ЖИТТЯ

Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи ППО IRIS-T: що було позитивного цього тижня

У Києві з’явився мурал, присвячений страченому росіянами військовому за слова “Слава Україні”. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Зброя, літаки, танки: про що домовились на зустрічі з Зеленським президенти Чехії та Словаччини

Три президенти підписали спільну декларацію щодо підтримки української європейської та євроатлантичної інтеграції.

“Я висловлюю свою вдячність Словаччині та Чехії за підтримку нашої держави в європейській та євроатлантичній інтеграції. Ми підписали спільну декларацію, де закріплено відповідні принципи”, – зазначив Зеленський на прес-конференції після зустрічі з колегами.

Президент України також висловив подяку лідерам і народам Словаччини та Чехії за спільну боротьбу за свободу та захист життя людей.

Чеський лідер Петр Павел повідомив, що Україна та Чехія готують шість спільних проєктів з виробництва зброї, боєприпасів, ремонту танків, навчальних літаків та зможуть повністю здійснювати виробничі роботи на українській території.

У рамках цих проєктів передбачається передача технологій та устаткувань на територію України, щоб забезпечити її участь у виробництві.

Крім того, Петр Павел зазначив, що співпраця між країнами буде поглиблюватися не лише у галузі військової допомоги, але й у сфері комерції та інших сферах, включаючи енергетику, економіку, транспортну інфраструктуру та житлове господарство. Чехія також готова надавати підтримку та допомогу відновленню України, зокрема в Дніпрі та області.

“Радий тому, що в цих питаннях ми досягли згоди з паном Зеленським. Ми досягли розуміння, що співпраця має бути і що ми повинні швидко рухатися, щоб її реалізувати… Відновлення України має відбуватися вже зараз”, – повідомив президент Чехії.

Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи ППО IRIS-T

Німецький уряд підтвердив передачу Україні другого зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SLM. Дві інші системи Iris-T, обіцяні федеральним урядом, мають надійти до початку 2024 року. Про це повідомила пресслужба німецького уряду.

Також в повідомленні зазначається, що за останній тиждень Україна отримала від Німеччини вісім вантажівок Zetros та два автонавантажувачі 8×6 з вісьмома контейнерами. Загалом країна уже передала 84 вантажівки Zetros, а ось такі автонавантажувачі були від Німеччини першими.

У Києві з’явився мурал, присвячений страченому росіянами військовому за слова “Слава Україні”

У центрі Києва з’явився новий мурал з підписом “Слава Україні! Героям Слава”. На ньому зображений Герой України Олександр Мацієвський, якого росіяни розстріляли на скандальному відео. Стінопис нанесли на адміністративну будівлю Верховної Ради України.

Про це повідомили на Facebook-сторінці парламенту. Повідомляється, що мурал присвячено не тільки загиблому героєві, але й всім, хто помер під час війни. Кожен, хто віддав своє життя за Україну, заслуговує на світлу пам’ять.

“Ми завжди маємо пам’ятати про подвиг кожного нашого героя, кожної героїні, які ціною всього наближають Перемогу України над жорстоким російським агресором. І ця пам’ять має увіковічитися з покоління у покоління”, – зазначив керівник Апарату ВР України В’ячеслав Штучний.

Сам мурал створив відомий французький художник Крістіан Гемі. Для роботи він зазвичай використовує псевдонім C215. Саме він наніс малюнок в центрі Києва.

У Верховній Раді розповіли, що ідея такого стінопису виникла не випадково. Це сталося під час візиту української делегації до Франції. Там представникам нашої країни вдалося побачити роботи художника.

В Україні заборонили літери Z та V на автомобільних номерах: деталі від МВС

Кабмін своєю постановою 21 квітня заборонив замовляти та виготовляти автомобільні номери які містять символіку, що асоціюється з війною росії в Україну. Йдеться про літери Z та V. Деталі та нюанси заборони роз’яснили у Міністерстві внутрішніх справ.

“Були внесені зміни до Постанови КМУ №1081 “Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників”. Тепер відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери “Z” та “V”, використання яких в індивідуальному номерному знаці має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість “З”, “С”, “В”, “Ф””, – йдеться в повідомленні МВС.

Така заборона стосується також написів та зображень, символіки комуністичного та нацистського тоталітарних режимів. В МВС наголосили, що на українських автомобільних номерах не може бути емблем органів рф та збройних сил росії: сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, ракетних сил стратегічного призначення тощо.

“Укрзалізниця” в рамках дерусифікації перейменує майже півсотні станцій

На Придніпровській залізниці будуть дерусифіковувати 43 об’єкти. Йдеться про станції, зупинки тощо. Експерти Укрзалізниці вже склали план на наступні два роки дерусифікації компанії.

Така інформація з’явилася на офіційному порталі Придніпровської залізниці. Зазначається, що була створена спеціальна робоча група. Експерти цієї групи склали список станцій та зупинок, які треба перейменувати. Відомо, що цей процес відбуватиметься з 2023 до 2025 року.

Представникам місцевої влади вже направили пропозиції для дерусифікації назв 43 залізничних об’єктів, розташованих у межах відповідних територіальних громад. При цьому по 17 об’єктах уже отримані позитивні рішення. Ще 16 залізничних станцій та зупинок зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях: за словами представників Херсонської та Мелітопольської державних адміністрацій, зміни назв об’єктів будуть відбуватися там після деокупації.

“Окрім того, у регіональній філії проведено ретельну перевірку всієї технічної документації з метою виявити російськомовні й комуністичні назви районів, парків, під’їзних колій тощо та позбутися таких найменувань”, – пояснили експерти.

Слід зазначити, що Придніпровська залізниця обслуговує Дніпропетровську та Запорізьку області, а також частково окремі райони ще п’ятьох регіонів (Донецька, Харківська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська).

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Україна обміняла одного із священників УПЦ МП на 28 військових. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору