ЖИТТЯ

Можайська – не Професійна, народ не завжди підтримує фахівців: у Переяславі триває процес перейменування вулиць

Процес перейменування вулиць Переяслава потроху підходить до завершення. Топонімічна комісія свою справу зробила.

Сьогодні, 18 липня, відбулося вже четверте засідання топонімічної комісії щодо перейменування вулиць, провулків, площ, парків тощо у Переяславській громаді. Є сподівання, що воно було останнім на найближчий час, оскільки вирішували вже, так би мовити, точкові питання (із попереднім переліком перейменувань можна ознайомитись тут). Щодо деяких вулиць внесли філологічні зміни, ще три запропонували додати до списку, а щодо кількох прийняли пропозиції із громадських слухань. Про це повідомляє Інформатор.

Членкиня комісії, професорка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ганна Токмань передусім внесла кілька пропозицій. Вулицю Алєксєєва комісія раніше вирішила перейменувати у Маріупольську, однак науковиця зазначила, що це недоречно:

– Я родом із Бердянська і знаю, що ті, хто виїхав із Маріуполя до Бердянська, зараз складають 3/4 місцевих колаборантів. Це не кажучи вже про сам Маріуполь. Тому я пропоную так, як називають вулиці й площі у Західній Європі, – Героїв Маріуполя. Бо Маріуполь увійде в історію України саме своєю героїчною обороною. І були в Маріуполі різні військові формування з буквально всіх регіонів нашої країни.

Також ми проголосували за перейменування вулиці Орлова на святого Симеона. Але її жителі звернулися до біблійної історії й дізналися, що святий Симеон був не один. У Біблії святий Симеон у храмі зустрів Марію та Йосипа, коли вони принесли туди дитину. Тому світові відомий інший Симеон, а не переяславський. Пропоную назву “Симеонівська”. А людям слід розповідати, що це той єпископ, який взяв на себе оборону Переяслава і був вбитий монголо-татарами у 1239 році.

Під час минулих засідань вулицю Можайську запропонували перейменувати у Професійну. За це проголосували члени комісії. Однак Ганна Токмань зазначила, що назва неправильна із філологічного боку:

– Слово “професійний” – це прикметник, утворений від двох значень “професія” та “професіонал”. Тобто до вулиці ніяк не можна цього застосовувати, це неграмотна назва. Професійним може бути боксер, а не вулиця. Або ж це може бути об’єднання людей певної професії – професійна освіта, професійна спілка. Тому, порадившись із колегами, пропоную назвати її вулицею Освіти. Адже там є чудовий навчальний заклад ЦПТО, який стрімно розвивається.

Всі пропозиції члени комісії підтримали, однак щодо вулиці Орлова є ще одна пропозиція – від її жителів. Вони провели громадські слухання і вирішили перейменувати її у Ластівкову. Представниця від жителів вулиці Анна Кулик пояснила:

– Така назва невипадкова. Ластівка – це символ весни, відродження, Божа пташка. Коли запропонували назву цієї вулиці, жінка похилого віку згадала історію, коли в її дитинстві малеча бігала цієї вулицею, одна жінка називала їх “мої ластівки”. У людей після цих слів мурашки побігли шкірою. Також відомо, що поруч у мікрорайоні Лагері був колишній табір “Ластівка”.

Тож тепер комісія подасть на розгляд виконкому, а потім і сесії міської ради дві пропозиції: свою – Симеонівська та жителів вулиці – Ластівкова. Так само і щодо ще кількох вулиць. Скажімо, вулицю генерала Івановського комісія пропонує перейменувати на вулицю Дмитра Ховайла. Натомість, її жителі хочуть, щоб вона називалася Спаською. Із Лагерною комісія так і не визначилася, а от жителі пропонують назвати її Лагідною. Вулицю Комарова комісія пропонує перейменувати на вулицю родини Холодних, а жителі – на Зарічну.

Вулицю Гулі Корольової комісія хоче перейменувати у вулицю Володимира Чубука-Подольського (переяславського педагога та історика). Однак її жителі категорично проти цього через величезну назву, яку складно запам’ятати, і не досить відому в широких колах особистість, на честь якої хочуть назвати вулицю. Тож запропонували аж три варіанти зі свого боку: Варшавська, Василя Стуса та Кузьми Скрябіна. Останній члени комісії відкинули відразу, оскільки передусім необхідний дозвіл від рідних покійного музиканта. А от два інших варіанти також запишуть до офіційних пропозицій.

До списку на перейменування в рамках дерусифікації внесли ще три вулиці, які оминули під час минулих засідань. Вулицю Чехова запропонували перейменувати на вулицю Станіслава Вишенського, вулицю Глінки – на вулицю Володимира Коломійця, а вулицю Чайковського – на вулицю Івана Шпиталя.

Зараз комісія готує підсумкові протоколи на розгляд міському голові. Очевидно, що до липневої сесії (відбудеться 21 липня) впоратися з цим не встигнуть. Проте є сподівання, що вже після серпневої сесії чимало вулиць Переяславської громади більше офіційно не носитимуть назви на честь російських діячів.

Нагадаємо, що в Україні створили Telegram-бот, у якому можна дізнатися, що зробив для нас той чи інший російський діяч культури. Таким чином легко переконатися, чому на честь них не варто називати будь-яких об’єктів.

Віталій Усик

Нагору