Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Завтра – День вишиванки: не забудьте одягнутися відповідно

У третій четвер травня відзначають День вишиванки. Яка історія свята?

Завтра, 19 травня, відзначатимуть Всесвітній день вишиванки. Його традиційно святкують щороку у третій четвер травня. Цього дня прийнято вбиратися у вишитий український одяг. Цьогоріч це набуває ще більшої ваги, адже в умовах війни українці вчергове мають нагоду самоідентифікуватися та показати свій патріотизм. Про це нагадує Інформатор.

Ідею акції у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора у всьому світі, а також прихильники України.

Нагадаємо, що в Переяславі з нагоди цього свята влаштували благодійний фестиваль “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Сюжет про це дивіться за посиланням.

Нагору