ЖИТТЯ

“14 мільйонів на ремонт однієї вулиці – не забагато?”: про що у Дем’янцях говорили із Вячеславом Саулком

Вячеслав Саулко звітується перед громадою. Розпочав цикл зустрічей у Дем’янцях. Про що говорили?

8 березня у Дем’янцях голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою діяльність та діяльність виконавчих органів влади протягом 2022 року. Також прозвітували старости Дем’янець і Харківців Сергій Кузьменко та Мазінок Раїса Лещенко. Саме жителі їхніх двох старостинських округів цього дня мали змогу поставили міському голові та старостам запитання, які їх турбують. Інформатор розповідає деталі.

Доходи та витрати старостинських округів

Вячеслав Саулко розповів, що Дем’янці за минулий рік сплатили 6 мільйонів 161 тисячу гривень податків. На освіту з них витратили 2 мільйони 733 гривні, на культуру – 563 тисячі гривень, на утримання старостату – 681 тисячу, первинну допомогу – 57 тисяч гривень. Загалом – 4 мільйони 35 тисяч гривень. Мазінки сплатили 1 мільйон 315 тисяч гривень податків. Витратили ж на село 1 мільйон 657 тисяч. Видатки були більшими, ніж доходи, оскільки на території старостату розміщується дитячий садок, на утримання якого 893,8 тисячі гривень, пояснила заступниця міського голови з економічного напрямку Ольга Огієвич.

– Садок “Ягідка” перебуває на простої. Для того, щоб підтримувати приміщення, потрібно його опалювати. Ви знаєте, скільки коштує тонна вугілля. На опалювальний сезон туди йде близько 10 тонн вугілля. Зарплата працівникам оплачується – 2/3 від ставки, це все з місцевого бюджету, – додав начальник відділу освіти міськради Переяслава Петро Ярмоленко.

Запитання/відповіді

Валентина Кузьменко, жителька Дем’янець: Вячеславе Володимировичу, ви сказали, що треба 14 мільйонів на дорогу до Харківців – вулиця Слави. Наприклад, у Єрківцях і Ковалині (Дівичківська ТГ) за цей рік зробили майже усі дороги. У них більше грошей чи в них просто дорога не коштує 14 мільйонів? Чи в них всі фермери платять все офіційно? А в наших селах не так багато землі, фермерів і надходжень. Я не вірю, що там за ремонт дороги заплатили б такі великі гроші.

Вячеслав Саулко: Я не можу зараз звітуватись за Єрківці чи інші села з інших громад, не буду говорити про їхній бюджет, можливості та стан доріг. Мені це невідомо. Я можу говорити винятково про те, скільки зроблено у нашій громаді. Якщо брати в цілому, то в нас близько 250 кілометрів доріг. В інших селищних громадах були інші фінансування, проєкти, але дороги робилися, вони у більш-менш нормальному стані. У місті ж взагалі як таких доріг немає. Зробити все за один рік не можна. Чому 14 мільйонів, а не 5, 10? Це не я придумав, розробляється проєктно-кошторисна документація.

Олександр Вітківський, начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава: Хочу розповісти стосовно цифри 14 мільйонів. Попередньо розробили проєкт кошторисної документації. Зараз він проходить процедуру отримання експертного висновку. Після заключення експертного звіту ми матимемо чітку цифру, у скільки обійдуться ці роботи. Після цього буде процедура тендерної закупівлі, в цьому процесі буде значна економія коштів. Першочерговий проєкт, який ми отримали, складає протяжність дорожнього полотна 785 метрів. При коригуванні ми виїхали на об’єкт, виявилось, що проводити ремонт потрібно на всьому відрізку ділянки, який складає майже 2 кілометри. Наразі середня вартість “квадрату” асфальту – 1150 гривень.

Василь Григоренко, керівник агрофірми “Альта”: Зараз у господарстві гроші є. Ми платимо податки вчасно, навіть більше, ніж у минулому році. Є пропозиція від Вячеслава Володимировича, що робиться документація і робитимуть капітальний ремонт на вулиці Слави. Я думаю, там достатньо і 8 мільйонів, а 6 мільйонів виділити на ремонт вулиць Партизанської і Кучеренка. Окрім тих коштів, які виділено на сплату податків, я ще мільйон виділю із власних, як тільки почнуться роботи щодо цих вулиць.

Звіт старост

Сергій Кузьменко: “У Дем’янцях наразі проживає 1021 особа, а в Харківцях – 301. За рік у нас народилось лише двоє дітей, а померло 32 людини. У школі навчаються 125 дітей, в садочку в 2021-му було 6 діток, а в цьому – 19. На звернення дитячого садочка за благодійні кошти придбали килимове покриття. За 2021-2022 роки організовували 20 суботників. Провели ямковий ремонт на вулиці Партизанській на суму 318 тисяч гривень. Частково зробили ямковий ремонт на вулиці Шкільній. На все перераховане із бюджету грошей не витрачали завдяки меценатам. У Дем’янецькій гімназії облаштували “Пункт незламності” з цілодобовим чергуванням. За два роки замінили 300 лампочок вуличного освітлення. На вулиці Центральній у Дем’янцях додали 250 метрів лінії на вуличне освітлення завдяки ВУКГ.

Раїса Лещенко: “Ми Мазінки село маленьке: 456 будинків, проживає 627 людей. Приміщення у старостаті невеличке, але 30-40 людей вмістить. З початком військових дії на території старостинського округу організовували блокпости, надавали допомогу внутрішньо переміщеним особам, які проживали у житлових будинках та садочку. Не зважаючи на ситуацію, яка склалася в країні, округ продовжував надавати послуги населенню в повному обсягу. За минулий рік на прийом до старости звернулось 239 людей. Протягом року видавали талони на проїзд пільговим категоріям населення, оформляли субсидії і допомоги. Проводили благоустрій території села. Велика робота проведена для нарахування земельного податку та вручення повідомлення про оплату”.

8 березня у Дем’янцях голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою діяльність

Всі охочі могли поставити питання міському голові

Староста Дем’янець і Харківців Сергій Кузьменко

Староста Мазінок Раїса Лещенко

Валентина Кузьменко, жителька Дем’янець

В кінці громадських слухань міський голова вручив подяки Аллі Святенко та Аллі Слюсар

Сергій Кузьменко в честь свята присутнім жінкам роздав тюльпани

Нагадаємо, що 21 березня голова міськради Вячеслав Саулко прозвітується перед Вовчківським та Гланишівським старостинськими округами. Повний графік дивіться тут.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору