ЖИТТЯ

В університеті Переяслава можна було стати донором крові

У переяславському університеті провели День донора. Як це було?

16 березня з 9:00 до 15:00 в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели День донора. Лікарі посиленої бригади Центру донорства крові з Білої Церкви збирали кров для порятунку життів військових, хворих, планових операцій в тилу, пологів та трансплантацій. Долучитись можна було всім охочим, старшим 18 років, за попередньою реєстрацією. Про це повідомляє Інформатор.

Кожен донор отримував безкоштовне визначення групи крові та показник гемоглобіну. Через деякий час детальніші аналізи надійдуть до вишу, можна буде дізнатись свій резус-фактор, діагностику гепатитів В, С, ВІЛ та сифілісу. До та після здачі крові люди могли випити чаю, поласувати цукерками та печивом.

Головна терапевтка, заступниця директора Київського обласного центру служби крові Людмила Поліщук пояснила, що центр забезпечує донорською кров’ю всі лікарні Київської області, де є нагальна потреба: “Це потрібно всім без винятку людям. Пріорите –  звісно ж, військові”. Розповіла, що зараз необхідна кров усіх груп та резусів, тому збирали всю кров без обмежень по 450 грам з людини. В українців найчастіше зустрічається І та ІІ групи, їх найбільше і витрачають. Для інших національностей, до слова, ситуація може відрізнятись.

У Переяславі медики з Центру крові вже не вперше. Вже приймали кров у місцевій лікарні, відділі поліції, ліцеї імені Івана Мазепи. Планують приїжджати до міста щомісяця.

О 13:00 до здачі крові долучилось близько 60 людей, більшість – викладачі університету, студенти та військові. “Було трохи відсторонених або за станом здоров’я, або через інші протипоказання. Але охочих багато, люди радо відгукуються, хочуть допомогти чим хто може”, – говорить терапевтка.

Студентка факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Юлія Лавренчук розповіла, що вперше здає кров, хоче бути корисною: “Це як волонтерство, хотілось якось допомогти військовим, які потребують цього. Нічим іншим допомогти не можу, тому це мій такий вклад”.

Журналістка Інформатора Яна Малишко теж планувала стати донором. Але через низький тиск це, на жаль, не вдалося зробити.

В університеті провели День донора

Військові теж долучилися до збору

Долучитись могли всі, кому виповнилось 18 років

З людини брали 450 грам крові

Пригощали чаєм та печивом

Всіх учасників реєстрували

Охочих донорів було багато

Нагадаємо, що у Переяславі збирають допомогу військовим. Що потрібно цього тижня, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору