловік змінився: не цілує та не обіймає її. І одного разу від подруги Параски (Ольга Салтикова, художня керівниця Хоцьківського будинку культури) вже змарніла та нещасна дізнається про зраду чоловіка… і втратить свідомість. У цей час Гнат приходить напідпитку додому, і побачивши Софію в такому стані, подумав, що вона спить цілий день і нічого не робить. Розлютившись виникає сварка, і Гнат вбиває Софію та їхнє ненароджене дитя.

Після завершення вистави за лаштунками журналістка Інформатора поспілкувалась із акторкою Оленою Дзюбенко (Варка):

– Ідея вистави виникла давно, п’ять років тому ми вже презентували її, але головний герой Гнат був іншим чоловіком, який зараз служить у лавах Збройних сил України, тому зараз у нас заміна. Ми готувалися щовечора протягом трьох місяців. Я грала в першій виставі, і ось сьогодні. У Переяславі ми виступали багато разів, і з “Кайдашевою сім’єю” колись приїздили. З цією виставою ми також виступали у Світанку, плануємо їздити по Переяславщині та навіть Черкащині, і всюди, куди будуть запрошувати.

Сцена – це моє друге життя. Перед виходом хвилююся, але щойно ступаю крок, відразу все забуваю, десь той страх дівається і хочеться грати й грати. Займаюся я цим дуже давно – 27 років точно. Мені дуже легко вживатися в цю свою роль, хоча вони були в мене різні. Ця була трохи тяжкою, бо в житті я б так не змогла зробити: підставити Софію, називаючи її своєю подругою, але з іншого боку кохала Гната раніше я. Як кажуть, так склалося життя. Було приємно виходити на сцену, бо ми знаємо, що глядачі і Переяслав любить нас.

Звукорежисеркою постанови була художня керівниця Світанківського будинку культури Валентина Коваленко, суфлери – Наталія Горб та Ольга Гнатенко. Режисерка театру – Наталія Філімончук.

Софія та Параска

Варка – Олена Дзюбенко

Мати Ганна та Гнат

Софія та Гнат (Ольга Хаба та Віктор Салтиков)

Свекруха Ганна дорікає Софії

Батько Софії Іван (Олександр Петрашенко)

Софія знепритомніла, дізнавшись про зраду чоловіка

Гнат вбиває Софію

Народний аматорський драматичний колектив “Світоч”

Глядачі засипали акторів шаленими оплесками

Нагадаємо, що у Переяславі нещодавно відкрили фотовиставку “С#ка війна”. Деталі дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору