ЖИТТЯ

Перейменування вулиць у Переяславі – на фінішній прямій: провели збори жителів громади

Провели збори жителів Переяславської громади щодо перейменування вулиць. Далі – справа за депутатами.

Сьогодні, 2 листопада, у приміщенні міської ради Переяслава відбулись загальні збори жителів громади щодо перейменування вулиць та провулків у рамках дерусифікації. Прийшло на них кілька депутатів та працівники міськради. Власне, зацікавлених жителів вулиць не було. Начальник управління містобудування, архітектури та використання земель Петро Пурденко, який головував на засіданні, ознайомив присутніх із протоколами топонімічної комісії. Про це повідомляє Інформатор.

Як розповів Пурденко, топонімічна комісія за час своєї роботи провела 5 засідань і підготувала 4 додатки з рекомендаціями щодо перейменування вулиць та провулків громади. До першого увійшли ті, які потребують лише коригування. Наприклад, якщо вулиця офіційно називається “Айвазовського”, то пропонують перейменувати її на “Івана Айвазовського”. Другий додаток – вулиці, які не потребують обов’язкового обговорення, тобто ті, які хочуть назвати загальними назвами – Садова, Сонячна, Озерна тощо. У третьому додатку вказали ті вулиці, де є пропозиції і топонімічної комісії, і жителів вулиці (до неї, вочевидь, депутати прислухатимуться передусім, коли голосуватимуть). І в четвертому комісія вказала вулиці, які потребують громадського обговорення.

Зупинились на трьох пропозиціях, які надійшли до управління із 18 серпня до 18 жовтня, коли їх офіційно приймали від громадян. Топонімічна комісія, зокрема, пропонувала перейменувати вулицю Пєсклова на Михайла Максимовича (видатного українського науковця). Однак її жителі запропонували не змінювати назви, оскільки вулиця “Пєсклова”, за їхньою аргументацією, не має стосунку до героя Радянського Союзу Пісклова К.А. А прізвище Пєсклов походить від професії розмальовувача зі скла і не має стосунку до конкретної особистості та не має національної приналежності.

Вулицю Маяковського топонімічна комісія запропонувала перейменувати на “Гілляста”. Жителі в свою чергу хочуть, щоб вона мала назву Благовісна. А от вулиці Черняхівського комісія пропонувала повернути історичну назву Ташанська. Втім, один житель запропонував перейменувати її на “князя Юрія Долгорукого“.

Також під час зборів депутат міської ради із Великої Каратулі Григорій Порало зазначив, що перейменуванням вулиць у його селі займаються не досить грунтовно, адже не намагаються зберегти історичні назви. Вулицю Володька там хочуть перейменувати на Сонячну, Гагаріна – на Озерну, Горького – на Вишневу, Сахна – на Миру. “Вулиця Горького – це історично куток Тоцьки, тож її треба назвати “вулиця Тоцьківська“. Володька пропоную перейменувати на Чалівську, бо там і досі проживають уродженці цього кутка, Сахна – на Центральну“, – сказав депутат.

Оскільки ці пропозиції подати у письмовому вигляді до завтра, 3 листопада, Порало навряд чи встигне, він матиме змогу внести зміни з голосу вже на сесії. Це не потребує додаткових обговорень з громадою, оскільки назви загальні.

Нижче публікуємо повний список вулиць та провулків на перейменування. З ним же ознайомляться й депутати. У порядок денний питання про перейменування можуть внести вже на листопадовій сесії. Щоправда, самі депутати наразі сумніваються, що реально буде опрацювати це вже у цьому місяці.

Результати топонімічної комісії 2022

Що ще варто прочитати за цією темою:

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору