ЖИТТЯ

“Цей будинок став нам рідним”: багатодітна сім’я Євсеєнків може втратити житло у Переяславі, потрібна допомога

Багатодітна сім’я із Переяслава потребує допомоги. Вона може лишитись без житла.

Світлана Євсеєнко живе у Переяславі вже понад 13 років. Будинок з чоловіком Василем винаймають на вулиці Стрілецькій. Але власник через свої життєві обставини вирішив виставити його на продаж. Сім’ї із вісьмома дітьми буквально нікуди подітись. Журналісти Інформатора дізнавалися деталі цієї історії.

Про переїзд

Світлана розповіла, що переїхала до Переяслава з Києва у 2009 році:

– Тут народилось у нас шестеро діток. Переїхала, тому що в столиці нам не було де жити: там в квартирі живе брат із сім’єю (в нього троє діток) та батьками у двокімнатній квартирі. Знімати квартиру в Києві дуже дорого. Коли приїхала в Переяслав, то відразу влаштувалась на норкову ферму, потім пішла в декрет. Поки в декреті, доглядаю стареньких людей, ті, що перенесли інсульт та інфаркт. У Києві я була заміжня, від першого шлюбу в мене старша донька Марія. З другим, теперішнім, чоловіком ми їздили працювати в Гостомель і Бородянку на будмайданчики. Також я працювала на фабриці “Поліграфіст”. Осіли в Переяславі, коли старшій доньці виповнилось 6 років і потрібно було влаштовувати її у школу.

Про сім’ю

– Старшій доньці Марії зараз 24 роки, після школи вона вийшла заміж, у неї епілепсія (не з народження), тому на роботу ходити не може. У неї є 4-річний синочок. Живе вона з чоловіком в Горенці Бучанського району. Друга донька Олександра закінчила школу і вступила в Університет Григорія Сковороди в Переяславі на спеціальність “Початкова освіта”. Вчиться на другому курсі, вже стала старостою, секретарем студради та працює в місцевому закладі “Green Doner”. Вона дуже ініціативна. Синочку Богдану 13 років, доньці Лані – 10 , сину Володимиру – 9, доньці Любі – 8, а Галинці – 6 років. П’ятеро діток навчаються у гімназії №5, а найменша донька Віра, якій 3 роки, ходить у садочок. Я дуже рада, що в мене велика сім’я, стараюсь дати їм все необхідне.

10-річна Лана розповіла, що не хоче переїжджати, адже з цим домом у неї пов’язано багато спогадів. Богдан додав, що Лана часто пригадує, як вони грались тут зі старшою сестрою Олександрою.

– Ще мені подобається ходити тут у школу, адже там мої друзі, а найкращий мій друг – Тимур, – зазначив Богдан. – Вдома ми з мамою складаємо пазли, мені більш за все подобається складати картинки з тваринами, а зазвичай складаємо будиночки та пейзажі.

Мама Світлана додала, що справа навіть не у картинках: “Зараз ми захопились пазлами, які складаються із 1500-2000 частинок, які дуже маленькі і їх дуже цікаво складати. Ще з дітьми ми складаємо алмазні мозаїки, допомагає навіть найменша Вірочка. Лана любить розмальовувати картини за номерами і танцювати”.

Про умови проживання

– У цьому будинку є газ, але не проведена вода та немає каналізації. Ми могли б провести воду в будинок і для цього все є, але через те, що він орендований, то не можемо цього зробити, – продовжила Світлана. – Відсутність води в будинку не заважає мені щодня купати дітей в балії. Воду ми беремо з колонки, яка є у дворі. Взимку опалюємо будинок газом, є груба, але нею ми не користуємось.

Єдина наша проблема наразі – житло, а всім іншим ми можемо забезпечувати діток. Щось відкладати на купівлю житла не виходить, адже гроші йдуть на оренду, комунальні послуги та покупки дітям. Шкода, що так склались обставини і нас звідси виселяють, адже цей будинок нам, як рідний. З власником у нас гарні стосунки, ми дружимо, але їхній син в Ірпені, тож він хоче продати цей будинок та купити в Переяславі йому квартиру.

Про допомогу небайдужих

– Велику надію, що ми можемо лишитись у цьому будинку, вселяє громадський активіст Остап Бульба (Сергій Галицький – ред.). Він навіть морально мене дуже підтримує. Переяславка Марина Ілюшка відкрила збір, щоб допомогти, і люди надсилають кошти на її карту. Допомагав волонтер Євген Левченко – зібрав тисячу доларів.

Міський голова Вячеслав Саулко начебто зайнявся тим, щоб допомогти, та знайшов квартиру на другому поверсі, але там взагалі  нежитлові умови. Квартира за площею маленька, там проведена вода, але немає каналізації, туалету, ванни, опалення дровами. Дітям там не буде де розвернутись, і своїх домашніх тварин (двох собак, двох котів та кролика) я не збираюсь викидати надвір. Вячеслав Саулко привозив нам пару пайків з продуктами.

Щоб купити будинок, у якому зараз живе велика родина Євсеєнків, їм необхідно 15 тисяч доларів. Наразі вони мають 2 тисячі доларів. Всі охочі можуть долучитись до збору. Перерахувати гроші можна на карту: 5375 4112 0292 9704 або на банку.

Багатодітна сім’я із Переяслава потребує допомоги

Родина живе в Переяславі вже понад 13 років

Світлана Євсеєнко переїхала до Переяслава з Києва у 2009 році

Діти Світлани підтримують її

Родині необхідна допомога, щоб викупити будинок

Нагадаємо, що 16 березня в університеті Переяслава можна було стати донором крові. Деталі дізнавайтесь із відеосюжету.

Оксана Симоненко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору