ВЛАДА

У Великій Каратулі громадські слухання розпочали під час повітряної тривоги: про що говорили

Вячеслав Саулко звітується перед громадою. Третя зустріч відбулася у Великій Каратулі. Про що говорили?

22 березня у Великій Каратулі голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою діяльність та діяльність виконавчих органів влади протягом 2022 року. Також прозвітувалась староста села Валентина Зінченко. Жителі старостинського округу ставили запитання міському голові. Інформатор розповість, як це було.

Слухання розпочались близько 10:10, у цей час у Київській області тривала повітряна тривога, відбій оголосили об 11:09. Тобто близько години 59 людей, які зареєструвались на слуханнях, перебували під загрозою. До слова, у Переяславі саме з цієї причини офлайн-звіт міського голови скасували і проведуть його у онлайн-форматі, оскільки найближче укриття до другого корпусу ЦКМ не зможе вмістити всіх охочих. У Великій Каратулі, як бачимо, щодо цього не турбувались. Детальніше про це наш редактор написав у своїй колонці на Patreon.

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ СТАРОСТИНСЬКИХ ОКРУГІВ

Вячеслав Саулко розповів, що загалом витрати селищної громади склали 30 мільйонів 177 тисяч гривень. Видатків було на 6 мільйонів 147 тисяч гривень більше, ніж надійшло податків до місцевого бюджету. Тобто Велика Каратуль, як і більшість інших сіл громади, не є прибутковою.

На території Великокаратульського старостинського округу працюють 7 сільськогосподарських підприємств. Найбільше підприємство – норкова ферма “Вікінг” – сплатило 1,8 мільйона гривень (50%) до бюджету громади. Агрофірма “Україна” сплатила 970 тисяч гривень (26%). За оренду землі агрофірма “Україна” сплатила ще 18 мільйонів 718 тисяч гривень. Інші підприємці сплатили до місцевого бюджету 4 мільйони 29 тисяч гривень. З витрат найбільше пійшло на освіту – 7 мільйонів 966 тисяч гривень. Витрати на культуру склали 515 тисяч гривень.

Протягом минулого року у Великій Каратулі зареєстрували 273 вимушено переселених осіб, наразі їх 275.

ЗВІТ СТАРОСТИ

Валентина Зінченко: “З початком військової агресії на території старостату сформували тероборону на 3 блокпостах. У перші дні війни на захист села стали близько 150 чоловіків. Односельчанам, які в ЗСУ, проводили збір харчів та речей особистої гігієни. У шкільному спортзалі плели захисникам маскувальні сітки. В укритті, яке розташоване поруч з гімназією, провели чистку приміщення і облаштували умови для перебування. У перший тиждень війни в село заїхали близько 700 вимушено переміщених осіб.

За цей час на особистий прийом до мене звернулись 166 людей. У Великокаратульській гімназії навчаються 102 дітей, садочок “Калинка” відвідують 28 дітей.

Станом на 1 січня цього року в селі зареєстрували 638 будинків, де живе 1160 осіб: 58 дошкільнят, 100 дітей, які відвідують школу, 329 пенсіонерів та 615 працездатних громадян. У 2022 році померли 22 людини: 17 чоловіків та 5 жінок, а народилось всього 3 діток.

У минулому році провели ремонт на вулиці Садовій. Замінили лампи вуличного освітлення на всіх вулицях.

За 2022 рік за пільговими талонами звернулись 167 людей, видали 29 тисяч 274 талони. У старостаті працює програма “Соціальна громада”, тож люди можуть прийти та оформити субсидії, пільги”.

ЗАПИТАННЯ/ВІДПОВІДІ

Ігор Дудка, житель села Велика Каратуль: “У селі є лікар Ніна Кузнєцова, яка працює цілодобово, на поганому транспорті. Вона зверталася до старости села, до депутата Григорія Порала. У неї зараз складний вибір: поїхати із села чи щоб її тут забезпечили елементарним житлом. Вона живе з матір’ю, якій 80 років. Якщо жителям села потрібен спеціаліст, то громада має їй допомогти у цьому питанні. Квартиру, яку їй надали, підлягає продажу, тому склалась така ситуація”.

Вячеслав Саулко наголосив, що у селі має бути медичний працівник: “У попередніх селищних громадах я пропонував звернути увагу на покинуті будинку, у вас це, наприклад, у Плескачах чи Мар’янівці. Можна перевірити, чи оформлена земля, чи наявні документи на право власності. Будинок можна визнати безхозним та надати медпрацівнику”.

Така пропозиція обурила жителів села. Мер додав, що це питання ще розглядатимуть у міськраді.

Григорій Порало, депутат міськради наголосив на проблемах вирубки лісу, стану доріг, сміттєзвалища, бомбосховища: “Зробили підсипку щебенем на вулиці Садовій, але хотілось би таку саму роботу виконати на вулиці Шевченка. Постало питання пробити свердловину, щоб підвести чисту воду до бюветів. Надіюсь, це питання ми включимо до наступної сесії міськради. На сьогоднішній день у Великій Каратулі працюють “чорні лісоруби”, які ріжуть дерева, а поліція не звертає на це увагу. З початком війни бомбосховище потрібно було зробити швидко, але зараз його потрібно зробити гарним, як бомбосховище у Дівичках.

Микола Зінченко, житель села Велика Каратуль: “Важливе питання – стосовно вантажівок, які їздять через село, а будинки трясуться від цього. Можливо, зробити об’їзну дорогу?”.

Вячеслав Саулко відповів, що наразі у громаді 254 кілометрів доріг і майже всі потребують ремонту: “Ваше зауваження слушне, я прийму його до відома. У залі є представники поліції, які візьмуть це питання на контроль. Зараз вирішується питання з влаштування офіцера громади у селі Велика Каратуль”.

22 березня у Великій Каратулі голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою діяльність та діяльність виконавчих органів влади

Жителі села ставили меру нагальні запитання

Ігор Дудка запитав стосовно надання житла медичному працівнику села

Міський голова Вячеслав Саулко

Всього на слуханнях зареєстрували 59 осіб

Староста Валентина Зінченко звітувала перед жителями села про виконану роботу за 2022 рік

Григорій Порало також озвучив важливі питання

Нагадаємо, що 21 березня Вячеслав Саулко звітувався перед громадою у Гланишеві. Про що говорили, дізнавайтесь тут. А 8 березня робив те ж саме у Дем’янцях. Репортаж звідти – за посиланням.

Оксана Симоненко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору