ЖИТТЯ

Близько сотні пасок спекли для захисників у третій гімназії Переяслава

У школі Переяслава для захисників випекли близько сотні великодніх пасок. За яким рецептом?

У їдальні Переяславської гімназії №3 захисникам до Великодня протягом кількох днів випекли близько сотні пасок. Закінчили роботу 11 квітня. Працівниці гімназії поділились рецептом та розповіли Інформатору детальніше про цю акцію.

– Необхідні для пасок продукти ми розділили на кількість працівників, які були задіяні в готуванні, – зазначила заступниця директора з виховної роботи Людмила Дяченко. – На один літр молока в нас виходило 18 пасок середнього розміру. Долучились і батьки учнів, які приносили яйця, масло, родзинки, цукати, присипку. Наприклад, учень шостого класу Станіслав Кондусь з родиною привезли 100 кілограмів борошна, родина учня першого класу Владислава Романенка з магазину “Шансон” дала 8 пачок масла. Допомогли з продуктами продавці з магазину “Ярмарковий” Наталія Головко, Оксана Шевченко, Тетяна Коваленко. Присипку використали звичайну та патріотичну – кольорів нашого прапора.

Для відправлення захисникам паски передавали 10, 11 та 12 квітня волонтерам Руслану Стародубу, Інні Марченко та у Свято-Єфремівську церкву, де настоятелем є капелан Дмитро Волошин. Також окремою посилкою відправили випускнику школи через військових, які заїжджали за окопними свічками у заклад.

Людмила Дяченко додала, що випікання пасок для захисників вже стало традицією, бо займались цим і торік. “Із 24 серпня ми співпрацюємо з місцевими волонтерами, які допомагають нашим військовим та їздять у місця бойових дій. Тому попередньо домовились, коли та кому будемо віддавати”, – резюмувала вона.

Рецепт для трьох великодніх пасок від колективу гімназії

Інгредієнти для пасок: 

  • 180 мл молока
  • 36 г дріжджів
  • 500 г борошна
  • 3 жовтки
  • 150 г цукру
  • 120 г вершкового масла
  • цедра одного лимона
  • родзинки
  • присипка за смаком

Приготування: 

  1. Дріжджі розтопіть в теплому молоці та додайте трішки цукру, дайте настоятися 15 хвилин.
  2. Висипте до дріжджів борошно та замісіть тісто, як на густі млинці.
  3. Два рази охолодіть тісто, а коли підійде третій, додайте жовтки, збиті з цукром, та розтоплене вершкове масло.
  4. Додайте в тісто родзинки, ваніль, цедру та борошно.
  5. Вимішуйте тісто до тих пір, поки не буде відставати від рук. Тісто має бути м’яким.
  6. Замісіть і поставте тісто підходити на 2-2,5 години.
  7. Вимісіть тісто на столі та розкладіть його на 2/3 по формочках.
  8. Дайте тісту постояти у формах 40 хвилин.
  9. Поставте форми з тістом у розігріту духовку і випікайте.

Інгредієнти для глазурі: 

  • 1 склянка цукрової пудри
  • 2 ст. ложки рідини (молока, води, соку).

Приготування:

  1. У цукрову пудру додайте молоко, воду або лимонний сік.
  2. Рідину додавайте потроху до утворення густої однорідної маси.
  3. Швидко нанесіть на застиглу паску, тому що вона швидко сохне.
  4. Прикрасьте присипкою.

Колектив гімназії №3 спік для захисників близько 100 пасок до Великодня

Долучились до такої справи і батьки учнів, приносили продукти

Захисникам спекли вдосталь пасок

Колектив за роботою

Продукти для пасок збирали власними силами та за допомогою батьків школярів

Присипку для пасок використали патріотичну

Колектив школи поділився рецептом смачних пасок

Тісто у формах має настоятись 40 хвилин

Після того, як паски охолонуть, їх змащують глазур’ю

Паски захисникам передали через волонтерів

Нагадаємо, що у Переяславі проводять майстер-класи з виготовлення писанок. Детальніше про це дізнавайтесь у відеосюжеті.

Оксана Симоненко

Фото: Валентин Шеремет та надані колективом гімназії

Нагору