ЖИТТЯ

Нацбанк випустив пам’ятні 20-гривневі банкноти до року війни: ними можна розплачуватися

Національний банк України випустив нову банкноту до річниці війни. Вона є законним платіжним засобом.

Нацбанк України презентував нову пам’ятну банкноту номіналом 20 гривень “Пам’ятаємо! Не пробачимо!”, присвячену боротьбі України проти російських загарбників та увічненню сили духу українського народу. Її ввели в обіг 23 лютого. Про це повідомили на сайті Нацбанку, передає Інформатор.

Як зазначили у пресслужбі банку, ця банкнота унікальна та не схожа на звичайні українські банкноти, адже має яскравий та виразний дизайн, виконаний вертикально. Її тираж – обмежений, становить 300 тисяч штук. Розмір банкноти – 80×165 мм.

Придбати пам’ятну банкноту можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Банкноти з першої частини тиражу будуть доступні для купівлі, починаючи з 24 лютого. Вона є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Основним зображенням лицьового боку пам’ятної банкноти є постаті трьох українських військових, які встановлюють Державний прапор України (фото “Українські воїни підіймають прапор” автора Олександра Смірнова) на тлі фрагментів карти України та прапорів країн, які підтримують Україну.

Угорі – такі тексти українською і англійською (між текстами – лавровий вінок):

  • “24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу;
  • On 24 february 22, a new stage of armed agrression against Ukraine began wiht a full-sccale invasion of Ukraine by the russian army. The people’s war for the independence and sovereignty of Ukraine has been going on since 2014. This is also a war for a civilizational choice: Ukraine is defending its place in european civilization, and a the same time fighting for the fundamental values, rights and freedoms that underpin the western world”.

Основне зображення зворотного боку пам’ятної банкноти – стилізована композиція, що уособлює фізичні страждання та духовні переживання українців в окупації – зв’язані руки за спиною, за якою вгадується постать зі слідом від кулі у вигляді маку (автор дизайну Сергій Мішакін). Також на зворотному боці банкноти міститься напис: “ПАМЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО! НІКОЛИ!” (під терновим вінком) та зображена своєрідна алюзія – стилізовані маки, що уособлюють криваві сліди від куль.

Створив дизайн цієї пам’ятної банкноти заслужений художник України Володимир Таран.

Нагадаємо, що українці обрали найкращу воєнну марку 2022 року. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору