ЖИТТЯ

Будівлю просвітницького центру в Переяславі досі можуть демонтувати, але там вже розпочали ремонт

Чим зараз живе просвітницький центр в Переяславі? Чи демонтують його будівлю?

Приміщення просвітницького центру (“Народний музей”) на вулиці Шевченка, 3 у Переяславі краєзнавець та активіст Микола Богатир отримав у безоплатне користування від міської ради ще у 2019 році. За цей час він встиг облаштувати там центр, який є одним з найпопулярніших туристичних місць у Переяславі. На території центру вже провели понад сотню різноманітних заходів. Втім, у 2021 році на засіданні комісії пропонували демонтувати будівлю, яку вважають аварійною, а на її місці встановити пам’ятник Михайлу Сікорському. Тоді це набуло широкого розголосу, згодом знесення відтермінували. Яка ситуація зараз, дізнавався Інформатор.

Голова ГІ “Корінь нації” Микола Богатир розповів, що не має можливості орендувати приміщення, оскільки для цього потрібна саме громадська організація. Допомогти в ситуації взялася керівниця ГО “ВО СОІУ” (Союз осіб з інвалідністю України) Любов Онопрієнко: вона подала документи і отримала право оренди будівлі на рік. Щомісяця сплачує 2100 гривень. Наразі оренду продовжили до червня 2023 року.

– Оскільки нам дали оренду лише на рік, ми не можемо суто робити ремонт. Проте зараз у приміщенні змінюємо вікна, які міська рада нам закупила ще півтора року тому, встановлюємо і робимо підвіконня вже за власні кошти. Потрібно б опалювати приміщення, коли холодно, але нам обійдеться це дуже дорого. Ми й так сплачуємо за оренду, плюс за світло, а якщо ще опалювати, то це недешево, – зазначив Микола Богатир. – Коли на комісії виникла ініціатива знести просвітницький центр, міський голова Вячеслав Саулко був однозначно за те, щоб зберегти його. Але чи змінив він свою позицію, невідомо. Тому потрібно почекати, як проголосують депутати. Але в комісії є групи людей, які активно зацікавлені в тому, аби на місці центру поставити пам’ятник.

Богатир додав, що “Корінь нації” має величезну кількість цікавих матеріалів, з якими можна працювати. “До війни ми акцентували увагу на тому, щоби більшість заходів проводити не всередині, а саме на території центру. Зараз ми просто завантажуємо все в авто, і виходить “Просвітницький на колесах”, – каже активіст.

Наразі у просвітницькому центрі обговорюють різні перспективи. Ремонт однієї кімнати планують зробити за власні кошти. Четвертий етап проєкту “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?” вже у травні хочуть провести всередині із готовим ремонтом, і організувати експозицію та виставки, щоб продовжувати справу.

У просвітницькому центрі змінюють вікна

Нагадаємо, що у Переяславі 21 березня побувала поетеса Тетяна Власова. Детальніше про зустріч читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору