ЖИТТЯ

У Переяславі нещодавно перейменовані вулиці намагаються перейменувати ще раз

У грудні у Переяславській громаді перейменували 91 вулицю. Дві з них досі викликають суперечки.

22 грудня 2022 року на сесії міської ради Переяслава депутати затвердили у новій редакції перелік геонімів (назв вулиць, проспектів, алей, площ, провулків, парків та скверів) на території Переяславської громади. Згідно з ним, перейменували 91 вулицю, назви яких були пов’язані з російською федерацією чи історією російської імперії та СРСР, ще 52 назви скоригували. 20 квітня цього року на сесію винесли питання про повторні громадські обговорення щодо перейменування вулиць Зарічна (колишня Комарова) та Спаська (колишня Генерала Іваневського). Обидві вони були серед тих офіційно перейменованих у грудні. Про це повідомляє Інформатор.

Запропонували розглянути можливість перейменування вулиці Зарічної на вулицю Родини Холодних, а вулиці Спаської – на вулицю Дмитра Ховайла. З цим до міської ради 7 березня звернувся голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко, який, зокрема, входив до топонімічної комісії, що пропонувала фахові варіанти щодо зміни назв деяких геонімів. Під час виступу на сесії він розповів, що на комісії щодо вулиці Генерала Іваневського внесли три пропозиції: Романа Шухевича, Миколи Добриловського та Дмитра Ховайла. Під час голосування більшість членів комісії обрала назву вулиці на честь Дмитра Ховайла.

Проте мешканці будинків на цій вулиці провели громадське обговорення, де вирішили, що вулиця має називатися Спаською. “Я вже 46 років проживаю в Переяславі, маю контакти з деякими людьми. І під сумнів поставили збори та опитування, яке проводилося. Про перейменування вулиці, як мені стало відомо, не йшлося, а був збір підписів на благоустрій вулиці Генерала Іваневського. Так це чи не так, не мені судити. Але вважаю, що варто провести громадське обговорення, як передбачено статутом”, – зазначив Іван Якименко. Він додав, що несе персональну відповідальність перед дітьми Дмитра Ховайла, оскільки після засідання топонімічної комісії звернувся до них за погодженням.

Щодо вулиці Комарова (тепер Зарічна), за словами Якименка, сталась аналогічна ситуація. Топонімічна комісія одноголосно проголосувала за перейменування її на честь родини Холодних. Натомість, мешканці запропонували Зарічну. Зазначимо, що депутати у суперечливих моментах віддавали перевагу рішенню людей, які живуть на конкретній вулиці.

Жителька вулиці Спаської Тетяна Буторіна, яка, власне, головувала на зборах, розповіла, що провели їх торік 4 липня: “Ми з повагою ставимось до Дмитра Ховайла, але люди відразу категорично відмовились від цього варіанту. Вони просто не хочуть, щоб знову називали прізвищем. На вулиці та провулку Генерала Іваневського загалом 70 будинків, ми зібрали 80 підписів, із яких 60 – власників будинків. Маю всі відповідні протоколи, запевняю, що жоден підпис не підроблений. Я як голова була присутня під час того, як опитували кожну людину”. Вона наголосила, що жителі вулиці вже оформлюють певні документи на нову назву (Спаська уже є в держреєстрі), а ще – що дозвіл на повторні громадські слухання у цьому випадку змотивує й жителів інших перейменованих вулиць до нових обговорень. До слова, на передсесійному засіданні це чи не найбільше турбувало депутатів.

Депутат Григорій Порало закликав не знецінювати ім’я Дмитра Ховайла: “Дмитро Юхимович більше 40 років очолював господарство, яке розміщується на землях села Велика Каратуль. Він фактично з нуля створив підприємство, яке вийшло на реалізацію тушок норки, успішно брало участь у міжнародних аукціонах. Прикро, що тут сидить молодь, яка якось скептично ставиться до прізвища Ховайло. Бували всякі роки, було важко… Коли я був головою сільської ради у Великій Каратулі, то конкретно співпрацював із цим чоловіком. Він багато зробив для розвитку села Велика Каратуль, понад сто людей у нього працювали, зберіг підприємство, коли всі інші занепадали. Не один міський голова Переяслава їздив до нього: “Допоможи, допоможи”. І Дмитро Юхимович допомагав. У мене аж ревнощі були: “Ваше підприємство на території Великої Каратулі. Чому ви ще й туди щось виділяєте?”. Не чесно тепер казати, що Ховайло – це ніщо. Хто затіяв це питання, тепер згладьте і збережіть ім’я цього чоловіка, бо він цього заслужив”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко додав, що був близько знайомий із Дмитром Ховайлом і що той був справді великою людиною. А ускладнило цю ситуацію з перейменуванням те, що взяли погодження в його родини.

Лише 9 депутатів із 25 присутніх проголосували за цей проєкт рішення, відповідно управління містобудування, архітектури та використання земель міськради Переяслава повторних громадських обговорень щодо цих вулиць проводити не буде. Натомість, як запропонував депутат Андрій Іващенко, сама ГО “Відродження Переяслава” могла б спробувати провести такі обговорення і тоді ще раз звернутися до міської ради вже із результатами їх.

Депутатка Людмила Шимченко, яка також входила до топонімічної комісії, зазначила, що депутатський корпус дотримувався законодавства, підтримуючи позицію жителів вулиць. Проте, на її думку, все ж варто вшанувати почесних людей, назвавши їхніми іменами, можливо, нові вулиці або знайти ще якісь варіанти. Наголосила, що топонімічна комісія працювала скрупульозно, було багато суперечок задля найкращого рішення, тож все ж її робота була важливою.

Депутат Сергій Шаменко запропонував розглянути можливість перейменувати один із парків у Переяславі: Дружби або Космонавтів. Начальник управління містобудування, архітектури та використання земель Петро Пурденко сказав, що для цього потрібно провести громадські слухання, зібрати всі пропозиції, а через два місяці можна буде виносити проєкт рішення на зміну назви парку. Іван Якименко зауважив, що Дмитро Ховайло 40 років прожив на вулиці Генерала Іваневського, тому саме її й варто назвати його іменем, а не парк.

Хто такий Дмитро Ховайло?

Дмитро Ховайло 35 років був директором Переяслав-Хмельницького звіроплемгоспу. Кваліфікований зоотехнік, перетворив маленьку звіроферму у сучасне підприємство високих технологій та культури виробництва хутрової сировини. Під його керівництвом звіроплемгосп постійно надавав благодійну та фінансову допомогу різним організаціям як міста, так і району.

Неодноразово обирався депутатом до Переяслав-Хмельницької районної ради, був заступником голови районної ради. Вирізнявся принциповістю, відповідальністю, господарським підходом до справ, здатністю приймати правильні рішення.

Рішенням сесії Переяслав-Хмельницької міської ради №19-10-V від 23 березня 2007 року Дмитру Ховайлу було присвоєне звання “Почесний громадянин міста Переяслава-Хмельницького”.

Помер 30 листопада 2017-го на 77-му році.

Що ще варто прочитати за цією темою:

Віталій Усик

Фото ілюстративне: із сесії міськради 23 березня

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору