ЖИТТЯ

У Переяславі влаштували просвітницький квест для дорослих: як це було

У Переяславі провели просвітницький квест “Україна-1187” для дорослих. Що робили учасники?

20 квітня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв провели історико-пізнавальний квест “Україна-1187”. Такі квести активіст та голова громадської ініціативи “Корінь нації” Микола Богатир разом з командою просвітницького центру раніше проводили для дітей у школах Переяславської громади, настала черга й дорослих випробувати свої сили. Інформатор розповідає, як це було.

У квесті взяли участь п’ять команд по 5, 6 та 7 учасників – представники управління соціального захисту населення, відділу освіти (директори шкіл громади), служби у справах дітей, публічної бібліотеки та виконкому міської ради.

Загалом було 10 етапів. Учасники тактильно відгадували портрети відомих людей, складали назви українських міст, відповідали на запитання про видатних культурних діячів Переяслава, показували знання про затоплені села Переяславщини, розшифровували слова, грали в дартс, складали намет, згадували місцеві музеї, знайомились з унікальними експонатами. Використали понад 500 різних предметів: зуб мамонта, зуб акули, який знайшли біля Переяслава, унікальну літературу та книги видатних людей, які дарували їх зі своїми автографами. Микола Богатир зазначив, що велика команда організаторів протягом 10 років все це збирала під час експедицій.

– Це все для того, аби зберегти для наших дітей, щоб вони виростали в нашій країні й не шукали своє майбутнє за кордоном, щоб і ми розуміли, що поруч є багато визначних об’єктів. Такими сакральними та духовними об’єктами, культорологічними та природними феноменами, як на Переяславщині, мало хто в Україні може похвалитися. Тому це справжній музей на колесах, – розповів краєзнавець. – Ми виїздили у школи громади все це показували і розповідали дітям, потім у формі квесту закріплювали знання, така ідея сподобалась багатьом, зокрема, Валентину Шуткевичу (начальник міського відділу культури та туризму – ред.) і він запропонував спробувати зробити таку програму і для дорослих. Цей захід має перспективу і може бути зразковим, щоб в інших громадах брали з нас приклад і пізнавали свій край в такий спосіб.

Переможцем квесту стала команда відділу освіти. Їй подарували сувеніри, книгу “Переяслав у віках”, авторські карти Миколи Богатиря, цеглинки із зображенням видатних об’єктів Переяслава та диплом. Подяки за участь отримали всі команди.

Микола Богатир розповів правила квесту

Учасники квесту

Валентин Шуткевич виступив з привітальним словом

Завдання про міста України

Книги видатних українських діячів

Така карта знадобилася учасникам на одному із етапів

А ви всіх культурних українських діячів знаєте?

На одному з етапів довелося збирати намет

Цікавий, пізнавальний та веселий квест вийшов

На деяких етапах потрібно було добре порозмірковувати

Нагадаємо, що у Переяславі заборонили продавати та використовувати штучні квіти, вінки та корзини. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору