ЖИТТЯ

Україна обміняла одного із священників УПЦ МП на 28 військових: що було позитивного цього тижня

Генсек НАТО пообіцяв допомогти Україні з літаками і бронетехнікою, щоб змінити обстановку на фронті. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВВІВ У ДІЮ НОВІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЙСЬКИХ ПАРТІЙ І БІЗНЕСУ: ХТО У ПЕРЕЛІКУ

22 квітня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти росії. До переліку потрапили відомі політики, партії, Центральна виборча комісія й одна з найбільших фінансових установ – “Росбанк”. Серед підсанкційних осіб – олігарх, шейх та інші. Про це повідомляє Офіс президента України.

З опублікованих на сайті указів можна дізнатися, що з російських юридичних осіб під санкції на 10 років потрапили: Центральна виборча комісія РФ, партія “Нові люди”, ЛДПР, “Справедлива Росія – Патріоти – За правду”, “Комуністична партія РФ”. Також у списку російська девелоперська компанія “ВТБ-Девелопмент”, ТОВ “ВТБ-Проект”, ТОВ “ВБ-Сервіс”, ПАТ “Росбанк”, АТ “Далекосхідний банк”, ПАТ “Завод Тула”, ТОВ “Мегаком”, АТ “Сітібайк”, холдингова компанія “Інтеррос”, НДІ “Прометей” ім. Гориніна, АТ “Ригель”.Також у списку – створене на окупованій частині Донецької області фейкове “міністерство у справах цивільної оборони Донецької Народної Республіки”.

У другому списку про застосування та внесення змін до санкцій – ще 322 російські компанії. Переважно це підприємства, які працюють у сфері радіоелектроніки та зв’язку. Санкції проти них також запроваджено на 10 років. Серед компаній є ті, що зареєстровані на Кіпрі, у Швейцарії, Німеччині, Люксембурзі, Вірменії. У переліку найвпливовіших у росії фізичних – російський олігарх, друг путіна Володимир Потанін, який вже перебуває під санкціями США, Канади і Великої Британії. Цей банкір – один з найбагатших бізнесменів планети, у 2021 році він посідав 55 місце у рейтингу “Forbes”.

Окрім Потаніна, у списку фізичних осіб – ще 39 людей. З них 25 громадян РФ (один із них із подвійним громадянством РФ і Федерації Сент-Кіттс і Невіс), четверо громадян Швейцарії, двоє громадян Ірану, одна особа з невстановленим громадянством і вісім громадян Республіки Малі. Шейх Мохамед Усман Аг Мохамедун – теж опинився серед підсанкційних осіб.

РОСІЯ ГОТУВАЛА МЕРЕЖУ ШПИГУНІВ 30 РОКІВ – ГОЛОВА СБУ РОЗПОВІВ, СКІЛЬКИ ВДАЛОСЯ ВИКРИТИ ЗРАДНИКІВ В УКРАЇНІ

Голова СБУ Василь Малюк розповів про те, як Україна бореться з російською мережею шпигунів. За його словами, рф насаджувала своїх агентів до нас впродовж десятків років, і вони місцями змогли просочитися навіть до спецслужб. Наразі вже понад 300 зрадників викрито, у тому числі декілька в рядах СБУ.

Про він розповів в інтерв’ю для Інтерфакс-Україна. За словами Василя Малюка, рф працювала над мережею шпигунів десятки років. Проте, значну частину її вдалося вчасно ліквідувати. Серед іншого, викривали зрадників в різних органаз влади – секретаріаті Кабміну, Торгово-промисловій палаті, у правоохоронних органах та Силах оборони. Загалом мова йде про ліквідацію мережі, яку рф готувала 30 років.

“Ми викрили більше 300 зрадників з початку повномасштабного вторгнення. Із них – 9 в СБУ і 102 – в силах оборони загалом. Із недавніх випадків можу згадати те ж затримання в Очакові колишнього командира одного з центрів спеціальних операцій ЗСУ, який виявився агентом російського гру. Він не тільки збирав розвіддані, але й мав завдання сприяти здачі міста окупантам. Ми вчасно його викрили. Тепер крапку має поставити суд. Наша мета – аби кожен злочинець, що працює на рф, отримав заслужене покарання”, – зазначив голова української спецслужби.

“ШОУ ППБУДЕ!”: ВИНАХІДНИК ДРОНА COBRA ЗАПУСТИТЬ ЙОГО НА МОСКВУ 9 ТРАВНЯ ТА ПОЗМАГАЄТЬСЯ ЗА 20 МЛН ГРН ВІД MONOBANK

Винахідник українського дрона-камікадзе Cobra Віталій Бризгалов планує запустити свою розробку на Москву 9 травня та позмагатися за 20 млн грн від Monobank. Розробник каже, що завдання складне, але є натхнення трохи відволікти вороже ППО від фронту. Що цікаво, безпілотник Cobra має скласти конкуренцію іранським Shahed-136 та Shahed-131, якими росія постійно атакує Україну.

“Проаналізував принципову можливість брати участь у московському параді 9 травня. Завдання складне, навіть надскладне. Але є натхнення, трошки відволікти вороже ППО від фронту, треба цим скористатись. План у Кривому Розі складено, параметри визначені. Потрібні спонсори, бо апарат має бути заряджений. Рекламного місця на крилах вдосталь”, – написав Віталій у Facebook.

Під це завдання наразі доопрацьовують двигун. Бо дрону треба пролетіти чималу відстань.

“Доопрацюємо наш двигун до еконорм “євро 5″. Ні не заради екології, заради економії. Бо летіти далеко, тож інжектор – саме те, що треба”, – зазначає винахідник.

Бризгалов також додав, що задум запустити дрон на 9 травня має не він один. Винахідник вже знає своїх конкурентів.

“Шоу ППО над московією буде! Уже знаю конкурентів, і вони неймовірно круті”, – каже Віталій.

УКРАЇНА ОБМІНЯЛА ОДНОГО ІЗ СВЯЩЕННИКІВ УПЦ МП НА 28 ВІЙСЬКОВИХ: В СБУ РОЗПОВІЛИ ПРО БОРОТЬБУ З АГЕНТАМИ РФ У РЯСАХ

В Україні продовжують боротися із російськими агентами у рясах, а українські суди виносять рішення проти ченців, які підтримують російського ворога. А одного з них вже вдалося обміняти одразу на 28 українських захисників. Про те, як Україна викорінює російську церкву зі своїх територій розповів глава СБУ Василь Малюк.

За його словами, ще минулого року спецслужба почала масштабні контрдиверсійні заходи щодо викриття російській ченців у рясах. Станом на сьогодні загальна кількість порушених кримінальних справ сягнула 61 провадження. Також вже винесено сім вироків українськими судами.

“Відкрито кримінальні провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли сім вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога”, – повідомив очільник СБУ.

Окремо Малюк наголосив на тому, що країна-окупант рф дуже цінує своїх агентів у рясах. Приміром, у ході одного з обмінів полоненими, російського священника вдалося обміняти на 28 українських захисників.

“І хочу наголосити, що ворог дуже цінує своїх агентів у рясах – так, одну таку особу обміняли на 28 українських військовослужбовців”, – додав Малюк.

Очільник СБУ також розповів, що за матеріалами спецслужби забрали громадянство у 19 російських ченців, яким не допоміг їх статус церковників.

“Я вже казав раніше – наявність ряси й кадила не є обтяжуючою обставиною, але й не звільняє від кримінальної відповідальності. І жодних індульгенцій не дає. Працюємо виключно в рамках закону, не зважаючи на церковний сан”, – підкреслив глава СБУ.

ГЕНСЕК НАТО ПООБІЦЯВ ДОПОМОГТИ УКРАЇНІ З ЛІТАКАМИ І БРОНЕТЕХНІКОЮ, ЩОБ ЗМІНИТИ ОБСТАНОВКУ НА ФРОНТІ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час свого візиту до Києва запевнив, що Альянс продовжить підтримувати Україну, зокрема надаючи військову допомогу. Йдеться про літаки та броньовану техніку. Це змінить ситуацію на фронті. Відповідну заяву генсек НАТО зробив на міжнародному саміті міст і регіонів. Він висловив співчуття за кожного українця, що втратив життя через війну.

“Для мене була честь покласти вінки на меморіалі українським воїнам. Україна має сильних друзів і НАТО теж є другом України. Коли ви будете потребувати – ми будемо поруч”, – сказав Столтенберг.

Столтенберг нагадав, що після того, як росія у 2014 році анексувала Крим, Альянс мобілізував допомогу Україні, включаючи підтримку командного управління, логістики та модернізації ЗСУ. За його словами, країни НАТО навчили десятки тисяч українських бійців. Крім того, Альянс надав нашій країні військової допомоги на 65 мільярдів євро.

“Тепер ми готуємо підтримку літаків, броньованої техніки – вона змінить обстановку на фронті”, – заявив Столтенберг.

Він розповів, що відвідав Бучу, де був розчулений, побачивши докази жахливих злочинів російських окупантів. Також генсек НАТО згадав про заміновані території, розмінування яких займе чимало часу. Столтенберг запевнив, що Україна не буде сама на цьому шляху.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Зеленський ввів санкції проти “Яндекса”, доньки Шойгу, російських спортсменів та ще сотні росіян. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору