ЖИТТЯ

Смакота для захисників: у Переяславі волонтерки готують вареники та пиріжки, які поїдуть на Схід

У Переяславі волонтерки готували вареники та пиріжки. Їх передадуть військовим.

4 травня у Переяславі в ліцеї імені Володимира Мономаха волонтерки готували вареники та пиріжки для захисників. Ще о шостій ранку кухарі закладу стали до роботи, потім до них приєдналися і техпрацівниці. Разом вийшла команда із 10 людей. Планують наліпити 500 вареників, 120 пиріжків та ще кілька страв. Інформатор повідомляє деталі.

Із самого ранку на кухні ліцею почала кипіти робота. Активно замішували тісто та готували робочі поверхні. Шеф-кухарка Віра Кагарлицька розповіла, що прийшла разом зі ще 4 працівницями о шостій ранку, аби все підготувати, та поділилася процесом створення тіста. Говорить, що на вареники є особливий рецепт, щоб вони якомога довше залишалися пухкими:

– Прибігла, підготувала миски, налила теплої водички, додала сіль, цукор, дріжджі, ваніль, масло, олію й міксером замісила тісто на пиріжки. На вареники майже так само: молоко, вода, дріжджі, сода, сіль та цукор. Замісила дві діжки на вареники і два літри на пиріжки, з цього має вийти 120 пиріжків, вареників поштучно я не рахувала, скільки вже вийшло, але плануємо 500 зробити.

Жінка розповіла, що вареників буде половина з капустою, інша – з картоплею, а пиріжки – з яблуками, вишнями та капустою. Також сьогодні планують зробити ще 100 сирних бубликів, 50 пончиків з картоплею, з того, що залишиться, – картопляники з капустою та зрази. Завтра вранці готові страви передадуть волонтерці Інні Марченко, вона відвезе їх військовим.

Продукти для виготовлення вареників та пиріжків використовували ті, що до школи приносили небайдужі жителі Переяслава: картоплю, цибулю, капусту, борошно та цукор, а яких не вистачало – докуповували самостійно.

Волонтерка, вчителька 1-В класу ліцею Ніна Климас розповіла, що минулого разу, кілька тижнів тому, жінки наліпили 14 5-літрових відерець вареників і 5 відерець сирних кульок та зразів: “Того разу їх було більше, адже це залежить від того, як нам кажуть волонтери, на скільки точок розподілити. Якщо на 2-3 точки, то це 10-15 відерець”.

Зазначила, що як часто волонтери їдуть на Схід, тоді ж і збираються готувати. Окрім готових страв, військовим передають овочі, тушкованку, горіхи, сушки, печиво, консервацію, одяг – все, що приносять переяславці. Жінка зазначила, що допомагають зазвичай пересічні громадяни, ті, які мають середній дохід, але переймаються та небайдужі до цього. Особливо підтримує та допомагає в цій справі церква “Перемога”: кожного місяця закуповують та привозять до школи шкарпетки, футболки, термоси, каремати. Також сім’я Ставицьких активно допомагає продуктами харчуванням та іншими речами.

Волонтерка поділилась, що зараз, як не крути, люди стали менше допомагати, бо звикли до війни. Проте не варто про неї забувати.

Готові вареники

Щойно зліплені вареники

Вареників планують наліпити пів тисячі

Пиріжки зроблять з вишнями, яблуками та капустою

Начинка з яблук

Працівниці школи зранку ліпили вареники

Майбутні пиріжки з яблуками

Картопля від переяславців

Продукти, які жителі міста принесли до школи

Консервацію теж приносять

Нагадаємо, що в лютому у цьому ж ліцеї волонтерки виліпили півтори тисячі вареників. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору