ЖИТТЯ

У Переяславі заборонили продавати та використовувати штучні квіти, вінки та корзини

У Переяславській громаді заборонили штучні квіти. Чим їх можна замінити?

20 квітня на сесії міської ради депутати проголосували за заборону реалізації штучних пластмасових квітів, вінків, корзинок тощо в закладах торговельної мережі та на ринках Переяславської громади. Прийняли таке рішення задля захисту навколишнього середовища та збереження довкілля. Про це повідомляє Інформатор.

Також, згідно з рішенням, жителям Переяславської громади заборонили використовувати, розміщувати, покладати на об’єкти благоустрою (міські, сільські кладовища, меморіальні комплекси, пам’ятники тощо) штучні пластмасові квіти, вінки, корзинки тощо. Балансоутримувачі кладовищ повинні розмістити на входах до цвинтарів відповідні оголошення. Відділ освіти міськради має провести інформаційно-просвітницьку роботу у навчальних закладах.

Чим небезпечні штучні квіти?

Для прикладу, ГО “Еколтава” пояснює, що головна небезпека вінків, корзин і букетів із пластику – це якість матеріалів, із яких вони вироблені. Квіти роблять із синтетичних пластмас, ниток та паперу, які оброблені парафіном. У більшості випадків про якість пластмас дізнатися неможливо. Адже квіти переважно імпортуються із Китаю і на них відсутній сертифікат якості. Під впливом сонячних променів такі квіти здатні виділяти отруйні випари. У людей, які ненароком вдихнуть їх, може трапитися запаморочення чи напад ядухи.

Також такі вінки й букети пожежонебезпечні й можуть легко спалахувати. Утилізувати пластикові прикраси з цвинтаря теж необхідно правильно. Категорично забороняється їх спалювати. Вони виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки та діоксини. У результаті територія навколо вогнища забруднюється у радіусі 24 кілометрів. Люди, які перебували поруч із місцем масового спалення квітів, наражаються на небезпеку:

  • подразнення слизових оболонок носоглотки, очей;
  • негативного впливу на хронічні захворювання;
  • виникнення пухлин;
  • послаблення імунітету;
  • безпліддя у жінок та виникнення вроджених патологій у немовлят.

Штучний пластик також небезпечно закопувати. Діоксини просочуються в грунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що живуть у ньому. Крім цього, штучний пластик розкладається у землі до 200 років.

Чим можна замінити штучні квіти?

Екологи радять замінити їх на:

  • багаторічні квітучі насадження, які не потребують особливого догляду;
  • букети із сухоцвітів або живих квітів;
  • букети з цукерок;
  • вінки із хвої;
  • паперові квіти.

Зазначимо, що поминальні дні в Україні проходять через тиждень після Великодня. Цього року вони припадають на наступні вихідні – із 22 квітня.

Нагадаємо, що перед цим сесійним засіданням батькам загиблих Героїв вручили державні нагороди. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Фото ілюстративне

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору