ГРОШІ

Поранені військові із Переяслава можуть отримати до 50 тисяч гривень із міського бюджету

Із міського бюджету поранені військові зможуть отримати допомогу. Яку саме та як це зробити?

Військовослужбовці із Переяславської громади, яких поранило під час воєнних дій, відтепер отримуватимуть із міського бюджету фінансову допомогу на лікування. На сесії 20 квітня внесли зміни до комплексної програми “Турбота” на 2021-2024 роки, затвердили порядок отримання такої матеріальної допомоги. Згідно з нею, пораненому військовому передбачили одноразову виплату до 50 тисяч гривень, у залежності від ступеня тяжкості поранення. Про це повідомляє Інформатор.

Для оформлення допомоги необхідно подати до Центру надання адміністративних послуг Переяславської міської ради заяву та пакет таких документів:

  • копія документа, виданого державним/комунальним закладом охорони здоров’я, який підтверджує наявність травм/поранень, їх характер та ступінь тяжкості;
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають про це відмітку в паспорті громадянина України);
  • копія паспорта (1, 2, 11 стор.) або ID-картки;
  • реквізити рахунку відкритого у банках Київської області.

Копії слід подавати з пред’явленням оригіналів цих документів.

Суму допомоги визначатиме комісія міської ради з надання матеріальної допомоги. У програмі передбачили загальні обсяги фінансування цього напрямку на 2023 рік 400 тисяч гривень, а на наступний – 600 тисяч гривень. У разі потреби її коригуватимуть.

Що цьому передувало?

Ця ініціатива виникла у депутатів на передсесійному засіданні 19 квітня. Вони закликали виділити із міського бюджету гроші на лікування пораненого воїна із Переяслава Олександра Куцана. Під час бойового завдання на Лиманському напрямку він отримав тяжке поранення – залишився без обох ніг. Вирішили, що це можна зробити законним чином, внісши зміни до програми “Турбота”. У керівництві міської ради відповіли, що зібрали між собою гроші, щоб допомогти воїнові. А от щодо змін до програми, мовляв, варто було б усе зважити, аби прийняти максимально правильне рішення. Депутати ж наполягли, що питання треба виносити вже на сесію 20 квітня. Аліна Римар сказала, що сама підготує проєкт рішення, якщо профільні працівники міської ради не можуть цього зробити.

Депутат Олександр Пасічник вже на сесії зауважив, що ці зміни повинна була готувати міська рада: “Ми маємо передусім допомагати військовим, які повертаються з пораненнями. Мені прикро, що так міська рада реагує на це. І я радий, що тепер гроші виділятимуть без нашого втручання за комплексною програмою”.

Депутатка Ірина Присіч закликала колег також долучитись і спільно зібратися коштами для допомоги Олександрові Куцану.

Нагадаємо, що на цій же сесії прийняли рішення про заборону штучних квітів, вінків та корзин у Переяславській громаді. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору