ЖИТТЯ

Україна отримає від країн G7 понад 5 млрд доларів допомоги: що позитивного було цього тижня

Зеленський ввів санкції проти “Яндекса”, доньки Шойгу, російських спортсменів та ще сотні росіян. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Великий великодній обмін полоненими: Україна повернула додому 130 захисників

На Великдень додому повернулися 130 військових, поліцейських, моряків, прикордонників. Масштабний обмін вдалося провести в декілька етапів, і 16 квітня вони вже змогли потрапити до рідних. Робота з повернення всіх українців продовжується.

Про повернення додому наших захисників розповів керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. За його даними, усього додому під час масштабного обміну відправилися 130 наших людей.

“Військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки, співробітники ДССТ… Рядові і сержанти, які потрапляли в полон на Бахмутському, Соледарському, Запорізькому, Херсонському напрямках. Наші люди повертаються додому”, – написав Єрмак.

Зеленський ввів санкції проти “Яндекса”, доньки Шойгу, російських спортсменів та ще сотні росіян

15 квітня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти 438 людей, серед яких опинилися російські спортсмени та донька міністра оборони рф Ксенія Шойгу. Також під обмеження потрапили 254 російські компанії, в тому числі й “Яндекс”. Відповідні документи оприлюднені на сайті Офісу Президента.

Так, указом №227/2023, Зеленський увів у дію санкції стосовно 351 громадянина рф та 254 компаній, серед яких – товариства з обмеженою відповідальністю “Газпромнафта-цифрові рішення”, “РТ-Інвест транспортні системи”, “Група компаній “Іннотех” та “Яндекс”, а також акціонерні товариства “Ікс-Холдинг” і “Софтлайн трейд”. Санкції діятимуть 10 років.

Указом №228/2023 президент увів у дію санкції проти 87 людей – громадян росії, Білорусі та України. Зокрема, санкції застосовані до доньки міністра оборони рф Ксенії Шойгу (діятимуть 50 років), міністра спорту і туризму республіки Білорусь Сергія Ковальчука, російського фігуриста Іллі Авербуха та гімнастки Світлани Хоркіної, українського підприємця Сергія Гаврильчука. Санкції проти цих людей діятимуть 5 років.

Україна отримає від країн G7 понад 5 млрд доларів допомоги – Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу українським та іноземним ЗМІ розповів, що йому вдало досягти певних домовленостей з міністрами фінансів країн G7. За словами прем’єра, під час візиту у Вашингтон міжнародні партнери обговорили фінансову підтримку України. Зокрема Швейцарія планує надати 1,8 млрд франків протягом наступних 6 років, а Данія – 1 млрд євро, які перерахують у спеціальний фонд.

“Загалом Україна отримає більше 5 млрд доларів. Основна сума піде на військову та гуманітарну допомогу, а також на підтримку приватного сектора в Україні”, – підкреслив Шмигаль.

Ще прем’єр-міністр додав, що додаткову підтримку Україні нададуть Іспанія, Ірландія, Японія, Литва, Латвія, Ісландія та Нідерланди. Також певних домовленостей досягли з Францією, Німеччиною та Великою Британією.

“Все це допоможе нам перемогти та забезпечити стійкість нашої економіки”, – сказав Шмигаль.

Кантрі під дощем: в Україну приїхав американський музикант Бред Пейслі

Популярний американський кантрі-співак Бред Пейслі відвідав Україну. Музикант приїхав до Києва, щоб приєднатися до збирання коштів для фандрейзингової платформи UNITED24. Мета збору – відновлення України.

Бред Пейслі дав невеликий концерт на Михайлівській площі Києва. Декораціями служила знищена російська військова техніка. Музикант виконав сольні акустичні версії свого нещодавнього українського синглу The Same Here, а також легендарну українську пісню “Червона рута”.

Музикант прибув не один, а в компанії сенаторів Джо Менчіна, Марка Келлі та Лізи Меркаускі. Американські політики також були присутніми на Михайлівській площі. Пейслі та Менчін відвідали президента України Володимира Зеленського та подарували йому бейсболку університету Західної Вірджинії.

На прес-конференції у Києві Бред Пейслі сказав: “Побачити все це на власні очі – це емоційний досвід. Щодо мене, я тут уперше. І абсолютно вражений стійкістю життя Києва. Місто намагається бути настільки вільним, наскільки можливо у цей скрутний час. Можу сказати як американець: це дуже надихаюча поїздка і для мене велика честь бути тут”.

Мера Полтави Мамая змусили перерахувати два мільйони гривень на ЗСУ та звільнили з посади

Мера Полтави Олександра Мамая звільнили з посади. Рішення виконали на вимогу суду. Він став фігурантом судових розглядів. Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. 4 квітня 2023 року набрав законної сили вирок ВАКС від 02.03.2023, яким Полтавського міського голову Мамая визнано винуватим в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей.

12 квітня 2023 року виконавчий комітет Полтавської міської ради звільнив Мамая із займаної посади та видав трудову книжку із відповідним записом, згідно з вимогами законодавства. У САП нагадали, що відповідно до угоди про визнання винуватості він перерахував 2 мільйони гривень у фонд “United 24” на проєкт “Армія дронів”.

Священника УПЦ МП з російською трудовою книжкою затримали на виїзді з Києва: фото

Поки на Черкащині головного російського попа відправили під домашній арешт, на виїзді з Києва затримали ще одного священника УПЦ МП, який мав при собі російську трудову книжку, а також безліч доказів тісного зв’язку з окупантами.

Як зазначили у прикордонній службі, священник УПЦ МП активно цікавився правилами в’їзду на територію країни-терориста рф.

Зазначається, що затриманий священник є уродженцем росії, проте має українське громадянство та проживає в Україні. У закордонному паспорті монаха є відмітки про перетин кордону рф, крайні – датовані 2021 роком.

Також прикордонники виявили трудову книжку рф, в якій зазначено, що до 2016 року священник працював на заводі у росії.

Крім того, у мобільному телефоні священника УПЦ МП знайшли підписки на телеграм-канали російської пропаганди, квитанції про оплату в російському банку, безліч номерів російських операторів.

Зі слів російського ченця, зараз він перебуває на службі в одному з монастирів на Київщині та займається підприємницькою діяльністю, виготовляючи вироби з металу. Для подальшої перевірки священнослужителя УПЦ МП, його передали компетентним органам.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що російські військові “пачками” здаються у полон, а партнери продовжують допомагати Україні. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору