ЖИТТЯ

Російські військові “пачками” здаються у полон, а партнери продовжують допомагати Україні: що позитивного було цього тижня

Україна повернула ще 31 раніше викрадену росіянами дитину. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Є новий 35-й пакет військової допомоги. Дякую, Америко! – Зеленський

За тиждень, що минає, Україна змогла домовитись про чергове постачання зброї від західних партнерів та про економічну підтримку з їхнього боку. Зокрема, великі пакети допомоги формують Сполучені Штати Америки та Німеччина. Про це розповів президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців у суботу, 8 квітня.

“Є новий 35-й пакет допомоги від США. Ми отримаємо ще ракети для HiMARS, для ППО, снаряди для артилерії, для захисту від броньованої техніки. Дякую тобі, Америко!” – сказав президент.

Інші країни теж долучились до допомоги. Одні готують для нас зброю, інші – вкладаються у розвиток економіки та допомагають встановленню справедливості по завершенню війни.

“Німецька підтримка збільшилась на 200 мільйонів євро. Зокрема, це проєкти відомих компаній, які допоможуть посилити економічну та соціальну стабільність в Україні. Нідерланди оголосили про пакет допомоги на понад 270 мільйонів євро – йдеться про гуманітарну підтримку, яка також вкрай важлива. Частково ці кошти підуть на створення реєстру військових злочинів росії проти України. Данія та Норвегія готують спільний пакет військової допомоги – це будуть снаряди. А Австралія та Нова Зеландія готують нові санкції проти росії”, – проінформував Зеленський.

Важливо, що литовський сейм запросив цього тижня Україну на саміт НАТО. Звичайно, ми будемо на цьому засіданні, це важливе запрошення для нас.

Нідерланди виділять Україні 274 мільйони євро: на що підуть гроші

У понеділок, 3 квітня, уряд Нідерландів анонсував виділення першого комплексного пакета допомоги Україні на загальну суму у 274 мільйони євро. Кошти входять в зарезервовані 2,5 мільярда євро, які країна видаватиме поступово впродовж 2023 року. Таким чином в уряді хочуть підтримати українців, що продовжують боротися з російськими загарбниками. Про це йдеться у спільній заяві міністерки зовнішньої торгівлі Ліше Шрайнемахер та міністра закордонних справ Вопке Хукстри.

Кошти вже розподілили. Значну частину, а це 180 мільйонів євро віддадуть на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення українських міст.  Решту 94 млн євро спрямують на нелетальну підтримку українських Збройних Сил, боротьбу з безкарністю та збереження культурної спадщини.

20 мільйонів євро з “гуманітарної частини” пакета підуть на гуманітарну допомогу, 10 мільйонів євро – на психічне здоров’я і психосоціальну підтримку, ще стільки ж – на розмінування сільськогосподарських угідь.

Також окремо на 40 мільйонів євро закуплять насіння та обладнання для українського сільського господарства, а ще 100 мільйонів євро піде на відновлення лікарень і системи охорони здоров’я, енергопостачання, житлового будівництва та інфраструктури.

75 мільйонів євро вкладуть у зміцнення співпраці між Україною і НАТО, а 14 мільйонів євро – на створення Реєстру завданих воєнними діями РФ збитків у Гаазі та сприяння розслідуванню воєнних злочинів в Україні. Ще п’ять мільйонів євро витратять на “захист та збереження культури, що визначає ідентичність України”.

ГУР назвало новий тренд у окупантів перед контрнаступом ЗСУ

Український контрнаступ ще не розпочався, а російські окупанти вже “пачками” добровільно здаються у полон. Українська розвідка зафіксувала рекордну кількість охочих втекти від війни перед контрнаступом ЗСУ.

За інформацією проєкту “Хочу жити” у березні кількість заявок від окупантів сягнула понад трьох тисяч, що стало абсолютним рекордом звернень. Це показник вдвічі більший за попередні щомісячні показники, повідомив речник програми для здачі російських військових у полон Віталій Матвієнко.

За даними розвідки в окупантів невеликий вибір: або померти, або врятувати життя, тому іноді вони здаються прямо на полі бою.

“Українська контрнаступальна операція на землі ще не розпочалась, але ефект від неї вже дає результат. Вибір російського солдата під час війни геть простий: або смерть, або полон. Утім низка раптових, несподіваних, блискавичних подій здатна все змінити”, – йдеться у дописі ГУР.

Розвідники також нагадали, що Україна дотримується Женевської конвенції щодо умов утримання військовополонених. Вона передбачає різноманітне харчування та гідні умови перебування, тож вибір, за словами розвідників, цілком очевидний.

Україна повернула ще 31 раніше викрадену росіянами дитину

8 квітня до України повернули ще 31 депортовану до Росії дитину. Це уже п’ята місія з повернення викрадених дітей, яку провела Україна. Про це повідомив виконавчий директор БО “Save Ukraine” Микола Кулеба.

“Зараз до Києва прямує 31 дитина. Ці діти скоро приїдуть у столицю. Це була п’ята наша рятувальна місія, і вона була особлива не тільки за кількістю дітей, яких ми врятували, а й за складністю. На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії”, – сказав директор благодійної організації.

Через цю смерть в Україну повернули не 33 дитини, як планувалося, а 31. Кулеба наголосив, що Україні потрібно буде повернути тіло цієї жінки та дітей, яких вона мала забрати. Також він закцентував на довготривалих і багаторазових допитах фсб.

Україна залишається у заявці на проведення ЧС-2030 з футболу

Україна залишається у спільній заявці з Іспанією, Португалією та Марокко на проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року. До цього країни ЄС почали розглядати варіант із заміною України на Марокко у зв’язку з продовженням активних бойових дій на території України. Про це на Конгресі УЄФА в Лісабоні повідомив прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.

“У нас є амбіція – разом з Іспанією, Марокко та Україною – організувати чемпіонат світу-2030 спільною заявкою, поміж двох берегів Середземного моря, провести перший в історії чемпіонат світу, який об’єднує спорт та найкращі цінності двох континентів: Європи та Африки”, – заявив прем’єр-міністр Португалії.

Крім спільної заяви Іспанії, Португалії, України та Марокко, на проведення турніру претендують коаліції Саудівської Аравії, Єгипту та Греції, а також Уругваю, Аргентини, Парагваю та Чилі. Україна одного разу в своїй історії вже приймала великий футбольний форум – 2012 року наша країна спільно з Польщею провела чемпіонат Європи. Крім того, 2018 року в Києві відбувся фінал Ліги чемпіонів.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Україна отримала від Нідерландів 11 собак-саперів. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору