ЖИТТЯ

Що нам Пушкін зробив? Telegram-бот пояснює, чому вулиці Переяслава слід перейменувати

В Україні створили Telegram-бот, у якому можна дізнатися, що зробив для нас той чи інший російський діяч культури. Таким чином переконуємося, чому на честь них не варто називати будь-яких об’єктів.

В Україні часто постає питання про необхідність перейменування тих чи інших вулиць та об’єктів. Якщо щодо декомунізації суперечок небагато, то частіше вони виникають, коли перейменовують місця, пов’язані з російськими діячами культури. Аби вирішити такі суперечки, в Україні створили чат-бот “А Пушкін вам що зробив?” – @cancel_pushkin_bot. Про це повідомив Інформатор Україна.

Telegram-бот відповідає на запитання про те, чому та чи інша людина не гідна того, щоб в Україні їй присвятили якийсь об’єкт. Принцип простий – у пошуку можна знайти потрібну людину, або вписати її у бот самостійно. Бот під кожне прізвище видаватиме антиукраїнські висловлювання шуканих людей. Це стосується поетів, акторів, державних діячів тощо. Також можна побачити дані про те, у яких містах України цим людям присвячували вулиці чи ставили пам’ятники.

Ми спробували перевірити цей бот щодо вулиць, назви яких присвячені російським особистостям у Переяславі. Їх топонімічна комісія пропонує перейменувати. Але чому саме? Нехай допоможе бот. Зазначимо, що він на етапі розробки, тож багатьох осіб знайти нам не вдалося.

Вулиця Айвазовського

Айвазовський Іван Костянтинович

Чим відомий? Видатний український та російський художник-мариніст і баталіст вірменського походження.

Чому не заслуговує вшанування? Жодних причин не знайдено. Багато своїх картин Айвазовський присвятив Україні: “Український пейзаж з чумаками при місяці”, “Чумаки в Малоросії”, “Чумаки на відпочинку”, “Весілля в Україні”.

Вулиця Ватутіна

Ватутін Микола Федорович

Чим відомий? Радянський воєначальник, генерал армії.

Чому не заслуговує вшанування? Воював на боці червоноармійців у війні проти УНР, звинувачений в геноциді українців.

Після вступу в 1920 році добровольцем до лав Червоної Армії у вересні 1920 року брав участь у боротьбі Червоної Армії проти загонів Революційної повстанської армії України Нестора Махна в районі українських міст Луганська і Старобільська. В 1920-1921 роках, будучи курсантом Полтавської піхотної школи, брав участь у боях проти загонів українських повстанців на Полтавщині, зокрема брав активну участь у війні проти армії УНР.

Стосовно подвигів генерала під час звільнення Лівобережної України, битві за Дніпро, звільненні Харкова та Києва у 1943-1944 роках точаться постійні дискусії. Дехто вважає його героєм, який зміг вигнати німців з території України. Дехто звинувачує в геноциді українців через величезні жертви під час форсування Дніпра.

Вулиця Гагаріна

Гагарін Юрій Олексійович

Чим відомий? Перший в світі льотчик-космонавт.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Глінки

Глінка Михайло Іванович

Чим відомий? Російський композитор.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Поклав на музику вірші “Гуде вітер” та “Не щебечи, соловейку” українського поета Віктора Забіли.

Вулиця Гоголя

Гоголь Микола Васильович

Чим відомий? Російський письменник українського походження.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Окрім внеску у російську літературу, Гоголь також мав непрямий вплив і на українську літературу й українську культуру в цілому, а також був завзятим етнографом й збирачем українського фольклору.

У липні 1833-го Гоголь вмовляв попередника Чарльза Дарвіна біолога та етнографа Михайла Максимовича: “Киньте, насправді, кацапію і їдьте на гетманщину. Я думаю те ж саме зробити і наступного року гайнуть звідси. — Дурні ми дійсно, якщо розсудити гарненько. Для чого і для кого ми жертвуємо всім. Їдьмо!…”.

А в грудні 1833-го Гоголь писав своєму другові: “Дякую тобі за все: за лист, за думки в нім, за новини і т.д. Уяви, я також думаю: Туди! Туди! До Києва! До древнього, прекрасного Києва! Він наш, він не їх — чи неправда?”.

Гоголя іноді критикують за другу редакцію його повісті “Тарас Бульба”, яка побачила світ в 1842 році. Ця редакція, на відміну від оригіналу, який вийшов у 1835 році, зображає козаків як підданих цареві малоросів. Історики та філологи у свою чергу зазначають, що цю версію місцями переписували редактори та видавці без його волі.

Ось одна з цитат для порівняння редакцій:

  • “Тарас Бульба”, редакція 1835 року: Тарас Бульба каже: “…Перенимают чорт знает какие басурманские обычаи, гнушаются говорить языком своим…”
  • “Тарас Бульба”, редакція 1842 року: Тарас Бульба каже: “Гнушаются языком своим; свой со своим не хочет говорить…”

Вулиця Комарова

Комаров Володимир Михайлович

Чим відомий? Льотчик-космонавт СРСР.

Чому не заслуговує вшанування? Не має жодного стосунку до України і не має жодних заслуг перед нею.

Вулиця Кутузова

Кутузов Михайло Іларіонович

Чим відомий? Російський полководець і дипломат.

Чому не заслуговує вшанування? Командувач окупаційних російських військ. Під час російсько-польської війни 1792 року активно забезпечував перемогу Російської імперії. Як винагороду отримав на Поліссі маєтності, до яких належало понад 2,5 тис. кріпаків. Для зміцнення дисципліни серед підлеглих запровадив суворий поліційний нагляд за ними. Покладався на витривалість солдатів російської армії, наражаючи їх на голод і холод заради “слави російського народу”.

Вулиця Лермонтова

Лермонтов Михайло Юрійович

Чим відомий? Російський поет.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Ломоносова

Ломоносов Михайло Васильович

Чим відомий? Російський учений-натураліст.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Матросова

Матросов Олександр Матвійович

Чим відомий? Рядовий-піхотинець, Герой Радянського Союзу.

Чому не заслуговує вшанування? Не має жодного стосунку до України і не має жодних заслуг перед нею.

Вулиця Маяковського

Маяковський Володимир Володимирович

Чим відомий? Російський радянський поет.

Чому не заслуговує вшанування? Російський шовініст. Ставлення до України Маяковський висловлював по-різному. То виступає з великою симпатією до України та її мови (вірш “Долг Украине” (укр. Борг Україні), 1926) у якому висловлюється проти зневажливого ставлення росіян до української мови та використав фразу, що згодом стала крилатою “товаришу москалю, на Україну жарти не скаль” (рос. товарищ москаль, на Украину шуток не скаль). То подеколи виступає з виявами російського великодержавного шовінізму (вірш “Нашему юношеству”, (укр. Нашому юнацтву, 1927) у якому негативно зобразив українців, назвавши хохлами, та сам зробив зневажливі ремарки щодо української мови):

“Однажды, забросив в гостиницу хлам,
забыл, где я ночую.
Я адрес по-русски спросил у хохла,
хохол отвечал: Нэ чую…
Но нету места злобы мазку,
не мажьте красные души!
Товарищи юноши, взгляд — на Москву,
на русский вострите уши!
Да будь я и негром преклонных годов,
и то, без унынья и лени,
я русский бы выучил только за то,
что им разговаривал Ленин”.

Вулиця Мічуріна

Мічурін Іван Володомирович

Чим відомий? Російський біолог і селекціонер-помолог.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Пушкіна

Пушкін Олександр Сергійович

Чим відомий? Російський поет.

Чому не заслуговує вшанування? Російський шовініст. Повернувшись до Петербурга із заслання, Пушкін перестав критикувати російський престол, а натомість почав писати великодержавні оди та прославляти імперські агресивні діяння царизму проти сусідніх народів. Згадаймо хоча б його торжествуюче: “Смирись Кавказ, идет Ермолов!..”. Вітав він і розгром російськими військами польського повстання 1830-1831 рр., а виразника визвольних ідей, великого польського поета-романтика Адама Міцкевича у своєму вірші “Он между нами жил” назвав “нашим врагом”.

В 1828 році Пушкін написав поему “Полтава”, в якій оспівав Петра І і заплямував постать українського гетьмана Івана Мазепи. Мазепа у Пушкіна “підступний”, “лютий”, “хитрий”, “холодний”, “згубник”, “лукавий”, “змій”, у нього “чорні помисли”, він носить у грудях “кипучу отруту”. Характерні ознаки психологічного портрету Мазепи Пушкіним є “злочинність” – як людини, і ненадійність та авантюрність – як державного діяча. Хоча в самому творі Пушкін зазначає, що мотивацією Мазепи перейти на бік шведів під час їхньої війни з московитами стало саме бажання створення незалежної України:

“Без милой вольности и славы
Склоняли долго мы главы
Под покровительством Варшавы,
Под самовластием Москвы.
Но независимой державой
Украйне быть уже пора:
И знамя вольности кровавой
Я подымаю на Петра”.

Вулиця Суворова

Суворов Олександр Васильович

Чим відомий? Російський полководець.

Чому не заслуговує вшанування? Командувач російських військ. Суворов завоювував території та жорстоко придушував повстання на всій території Російської імперії, включно з Україною. У 1782-1783 роках після російсько-турецької війни над ногаями, тюркським народом Кубані та Південної України, було проведено каральну операцію переселення у заволзькі степи під керівництвом Олександра Суворова.

Вулиця Тургенєва

Тургенєв Іван Сергійович

Чим відомий? Російський письменник.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Ціолковського

Ціолковський Костянтин Едуардович

Чим відомий? Російський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Чайковського

Чайковський Петро Ілліч

Чим відомий? Російський композитор.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. 1890 року Чайковський відвідав Миколу Лисенка в Києві й слухав його оперу “Тарас Бульба”. Пропонував лобіювати її постановку в Москві українською мовою.

Вулиця Чехова

Чехов Антон Павлович

Чим відомий? Російський письменник українського походження.

Чому не заслуговує вшанування? Об’єктивних причин не знайдено. Але в Україні достатньо своїх талантів.

Вулиця Чкалова

Чкалов Валерій Павлович

Чим відомий? Радянський льотчик-випробувач.

Чому не заслуговує вшанування? Не має жодного стосунку до України і не має жодних заслуг перед нею.

Зазначимо, що редакція може не поділяти аргументації щодо деяких наведених вище особистостей. Дані бота наводимо як один із варіантів для обговорення.

Нагадаємо, що у Переяславі мають демонтувати пам’ятник так званого “возз’єднання” України з росією. Однак спочатку слід проголосувати депутатам.

Підготував Віталій Усик

Нагору