ВЛАДА

Заяви очільника Київщини Олексія Кулеби повертають до реальності чи створюють паніку: пояснює політтехнолог

Радіаційна загроза та повний блекаут. Заяви очільника Київської ОВА Кулеби повертають до реальності чи створюють паніку?

1 листопада в українських ЗМІ розлетілися тривожні заяви голови Київської ОВА Олексія Кулеби. Він сказав про те, що в Київській області є тисячі укриттів, але вони не готові до радіаційної загрози. І про те, що жителі Київщини, можливо, залишаться на два тижні без світла. Ці речі українці розуміли й самі, проте виникає запитання: чи слушний час очільник КОВА обрав для цього? І чи не шкодять вони настроям в суспільстві?

З цими питаннями Інформатор Україна звернувся до політтехнолога Олега Постернака. Він відзначив, що багатьом українцям – зокрема, жителям столиці – здається, що війна відбувається десь біля Бахмута, Херсона, але не в Києві. Їм варто зрозуміти, що тут також розгорнутий фронт, повітряний. І залишається ймовірність нового наступу спільного угрупування Білорусі та рф. Спеціаліст погоджується з Кулебою в тому, що Київська область зараз найбільш вразлива і бере основний тягар ударів на себе, захищаючи столицю.

“Тому Кулеба як військовий чиновник розуміє всі ризики і відповідальність. Тому до подібних заяв не треба ставитись необачно чи якось скептично. І враховувати як інструкцію до дій”, – пояснює Постернак.

Окрім того, українці звикли до позитивних новин, переможних очікувань. А є чиновники, які “більш-менш не відриваються від землі й намагаються дивитись реалістично – в тому числі й на роботу цивільної інфраструктури”.

Стратегія

Олег Постернак вважає правильним те, що очільник Київської ОВА звернув увагу на рівень непідготовленості, і розглядає це як вияв чесності влади. Принагідно нагадав про популярне питання українців після 24 лютого – а чому нас не попередили? Тому, можливо, зараз триває робота над помилками. І підготовка українців до найгіршого сценарію – це одна зі стратегій влади.

“До речі, це перша війна в Європі та світі в умовах масового інтернету. Це означає, що комунікація з громадянами є такою самою військовою темою, як і хід бойових дій чи протистояння на морі, чи в повітрі. Тобто інформаційна сфера є полем бою. І обов’язком будь-якої влади є робота з масовою свідомістю”.

Інший бік медалі

Цілком логічно, що після інтерв’ю Кулеби у жителів Київської області виникнуть питання: чому за 8 місяців війни не було нічого зроблено? Коли деякі міські мери, керівники громад в інших регіонах роблять все, а в Київській області – ні. Вочевидь, зараз країна перебуває в стані економії, і кошти потребують перенаправлення на соціальні витрати. Але разом із проблемою потрібно повідомляти про шляхи її вирішення: урядові програми, переорієнтація коштів місцевих бюджетів. За словами політтехнолога, це потрібно робити зараз, доки в Києві є мирний ритм життя.

“Те, що говорить Кулеба з приводу мобільних пунктів обігріву і – інформація, яка налякала багатьох – можливої евакуації, сприймається українцями як потенційно екстремальні кроки, що можуть свідчити про непідготовленість влади, про її хаотичні пошуки інструментів вирішення, які не зовсім продумані”, – резюмував політтехнолог.

Що цьому передувало

В Україні триває масований обстріл критичної інфраструктури, пошкоджено 40% об’єктів – такі дані наводив президент України. Не припиняються і погрози застосування ядерної зброї з боку рф. В той же час очільник Київської ОВА Олексій Кулеба в інтерв’ю Hromadske заявляє, що в області є тисячі укриттів, але вони не підходять для захисту від радіаційної небезпеки. І що є загроза для жителів Київщини залишитись без світла на термін до двох тижнів.

Нагадаємо, що на Київщині тривають стабілізаційні відключення світла. Актуальний графік – за посиланням.

Софія Єлагіна, Інформатор Україна

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору