У школі Переяслава для захисників випекли близько сотні великодніх пасок. За яким рецептом?
У їдальні Переяславської гімназії №3 захисникам до Великодня протягом кількох днів випекли близько сотні пасок. Закінчили роботу 11 квітня. Працівниці гімназії поділились рецептом та розповіли Інформатору детальніше про цю акцію.
– Необхідні для пасок продукти ми розділили на кількість працівників, які були задіяні в готуванні, – зазначила заступниця директора з виховної роботи Людмила Дяченко. – На один літр молока в нас виходило 18 пасок середнього розміру. Долучились і батьки учнів, які приносили яйця, масло, родзинки, цукати, присипку. Наприклад, учень шостого класу Станіслав Кондусь з родиною привезли 100 кілограмів борошна, родина учня першого класу Владислава Романенка з магазину “Шансон” дала 8 пачок масла. Допомогли з продуктами продавці з магазину “Ярмарковий” Наталія Головко, Оксана Шевченко, Тетяна Коваленко. Присипку використали звичайну та патріотичну – кольорів нашого прапора.
Для відправлення захисникам паски передавали 10, 11 та 12 квітня волонтерам Руслану Стародубу, Інні Марченко та у Свято-Єфремівську церкву, де настоятелем є капелан Дмитро Волошин. Також окремою посилкою відправили випускнику школи через військових, які заїжджали за окопними свічками у заклад.
Людмила Дяченко додала, що випікання пасок для захисників вже стало традицією, бо займались цим і торік. “Із 24 серпня ми співпрацюємо з місцевими волонтерами, які допомагають нашим військовим та їздять у місця бойових дій. Тому попередньо домовились, коли та кому будемо віддавати”, – резюмувала вона.
Рецепт для трьох великодніх пасок від колективу гімназії
Інгредієнти для пасок:
- 180 мл молока
- 36 г дріжджів
- 500 г борошна
- 3 жовтки
- 150 г цукру
- 120 г вершкового масла
- цедра одного лимона
- родзинки
- присипка за смаком
Приготування:
- Дріжджі розтопіть в теплому молоці та додайте трішки цукру, дайте настоятися 15 хвилин.
- Висипте до дріжджів борошно та замісіть тісто, як на густі млинці.
- Два рази охолодіть тісто, а коли підійде третій, додайте жовтки, збиті з цукром, та розтоплене вершкове масло.
- Додайте в тісто родзинки, ваніль, цедру та борошно.
- Вимішуйте тісто до тих пір, поки не буде відставати від рук. Тісто має бути м’яким.
- Замісіть і поставте тісто підходити на 2-2,5 години.
- Вимісіть тісто на столі та розкладіть його на 2/3 по формочках.
- Дайте тісту постояти у формах 40 хвилин.
- Поставте форми з тістом у розігріту духовку і випікайте.
Інгредієнти для глазурі:
- 1 склянка цукрової пудри
- 2 ст. ложки рідини (молока, води, соку).
Приготування:
- У цукрову пудру додайте молоко, воду або лимонний сік.
- Рідину додавайте потроху до утворення густої однорідної маси.
- Швидко нанесіть на застиглу паску, тому що вона швидко сохне.
- Прикрасьте присипкою.
Нагадаємо, що у Переяславі проводять майстер-класи з виготовлення писанок. Детальніше про це дізнавайтесь у відеосюжеті.
Оксана Симоненко
Фото: Валентин Шеремет та надані колективом гімназії
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.