ВЛАДА

“Якщо всі платитимуть, то і послуги будуть якісніші”: Вячеслав Саулко прозвітувався у Гланишеві

Вячеслав Саулко звітується перед громадою. Друга зустріч відбулася у Гланишеві. Про що говорили?

21 березня у Гланишеві голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою діяльність та діяльність виконавчих органів влади протягом 2022 року. Також прозвітували старости Гланишева та Вовчкова Світлана Кондратенко та Тетяна Постолюк відповідно. Жителі цих двох старостинських округів наживо мали змогу поставили міському голові та старостам запитання, які їх турбують. Інформатор розповідає деталі.

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ СТАРОСТИНСЬКИХ ОКРУГІВ

Вячеслав Саулко розповів, що на території Гланишівського старостинського округу працюють 8 сільськогосподарських підприємств. За минулий рік найбільшим платником податків стало ТОВ “Стейкагро” – 2,8 мільйона гривень (55%). Ще 1,7 мільйона сплатило фермерське господарство “Геркулес”. У 2023 році у Гланишеві провели централізоване водопостачання на обслуговуванні ВУКГ. Замінювали лампи вуличного освітлення, також надавали техніку для ремонту даху будинку культури. За підтримки меценатів, аграріїв небайдужих підприємств, без залучення бюджетних коштів зробили укриття для учнів Гланишівської гімназії.

У Вовчкові найбільший платник податків – приватне підприємство “Антарес”, яке до міського бюджету сплатило 1,8 мільйона гривень (60%). Основними витратами є утримання закладу освіти (1,3 мільйона гривень), будинку культури, старостату та ФАПу. Провели ремонт покрівлі фельдшерського пункту, поточний ремонт на вулиці Миру та дороги обласного значення, яка з’єднує два села.

– Я сьогодні не буду називати контрольні цифри, які у мене є. Опублікую їх згодом, вони будуть у засобах масової інформації. Є позитивна і негативна динаміка. Негативна – в обох громадах витрати перевищують доходи. Я це пов’язую з тим, що йде війна. Не завжди усі підприємства можуть вчасно сплатити податки. Вважаю це абсолютно об’єктивною обставиною, – зазначив Саулко.

ЗВІТ СТАРОСТ

Світлана Кондратенко: “У Гланишеві наразі проживає 679 осіб, у Довгій Греблі, що належить до нас, – 5. За рік народилось троє дітей, а померло 14 людей. З початку військової агресії велася активна робота щодо створення укріплень та груп управління загонів територіальної оборони. Для учнів НВО облаштували укриття, зараз діти навчаються очно у дві зміни. Є недіюче приміщення садочка, яке ми намагаємося зберегти. Багатодітним сім’ям та внутрішньопереміщеним особам неодноразово надавали допомогу. За 2022 рік прийняли 342 звернення та виконали 12 нотаріальних дій. За програмою “Прихисток” оформили житло для 28 людей. На сьогодні 21 особа із Гланишева перебуває у лавах ЗСУ.

Староста додала, що проблемою, яка особливо турбує, є стихійні сміттєзвалища та те, що деякі жителі не платять за вивезення сміття, аргументуючи, що у них його немає. Навіть влаштовують суперечки з контролерами за те, що їм приносять квитанції. Світлана Кондратенко хотіла б, щоб ТОВ “ПереяславБуд” попрацювало з тими громадянами, які не оплачують, але виносять сміття. Ще одне її прохання – встановити контейнери для сміття, адже люди говорять: якщо такі з’являться, то вони будуть сплачувати. На це відразу відреагував Іван Забара, директор з розвитку земельних відносин ТОВ “Стейкагро”. Він пообіцяв закупити для громади вісім сучасних контейнерів.

Тетяна Постолюк: “У селі Вовчків 437 будинків, а жителів – 548. Проживають 4 сім’ї з окупованих територій. За рік народилося двоє дітей, померло – 17. У гімназії навчаються 45 дітей, у дитячому садку – 15, але він наразі не працює. Одиноких непрацездатних людей обслуговують два соціальні працівники. У будинку культури провели 15 заходів. 6 разів проводили збір харчування для ЗСУ. У бібліотеці організували 8 книжкових виставок. На прийомі у старости побувало 302 особи. Відновили рейс автобуса на Київ, який з початком війни призупинили. Проводили низку заходів щодо благоустрою на кладовищі та об’єктах сільського побуту. Актуальні питання, над якими потрібно працювати у 2023 році, – бомбосховище для учнів, проведення поточного ремонту доріг, зрізання аварійних дерев, наведення ладу на кладовищі, ліс та його охорона, стихійні сміттєзвалища”.

ЗАПИТАННЯ/ВІДПОВІДІ

Лідія Лущенко, жителька села Гланишів: “Якщо людина не уклала договір і сміття не здає, за що вона має платити? За те, що машина вулицею проїхала? Я нікуди не вивожу сміття, не користуюся послугою, але приходять квитанції, що за це є борг. Це виходить, що примусово змушують платити. Написано, що гілки, старі меблі, листя, землю не можна здавати. Що тоді можна?

Вячеслав Саулко: “Є закони та відповідні правила благоустрою тої чи іншої території. Не дуріть себе та людей і не пояснюйте, що у вас немає сміття. Укладіть договір, оплачуйте, і будьте такими, як всі жителі села. Давайте жити і наводити порядок спільно. Якщо працівники щось не доробляють, то тільки тому, що вони виконують свою роботу, а їм її не оплачують, бо ще потрібно заправити автомобілі, докупити техніку. Якщо всі будуть платити, то і послуги будуть якісніші. Щодо листя у нас це централізовано вивозиться в компостні ями. Гілки можна відвезти і здати на ТЕЦ, яка працює у місті, єдине, що це не завжди може бути безкоштовно”.

Вячеслав Саулко прозвітувався у Гланишеві

Зібралось багато жителів громади

Світлана Кондратенко, староста Гланишева

Тетяна Постолюк, староста Вовчкова

Іван Забара пообіцяв для громади нові сміттєві баки

Лідія Лущенко поставили запитання щодо вивезення сміття

Нагадаємо, що громадські слухання у Переяславі скасували. Як Вячеслав Саулко прозвітується перед жителями міста, дізнавайтесь тут. А про що говорили на слуханнях у Дем’янцях, читайте та дивіться тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору