ЖИТТЯ

“Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?”: у Переяславській громаді проводять особливий проєкт для школярів

Для школярів Переяславської громади проводять серію пізнавальних заходів “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?”. Що це таке?

У Переяславській громаді проводять низку пізнавальних заходів “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?”. Це частина діяльності Просвітницького центру, який очолює голова громадської ініціативи “Корінь нації” Микола Богатир. Він розповів Інформатору детальніше про цей проєкт.

Серія заходів “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?” включає п’ять етапів:

  • І-ІІ етапи (грудень 2022 – січень 2023). “Берегти пам’ять про свій край та Україну”. Це інформаційна частина, в якій учні двох груп (5, 6, 7 та 8, 9 класи) знайомились із історією свого краю та Лівобережної Київщини. Їм презентували спеціальні відео- та фотоматеріали на проєкторі, картографічні матеріали, а також QR-коди. Демонстрували низку цікавих відео “Берегти пам’ять про затоплені села”, “Корінь нації мандрівка Україною крізь віки” та інші.
  • ІІІ етап (лютий-березень). Патріотичний, історико-культурологічний та спортивно-пізнавальний квест “Україна-1187”. Тематикою було все, що формує українську ідентичність. Квест створили на основі попередньо вивченої та озвученої інформації. Під час цього етапу учні закріплювали знання, які були здобуті під час двох попередніх візитів.
  • IV етап (травень). “Голос Кобзарів”. Цей етап проведуть у Переяславі на території Просвітницького центру. Дітей планують ознайомити з історією та кобзарством в цілому, а зроблять це справжні кобзарі з Київського кобзарського цеху. Вони на практиці у форматі майстер-класу покажуть основні етапи виготовлення українських інструментів кобзи, бандури та ліри. Запланована також екскурсія Переяславом за маршрутом “Україна-1187” та похід у музей Кобзарства.
  • V етап (травень). Фінальний захід “Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки”. Переможці та призери квесту отримають сертифікат на безкоштовну турпоїздку патріотичним маршрутом “Незвідана Переяславщина” та об’єктах, про які йшлося на попередніх етапах.

Ще під час першого етапу діти отримали не тільки нові знання, а й заготовки маскувальних сіток. Хто створить найкращу сітку, отримає винагороду. А організація “Дубкросінг” за проєктом “Дуби перемоги” зібрала зі всієї України жолуді відомих найстаріших дерев і безкоштовно передала горщики, землю та інструкцію для учнів кожної школи, деякі вже навіть висадили свої майбутні деревця.

Із 3 до 17 березня у селах Переяславської громади тривав ІІІ етап просвітницького проєкту – квест “Україна-1187”. Організатори подорожували селами громади: побували у школах Дем’янець, Гланишева, Гайшина та Великої Каратулі. Після закінчення етапу команди нагородили подяками та окремо за загальними результатами усіх етапів проєкту.

Микола Богатир розповів, що хоча голова ГО “Серця Переяславщини” Інна Марченко на заходах не була, але також зробила вагомий внесок у проєкт. Вона попросила військових з передової записати відеозвернення до школярів, аби мотивувати їх бути активними та гідними українцями. Діти надихнулись словами захисників та активно залучились до квесту.

Цей проєкт – продовження справи, яка велася у Просвітницькому центрі спільно з відділом культури і туризму міськради, Центром культури та мистецтв. Вони допомагали закривати технічні питання та забезпечували транспортом, мікрофонами, проєкторами, динаміками, генератором.

Такі заходи проводять для збереження національної пам’яті, пізнання унікальних елементів української культури, формування екологічної свідомості та утвердження української ідентичності, пропагування здорового способу життя, всебічної допомоги Україні та військовим ЗСУ, адаптації підлітків до складних життєвих подій та відновлення після труднощів або стресу.

– Це те, що має бути, щоб Україна існувала й надалі. Такі заходи мають бути не тільки в Переяславі, а й прикладом для всієї країни. Тут і екологічне виховання, і патріотичне, і вивчення української культури, – резюмував Микола Богатир.

У школі Переяславської громади

Діти активно брали участь

Були різні цікаві завдання

Дітям дали заготовки маскувальних сіток

Учні вирішували різні завдання

Брали участь як менші, так і старші класи

Діти отримали нові знання

Заходи проводили в спортивних або актових залах шкіл

Нагадаємо, що у Переяславі 21 березня побувала поетеса Тетяна Власова. Детальніше про зустріч читайте тут.

Яна Малишко

Фото надав Микола Богатир

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору