ГРОШІ

Нацбанк випускає монету до 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи

Нацбанк України випускає монету, присвячену річниці Чорнобильської катастрофи. Що про це відомо?

26 квітня Національний банк України до 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи ввів в обіг пам’ятну монету “Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська”. Вона доповнила серію монет, присвячених відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника. Її номінал – 5 гривень, тираж – 40 тисяч штук. Про це повідомила пресслужба НБУ, передає Інформатор.

На аверсі монети в центрі розміщено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя. На реверсі на тлі пейзажу зображено рись, над якою ліворуч на дзеркальному тлі напис “Рись євразійська”, угорі – рись та рисенята.

“У минулому рись була звичним для Полісся хижаком. Але внаслідок освоєння лісів та масового полювання заради цінного хутра рись стала рідкісною твариною, що занесена до Червоної книги України, а також офіційно визнана в Європі такою, що перебуває під загрозою зникнення. Шанс на відродження виду з’явився в Чорнобильській зоні. Адже 30-кілометрова зона відчуження та зона безумовного відселення, на якій із 26 квітня 2016 року діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, перетворились у своєрідний резерват для розмноження не тільки типових, а й рідкісних червонокнижних представників тваринного світу. Серед них і рись євразійська”, – йдеться у повідомленні.

Придбати монету можна буде з 1 травня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та в банках дистриб’юторах.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк випустив пам’ятні 20-гривневі банкноти до року війни. Деталі читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору