ЖИТТЯ

Нічна атака дронів по гуртожитках та ліцею на Київщині: зібрали все, що відомо прямо зараз

“Ми побігли в підвал, а за дві хвилини прилетіло по нашому дому. Сусіду відірвало ногу”. Мешканці зруйнованого гуртожитку розповіли, що відбувалось під час нічної атаки дронами.

Вночі 22 березня російські війська атакували територію України дронами-камікадзе Shahed. На Київщині повітряна тривога тривала із 0:05 до 4:29. За цей час в області та столиці працювала ППО. Проте є і влучання в об’єкт цивільної інфраструктури. У місті Ржищів Обухівського району зруйновано 4-й та 5-й поверхи двох п’ятиповерхових гуртожитків і триповерховий навчальний корпус професійного ліцею. Станом на 18:00 загинули 8 людей, постраждали 7, одну людину врятували. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на оперативні дані ДСНС у Київській області.

Пожежу, яка виникла після атаки з повітря, на площі 330 кв. метрів ліквідували о 6:50. Зараз на місці події працює мобільно-оперативна група. Розбір завалів та пошуково-рятувальні роботи тривають.

“Перші вибухи пролунали близько 3-ї ночі, далі послідувала ще низка. Поліція та екстрені служби евакуювали понад 200 осіб. Одна частина будівлі гуртожитку була практично повністю зруйнована. Почалась пожежа. Понад 20 осіб було доставлено до лікарні”, – написав зранку начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

По споруді професійного ліцею у Ржищеві було не менш, ніж чотири удари “шахедами”. Про це Інформатору Україна розповіли мешканці гуртожитку, що зазнав руйнувань. Маргарита Дроценко разом з чоловіком та донькою жили в зруйнованому тепер гуртожитку. Жінка пояснила, що окупанти запустили 4 дрони. Два з них влучили в один гуртожиток, ще один – в другий гуртожиток, четвертий потрапив до навчального корпусу професійного ліцею.

“Ми спали, тривоги не чули. Прокинулись від сильного вибуху. Ми проживали на п’ятому поверсі гуртожитку. В чому були – побігли до підвалу. Навіть одягнутися не встигли. Перший вибух пролунав, як потім ми глянули – метрів за 50 від нашого гуртожитку. Десь за 2 хвилини прилетіло по нашому дому. Якраз у п’ятий поверх. Нашому сусідові відірвало ногу. Його пізніше спустили, але там була травма, несумісна з життям. Він стік кров’ю ще до того, як його встигли завантажити у “швидку”, – розповіла Маргарита.

Зараз вона із сім’єю перебуває у рідних. Всі заощадження, документи та речі згоріли. Досі не може відійти від шокового стану: “Пізніше повернулися до зруйнованого будинку. Бачили водія “швидкої”. Осколком йому розпороло живіт. Ми не тямили себе від жаху”.

Вже після першого влучання, на місці почали працювати рятувальники ДСНС та медики. Це коштувало життя водієві “швидкої” Сергію Медведенку. Ймовірно, його вбило уламком під час четвертого за рахунком удару.

Загалом російські війська вночі 22 березня запустили по Україні 21 дрон-камікадзе. Пуски зафіксували з північного напрямку (Брянська область рф). Українські військові збили 16 безпілотників. Про вибухи та роботу ППО повідомляли на Київщині, Житомирщині та у Хмельницькому. У Київській міській військовій адміністрації заявляли, що всі дрони, які виявили в повітряному просторі навколо Києва, збили.

Нагадаємо, що вночі 9 березня російські війська завдали масованої ракетної атаки по об’єктах критичної інфраструктури України. Деталі – за посиланням.

Фото та відео: ДСНС у Київській області

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору